valg 2021

Ap-Støre ønsker flere samfunns­debattanter, ikke færre

Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke legge bindinger på forskere som ønsker å delta i samfunnsdebatten, selv om det er politiske ytringer.

Jonas Gahr Støre brukte sin bursdag på en gjesteforelesning ved BI i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg har veldig høy terskel for folk som deltar i samfunnsdebatten. Vi trenger ikke mindre av det, snarere mer.

Valgkampturéen til leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, tok onsdag ettermiddag en tur innom BI. Her ga han en gjesteforelesning om forholdet til Kina, klima, velferd og økonomi for BI-rektor Inge Jan Henjesand og en liten gruppe tilhørere på Campus Nydalen i Oslo.

I etterkant tok Ap-lederen tid til å snakke om det som har vært en snakkis de siste dagene - oppropet i VG der flere stjerneforfattere går samlet ut og oppfordrer folk til å stemme for naturen i årets stortingsvalg.

Blant de som har signert oppropet er forskerne og professorene i biologi og bevaringsbiologi Dag O. Hessen og Anne Sverdrup-Thygeson. Den konkrete anbefalingen om å stemme på SV, Miljøpartiet De Grønne, Rødt eller Venstre i årets valg har løftet en debatt om forskere skal komme med politiske anbefalinger i en valgkamp.

— Jeg er dypt uenig i konklusjonen de trekker, nemlig å anbefale støtte til partier som vil avvikle en hel industri, som jeg mener er feiltenkt. Men det må de ha lov til å mene. Hver enkelt forsker må ta en vurdering basert på sin egen integritet. Det er en individuell utfordring som jeg ikke ønsker regler for. Generelt sett mener jeg at vi kunne trengt mer deltagelse fra fagfolk i samfunnsdebatten, sier Gahr Støre.

— Feilslutning

Ap-lederen var innom både det grønne skiftet, utviklingen av velferdsstaten og samspillet mellom det offentlige og private i sin forelesning.

Støre brukte også deler av sin taletid ved BI til å rette kraftig skyts mot Miljøpartiet De Grønne-politiker (MDG) Lan Marie Bergs ferske utspill om å legge ned all oljerelatert utdanning.

— Vi får en valgkamp der det er mye ja-eller-nei-spørsmål. Sett en sluttdato! Dette er mye mer dyptgående enn det. Sluttdato er dårlig økonomi, dårlig industri og dårlig for klima. Når MDG vil legge ned energifagene ved Universitetet i Stavanger er det en total feilslutning. Energifagene lærer folk opp i hvordan energi brukes, både i olje og gass, men også vind, hav og hydrogen.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Han utdyper ovenfor Khrono:

— Tanken at vi skal se på fornybarsamfunnet ved å fjerne opplæring i energifag er i beste fall feiltenkt og skadelig i verste fall. De som studerer disse fagene får innsikt i fag der man trenger å se lange sammenhenger.

Ønsket å møte studenter

Hvorfor har du valgt å bruke tid i en hektisk valgkamp på gjesteforelesninger?

— I min tid som politiker har jeg alltid satt pris på å møte studenter. Jeg syns det er noe av det mest spennende vi kan gjøre fordi dette er unge mennesker som skal leve lenge i landet. Nå er ikke dette et valgkampinnlegg, men det er en god anledning til å snakke med unge velgere, sier Gahr Støre, som onsdag fylte 61 år og fikk både kake og BIs egenproduserte honning med seg fra besøket.

Han ble også utfordret om hvilke råd han ville gitt seg selv som student.

— Jeg var ferdig som student i 1985 før teknologien kom til studiestedene. Vi hadde ikke internett den gang og jeg skulle gjerne ha vært med på det. Et annet spørsmål er om jeg skulle gått videre i universitetssektoren. Jeg fikk råd den gang fra et sted der jeg hadde søkt om det var dette jeg virkelig ville. Er dette noe for deg? Jeg tok hintet og gjorde det ikke, så jeg tror det var et godt råd, sa Jonas Gahr Støre.

Powered by Labrador CMS