Mari Sundli Tveit slutter før rektorperioden hennes er over ved NMBU. 11 ønsker å overta jobben hennes. Foto: Siri Øverland Eriksen

Elleve har søkt rektorjobben på NMBU, deriblant seks interne

Rektor. 11 har søkt jobben som rektor på NMBU etter Mari Sundli Tveit. Her er søkerlisten.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken vil bli oppdatert med flere kommentarer).

Norges miljø og biovitenskaplige universitet (NMBU) skal ha ny rektor. Stillingen er lyst ut for to år.

FAKTA

Her er søkerne til rektorjobben på NMBU

  1. Muniarajan Ramakrishnan (34 ) Assistant professor in clinical psychology
  2. Hermundur Sigmundsson (54) Professor, NTNU, Institutt for psykologi
  3. Ågot Aakra (46) dekan, Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, NMBU
  4. Jan Petter Hansen (56) prefekt, Chalmers tekniska högskola. Gøteborg
  5. Ann Margaret Grøndahl (58), seksjonssjef i Mattilsynet.
  6. Sjur Baardsen (60), dekan Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, NMBU
  7. Arne Flåøyen (56), direktør Nordforsk
  8. Ole Taugbøl (56) Instituttleder, Institutt for basalfag og akvamedisin, Veterinærhøgskolen NMBU
  9. Eva Falleth (57) (bildet øverst), dekan, Fakultet for landskap og samfunn, NMBU
  10. Solve Sæbø (46) Prorektor for utdanning, NMBU
  11. Kari Kolstad (53), dekan, Fakultet for biovitenskap, NMBU

I slutten av april ble det klart at nåværende rektor Mari Sundli Tveit hadde takket ja til å bli direktør for politikkområdet i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og at hun slutter senest 31. juli, to år før hennes andre åremål går ut.

Søknadsfristen var søndag 19. mai, og det er 11 som har søkt stillingen.

Prorektor og fire dekaner på søkelista

På søkerlisten er det fire nåværende dekaner og prorektor Solve Sæbø.

I tillegg søker Ole Taugbøl som er instituttleder på Institutt for basalfag og akvamedisin på Veterinærhøgskolen.

De fire dekanene er Ågot Aakra (46) Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, Sjur Baardsen (60), Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, Eva Falleth (57) Fakultet for landskap og samfunn og Kari Kolstad (53) Fakultet for biovitenskap.

Samling av campus og bærekraft

Solve Sæbø har vært prorektor i to år og ønsker nå å bli rektor de neste to årene.

— Hvorfor vil du bli rektor?

En av elleve søkere til rektorstillingen på NMBU etter Mari sundli Tveit: Nåværende prorektor Solve Sæbø.

— Jeg har vært med på å utarbeide den strategiske retningen som vi er igang med, og synes det er viktig at vi følger opp den, sier Sæbø, som mener at det er satt opp gode mål for universitetet.

— Og de tre viktigste sakene for deg?

— Overordna står vi midt oppi samling i ett campus. Veterinærhøgskolen skal flytte til Ås og vi må hente inn synergier. I tillegg er det viktig å jobbe videre med bærekraft. Om et biovitenskapelig universitet må vi ta samfunnsansvar der, sier Sæbø. I tillegg legger han til at kvalitet i utdanning, forskning og innovasjon er noe han vil sette høyt på sin dagsorden.

Når det gjelder antall interne søkere synes han det er veldig bra.

— Jeg tar det som et tegn på at mange tar ansvar for å føre det gode arbeidet vårt videre.

Fem eksterne søkere

Det er også fem eksterne som søker rektorjobben på NMBU, deriblant en kvinne.

Totalt er det sju menn og fire kvinner på søkerlista. Den ene eksterne kvinnelige søker Ann Margaret Grøndahl (58), seksjonssjef i Mattilsynet.

I tillegg søker Arne Flåøyen (56) som er direktør i NordForsk, Jan Petter Hansen som er prefekt ved Chalmers tekniska høgskola i Gøteborg, Hermundur Sigmundsson som er professor på NTNU, Institutt for psykologi og Muniarajan Ramakrishnan (34 ) som oppgir stilling som assistant professor in clinical psychology.

— NMBU landets viktigste universitet

Ann Margaret Grøndahl var endel av rektorteamet med Ørjan Totland i spissen, som stilte som motkandidater til Mari Sundli Tveit og hennes team da Tveit ble valgt første gang i 2013.

— Gjennom den prosessen, mener jeg at jeg har god innsikt i hva som kreves av en NMBU-rektor. Jeg har søkt fordi dette er en svært viktig stilling, og jeg føler meg kvalifisert og har lyst på jobben, sier Grøndahl til Khrono.

Hun forteller også at hun har fått noen spørsmål om hun vil søke jobben. Grøndahl har sin bakgrunn fra Veterinærhøgskolen på NMBU, etter at hun stilte til valg har hun også vært eksternt og jobbet i Landbruks- og matdepartementet. I dag er hun seksjonssjef i Mattilsynet.

— I dagens situasjon med store klimautfordringer med grønt skift og fokus på en bærekraftig utvikling, er NMBU etter min mening ett av de viktigste universitet vi har, understreker Grøndahl.

— Spennende muligheter for klyngedannelse

Arne Flåøyen er direktør for NordForsk. Det har han vært siden 1. januar 2018. Han forteller at han har søkt jobb fordi han har lyst på den, og at han ser NBMU og en klyngeutvikling rundt universitetet i Ås som svært spennende.

Han forteller at for noen år siden skrev han en kronikk der han nettopp rakk fram mulighetene for en norsk silicon valley utvikling med et biologisk og life science-perspektiv i Ås-området.

— I tillegg er jeg veterinær. Og det å få være med sikre en god flytting av veterinærmiljøet og være med på å danne en felles kultur og plattform for hele universitetet, er veldig motiverende, legger Flåøyen til.

Dekan Ågot Aakra: — Viktig med kontinuitet

Ågot Aakra er dekan på Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap på NMBU. Aakra har vært dekan i to år.

— Hvorfor søker du denne jobben?

Søker rektorjobb: Ågot Aakre, dkean NMBU.

— Jeg har søkt fordi jeg har mye å bidra med i en slik jobb og kan fylle den. Jeg har min bakgrunn fra NMBU, og kjenner universitetet svært godt, gjennom flere lederroller og stillinger. Jeg vil være en synlig leder internt og arbeide for at kvaliteten i forskning og utdanning ved NMBU blir enda høyere. I tillegg tror jeg det er viktig for NMBU med kontinuitet i ledelsen i den situasjonen man er i nå, med samlokalisering og nytt veterinærbygg.

— Det er to år siden NMBU omorganiserte, hvordan synes du det har fungert?

— Vi har et veldig godt team i dekangruppa, men det er nok litt tidlig å oppsummere en omorganisering etter to år. På ‘mitt’ fakultet var det ingen fusjoner, men det er krevende å gjennomføre en omorganisering likevel, når alle tror det ikke skal skje endringer, sier Aakra.

— For drøyt to år siden var NMBU gjennom en opprivende debatt rundt valgt eller ansatt rektor. Saken endte med en stemmes overvekt fordel ansatt rektor. Hva tenker du om saken i dag?

— Jeg var for valgt rektor for to år siden, og jeg heller nok fortsatt mot at det ideelle for et universitet er å ha valgt rektor, det er det som ligger nærmest universitets rolle og funksjon, sier Aakra.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS