OsloMet
Ansatt saksøkte OsloMet — fikk flere hundretusen i erstatning
En mangeårig OsloMet-ansatt fikk nesten 300.000 kroner i et forlik. I tillegg betaler arbeidsgiver advokatutgiftene hans på 340.000 kroner.
I starten av 2024 skulle en rettssak mellom en administrativt ansatt ved OsloMet og Kunnskapsdepartementet avholdes over fire dager i Oslo tingrett. Tema for rettssaken var «erstatning for økonomisk tap», ifølge rettspapirene.
Etter det Khrono erfarer, var det anklager om langvarig trakassering på jobb og manglende lønns- og karriereutvikling som var hovedårsaken til søksmålet som den OsloMet-ansatte hadde reist mot arbeidsgiveren.
I rettspapirene ble brudd på flere arbeidsmiljøparagrafer oppgitt som bakgrunnen for søksmålet:
- § 4-2: krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling.
- § 4-3: krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.
- § 5-1: registrering av skader og sykdommer.
Nå er rettssaken avlyst. I et rettsmeklingsmøte fredag 25. august godtok mannen et forlik med sin arbeidsgiver.
Ønsker ikke å kommentere
Ifølge rettsprotokollen, som Khrono har fått innsyn i, har partene blitt enige om et sluttvederlag på 296.500 kroner, tilsvarende seks måneder lønn, som skal utbetales til mannen.
Partene er enige om at mannen skal si opp sin stilling ved OsloMet etter å ha jobbet ved institusjonen i flere tiår. Han vil ha sin siste dag på jobb 30. november.
I tillegg skal Kunnskapsdepartementet betale mannens advokatutgifter på 340.00 kroner. Totalt er det altså snakk om en sum på 636.500 kroner.
Khrono har vært i kontakt med mannen, som ikke ønsker å kommentere saken.
HR-direktør ved OsloMet, Geir Haugstveit, sier til Khrono at de valgte å inngå et forlik «etter en helhetlig vurdering av saken».
— Siden dette er en personalsak så ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, skriver Haugstveit i en e-post.
Fikk refs for avtale
Summen OsloMet betaler i denne saken er betydelig lavere enn en tidligere sak.
I 2018 fikk universitetet refs for å ha inngått et dyrt forlik med dr. juris og førsteamanuensis Jens Petter Berg.
Da hadde konflikten mellom Berg og OsloMet pågått i en årrekke, og han var blitt fratatt retten til å undervise, veilede og sensurere ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus. Årsaken var at han skulle «ha krenket arbeidsmiljøet til sine kolleger».
I 2017 gikk Berg til søksmål mot usaklig endringsoppsigelse fra stillingen som førsteamanuensis. Saken endte med et forlik der han fikk 760.000 kroner, i tillegg til at universitetet betalte saksomkostninger på nesten 400.000 kroner.
Koster seks millioner kroner
Enda mer måtte Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet (NTNU) ut med da saken med førsteamanuensis Øyvind Eikrem sto på for fullt.
Rektor Anne Borg hadde innstilt på at Eikrem skulle bli avskjediget etter at universitetets innleide advokater hadde funnet det sannsynliggjort at han hadde ansvar for innholdet i anonyme Facebook-profiler som hisset til rasistiske debatter på internett.
Borg fikk ikke med seg universitetsstyret på å gi Eikrem avskjed, og i stedet ble det inngått et forlik.
I forliket ble partene enige om at Eikrem skulle gå opp 10 lønnstrinn fra 1. august 2022, da han tiltrådte en postdoktorstilling for de neste fire årene.
I tillegg fikk han utbetalt en årslønn i form av en sluttpakke, samt at NTNU skal dekke et utenlandsopphold på ett år og seks måneder i perioden fram til han frivillig slutter ved NTNU 1. august 2026.
Kostnadene for NTNU vil anslagsvis ligge på seks millioner kroner.