Ti nye meritterte undervisere på NTNU
Undervisere. NTNU fikk færre søkere til sin nye runde med meritterte undervisere, men flere kvinner. Denne gang er fem av de ti meritterte underviserne kvinner.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NTNU har fått ti nye meritterte undervisere. De ble hedret på en tilstelning i regi av NTNU i dag.
De ti nye er Heidi Brøseth, Lars August Fodstad, Rune Hjelsvold, Stig Kvaal, Mette Langaas, Karina Mathisen, Brita Solveig Pukstad, Johan Fredrik Rye, Richard Strimbeck og Wenche Waagen.
Anne Borg er prorektor for utdanning på NTNU. Hun trekker fram at NTNU ønsker å synliggjøre og belønne fremragende og utviklingsorientert utdanning. De merittert skal også bidra til utviklingen ved NTNU gjennom spredning av god praksis. Hun trekker også fram at ordningen er nasjonal fra 2019, slik Stortinget har vedtatt som oppfølging av kvalitetsmeldingen.
Flere kvinner færre totalt
— Dere fikk færre søkere for å bli meritterte undervisere denne gangen. Hvorfor?
— Vi ønsker gode søkere og tenker at antallet søkere denne gangen var bra. Tror kravene ble tydeligere for søkerne etter første runde, noe som kan ha påvirket antallet, sier Borg til Khrono, og legger til at man har sett samme tendens på UiT Norges arktiske universitet, som ligger først i meritteringsløypa.
— Håper selvsagt at det vil være mange gode også i kommende utlysninger, legger Borg til.
Hun trekker fram at de ikke var fornøyd med kvinneandelen av meritterte i første runde og at de spesielt ba instituttene oppmuntre potensielle kandidater til å søke.
— Dette tror jeg har bidratt, sier Borg og fortsetter:
— Resultatet denne gangen er vi selvsagt veldig fornøyd med. De merittert inkluderer både professor, førsteamanuensis og førstelektor denne gangen.
Borg legger til at de planlegger neste utlysning i løpet av våren 2019.
Kriteriene på NTNU
I en presseomtale trekker NTNU fram at søkeren som skal oppnå denne statusen må dokumentere at kravene til universitets- og høgskolepedagogisk basiskompetanse er innfridd.
Søkeren skal ha undervist i høyere utdanning i minst fem år, hvorav normalt minst to år i norsk høyere utdanning. I tillegg må søkeren vise et tilstrekkelig nivå innenfor hvert av følgende tre hovedkriteriene:
- En merittert underviser har utviklet sitt arbeid kvalitativt over tid.
- En merittert underviser har en vitenskapelig tilnærming til undervisning og læring.
- En merittert underviser er en engasjert og dyktig pedagogisk leder.
Dosenter og førstelektorer fikk være med
Den viktigste endringen som ble gjort fra første til andre utlysningsrunde var at det i andre runde ble åpnet for at også førstelektorer og dosenter kunne søke, i tillegg til førsteamanuenser og professorer.
Og Wenche Waagen, førstelektor på Institutt for musikk ved Det humanistiske fakultet på NTNU, ble den første fra denne karriereveien til å oppnå denne statusen.
Det kom i denne runden inn 23 søknader.
Søkerne ble vurdert av en komité bestående av fem medlemmer, hvorav fire medlemmer vurderte alle søkerne. Det femte medlemmet i komiteen ble oppnevnt av hvert enkelt fakultet for å vurdere søkerne ved det spesifikke fakultetet.
Diplom fra rektor
Professor Frode Rønning holdt tale for de meritterte som fikk overrakt sitt diplom av rektor Gunnar Bovim på Lerchendal gård tirsdag 11. desember.
Rønning trakk fram at NTNU sammen med UiT har gått i spissen for en universitetsovergripende ordning.
— NTNU er en stor organisasjon, så det tar nok litt tid før vi har fått minst én merittert ved hvert institutt, men vi har, etter årets utlysning, fått meritterte undervisere ved institutter og fakulteter som ikke hadde noen etter første utlysning. Og, det kan vi si, nå har vi meritterte undervisere ved alle NTNUs tre studiesteder; Trondheim, Gjøvik og Ålesund, poengterte han.
Les også: Her er NTNUs ni meritterte undervisere
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!