Konstituert rektor på NTNU: Anne Borg. Foto: Siri Øverland Eriksen

Gleder seg til å jobbe med «hele» NTNU

NTNU. På dagens styremøte ble Anne Borg konstituert som rektor for NTNU. Samtidig er hun tydelig på at hun blir blant søkerne på rektorjobben som lyses ut for 5,5 år.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjøvik (Khrono): Anne Borg (60) er professor og sivilingeniør i teknisk fysikk fra NTH (1982) og har doktorgrad i fysikk fra NTH (1988).

De siste to årene har hun vært prorektor for utdanning i ledergruppa til Gunnar Bovim. Borg har også lang fartstid i ledelsesroller på NTNU som dekan og prodekan.

Fakta

Rektorprosess på NTNU

16. august annonserte Gunnar Bovim at han går av som rektor på NTNU. Han velger kjærligheten framfor rektorjobben.

Det ble samtidig klart at prorektor for utdanning, Anne Borg, blir konstituert rektor for NTNU.

Styremøtet onsdag 21. august konstituerte Anne borg som rektor.

Det ble fremmet forslag om at styret burde ha en debatt om valgt eller ansatt rektor, men styret valgte å gå for å ansatte rektor for 5,5 år.

Det skal settes ned et ansattelsesutvalg på styremøtet torsdag 22. august.

Styreleder for NTNU sier han ønsker at NTNU sitt styre i desember 2019 ansetter ny rektor.

En intern rektorfavoritt

Etter det Khrono erfarer nyter Anne Borg stor respekt internt, hun er faglig dyktig, hun er «en som både tør å åpne kjeften når det må til, men som også kan å tie stille», som en av de Khrono har snakket med formulerer det.

Mens Bovim er beskrevet som en god ekstern rektor, har flere mer tro på Borg internt.

«Bråkmakeren» i NTNUs styre, Aksel Tjora, sier til Khrono at det bør være flere gode kandidater internt.

Jeg gleder meg litt til å få anledning til å bry meg meg helheten i NTNU-universet.

Anne Borg

— Det finnes mange flinke folk rundt omkring på dekannivå som har ledererfaring fra fakultetsnivå, uten at jeg kjenner noen godt, sier han.

— Og Anne Borg som nå konstitueres som rektor?

— Jeg har et veldig godt inntrykk av Anne Borg og er veldig glad for at hun stepper inn nå. Hun har gjort en veldig fin jobb. Jeg har snakket mye med Anne (Borg red.mrk.) og hun er en veldig lyttende person. Det er en stor styrke, sier Tjora, som også nå løfter opp debatten om at landet største universitet bør gå tilbake til modellen med valgt rektor, heller enn ansatt, er Tjora sin kommentar.

Spent stemning rundt styremøte

Vi treffer Anne Borg tidlig onsdag morgen. Styret på NTNU har nettopp satt seg ved møtebordet og har lukket dørene. De skal bestemme hvem som skal konstitueres som rektor på NTNU, og de skal bestemme for hvor lang perioden skal være, og når man ønsker en ny fast rektor på plass.

Anne Borg gleder seg til å få ansvar for helheten på NTNU. Foto: Siri Øverland Eriksen

Blant argumentene som brukes for Anne Borg som en god rektorkandidat, er at hun har en tung faglig bakgrunn, har vært aktiv forsker fram til nylig og har et stort internasjonalt nettverk.

— Det du trekker fram her er jeg enig i at er noen av mine forser som rektorkandidat, men jeg vil også trekke fram at jeg har jobbet med og har vært opptatt av utdanningsspørsmål gjennom alle år, sier Borg.

Gleder seg til å jobbe med helheten

Hun trekker fram at nettopp utdanningspolitiske spørsmål har blitt viktigere og viktigere for sektoren de siste årene.

— Hvordan skal vi legge til rette for livslang læring, hva med tilbudene til etter- og videre utdanning, digitalisering og nye undervisningsmetoder, samt stadig høyere krav til kvaliteten universiteter og høgskoler skal levere på undervisningen, nevner Borg som noen eksempler på utfordringer.

Fram til i dag var Borg prorektor nettopp for utdanning på NTNU.

— Jeg gleder meg litt til å få anledning til å bry meg meg helheten i NTNU-universet, eksempelvis både forskning, utdanning, campusutvikling og organisasjonsutvikling, sier Borg.

— Viktig for NTNU framover

Anne Borg vil ikke komme med en politisk tale om nye veivalg for NTNU. Som konstituert rektor oppfatter hun at rollen er å holde fram den kursen som styret har lagt opp til.

— NTNU har en vedtatt strategi som er lagt fram til 2025. I denne ligger det mange spennende arbeidsoppgaver. Vi har kommet langt med fusjonsarbeidet, men enda gjenstår mye. Vi er svært spente på utfallet av høstens statsbudsjett og konsekvenser for vårt arbeid med campusutvikling.

Borg trekker også fram de nye retningslinjene for helsefagutdanningene (Rethos) som også vil stille nye krav til institusjonene.

— På forskningsområdet blir det viktig å jobbe seg inn mot Horisont Europa, og for meg er det viktig at vi får en god balanse mellom topp- og breddeforskningen. Vi har lagt opp til at det er fagmiljøene som skal stå for det vi kaller breddeforskningen, men det er viktig at ledelsen diskutere begge deler og sikrer en god balanse, sier Borg.

Hun sier at hun har notert seg at enkelte lokalpolitikere har uttrykt engstelse for campusprosjektet etter Bovim sin avgang.

— Vi er glad for at politikerne bryr seg om NTNU og våre viktige saker, men kan forsikre dem om at dette arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke, poengterer hun.

Maktskifte: Anne Borg går på, Gunnar Bovim takker av. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Mister en veldig god sjef

— Hva vil du savne mest med at Gunnar Bovim gir seg som rektor på NTNU?

— Jeg mister en veldig god sjef. Han har vært en fantastisk rektor for NTNU, sier Borg.

Hun trekker fram at hun er helt enig med statsråd Iselin Nybø at han har svært god teft for viktige saker.

— Derfor er jeg veldig glad for at han skal fortsette som rådgiver både i utdanningspolitiskesaker, men også i forskningspolitiske saker for ledelsen på NTNU, sier Borg.

Vår samtale er over. Anne Borg skal forberede seg til styreseminaret, og styret for NTNU har åpnet dørene slik at debatten om man skal diskutere ny ledelsesmodell eller ikke på NTNU kan overhøres av offentligheten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS