NTNU-styret skal diskutere overgang til valgt rektor
Ledermodell. Overgang fra ansatt til valgt rektor ved NTNU blir sak på onsdagens styremøte. Professor Aksel Tjora står bak forslaget og har de ansattes representanter med seg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NTNU-styret skal være samlet over to dager i Gjøvik til både seminar og høstens første styremøte.
På kort varsel er det også kalt inn til et ekstraordinært styremøte onsdag morgen der prorektor for utdanning Anne Borg blir konstituert som rektor. Det skjer etter at Gunnar Bovim før helga varslet at han vil trekke seg fra stillingen fordi han har blitt kjæreste med campusdirektør Merete Kvidal, som også sitter i NTNUs ledergruppe.
Det er ingen tvil om at det har vært stor frustrasjon med styringen i det siste.
Aksel Tjora
- Les også: NTNU-rektoren valgte kjærligheten
Målet med onsdagens styremøte er å oppdatere styret på status og prosess i forbindelse med skifte av rektor, I tillegg skal ansettelsesprosess av ny rektor diskuteres. Det skal etter planen settes ned en utvelgelseskomite som skal finne fram til hvem som skal bli Bovims etterfølger på fast basis.
Studentene kan bli avgjørende
Professor Aksel Tjora mener NTNU bør gå over til valgt rektor.
— Jeg snakket med de andre ansatterepresentantene om dette før sommeren, og jeg synes det er naturlig å ta opp saken ved denne anledningen her, sier Tjora.
Men han ser at det er en såpass stor og viktig sak at det antakeligvis ikke vil bli noen avstemning i onsdagens styremøte. Ifølge Tjora kan saken eventuelt komme opp til avstemning på det ordinære styremøtet dagen etter, torsdag, eller i møtet i september.
— Men det er vel ikke flertall for valgt rektor i styret?
— Det er stemning for valgt rektor blant de ansattes representanter, men sannsynligvis ikke blant de eksterne. Og det er vanskelig å vite hvor studentene står i saken, sier Tjora.
Dette kan bety at skillelinjene i styret går etter samme mønster som under avstemning om fusjon eller ikke, der studentenes stemmer ble avgjørende.
Vil ha mindre toppstyring
— Men hvorfor vil du gå tilbake til valgt rektor?
— Hovedgrunnen er å begrense den industrielle toppstyringen som har preget NTNU og at jeg ønsker en rektor som i større grad kommer fra organisasjonen og har tillit i organisasjonen, sier Tjora, og legger til:
— Det er ingen tvil om at det har vært stor frustrasjon med styringen i det siste, sier han og mener det har vært et sterkt press fra et toppstyrt NTNU de siste åra.
Tjora mener også at modellen med valgt ledelse vil kunne stimulere og vitalisere studentdemokratiet ved det fusjonerte universitetet, og at studentene vil ha større medbestemmelse ved å kunne stemme i rektorvalg.
— Landets største universitet burde holde seg med en høyere akademisk standard, en standard som vi kun har ved Universitetet i Oslo og Bergen i dag, sier han.
Tjora viser også til at han under strukturdebatten i sin tid foreslo overfor daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen , halvt for spøk riktignok, at humaniora og samfunnsfagene ved NTNU burde fusjonert med Universitetet i Oslo.
Flere interne kandidater
— Selv om eksterne kandidater i prinsippet kan stille til valg så er det ikke mange steder det skjer, ser du mange gode interne rektorkandidater ved NTNU?
— Det finnes mange flinke folk rundt omkring på dekannivå som har ledererfaring fra fakultetsnivå, uten at jeg kjenner noen godt, sier Tjora.
— Og Anne Borg som nå konstitueres som rektor?
— Jeg har et veldig godt inntrykk av Anne Borg og er veldig glad for at hun stepper inn nå. Hun har gjort en veldig fin jobb. Jeg har snakket mye med Anne (Borg red.mrk) og hun er en veldig lyttende person. Det er en stor styrke, sier Aksel Tjora.
Overgang fra en ledermodell til en annen kan nå skje med vanlig flertall i styret. Tidligere måtte man ha to tredjedels-flertall.
Styremøtet hvor Anne Borg blir konstituert og Gunnar Bovim formelt går av, finner sted på NTNU Gjøvik onsdag morgen.
- Les også: Bovim slutter som rektor ved NTNU
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!