ledelse

Anbefaler fortsatt ansatt rektor ved NMBU

Rektor Siri Fjellheim mener NMBU ikke bør endre styringsmodell og gå fra ansatt til valgt rektor midt i en økonomisk vanskelig tid. Blant de ansatte er det flertall for å endre modell.

Siri Fjellheim ble konstituert som rektor ved NMBU da Curt Rice gikk av i 2023 og er senere ansatt for de to gjenværende årene fram til 1. august 2025.

3. desember skal styret ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) vedta om universitetet skal endre styringsform og gå fra dagens ordning med ansatt rektor og ekstern styreleder, til valgt rektor som også er styreleder.

Rektor Siri Fjellheim legger fram to alternative forslag til vedtak i styret. I det ene står det at styret ikke ønsker å endre styringsmodell nå, fordi universitetet står midt i en krevende omstillingsprosess og det er viktig å sikre kontinuitet de neste årene. Alternativ to er å endre styringsform, slik at rektor velges av studenter og ansatte.

FAKTA

Valgt og ansatt rektor ved universiteter og høgskoler

Valgt rektor som også er styreleder:

  • Høgskolen i Molde
  • Høgskulen i Volda
  • Norges idrettshøgskole
  • Norges musikkhøgskole
  • Samisk høgskole
  • Universitetet i Agder
  • Universitetet i Bergen
  • Universitetet i Oslo

Ansatt rektor og ekstern styreleder:

  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
  • Høgskolen i Innlandet
  • Høgskulen på Vestlandet
  • Kunsthøgskolen i Oslo
  • Nord universitet
  • Norges Handelshøyskole, NHH
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • OsloMet – storbyuniversitetet
  • Universitetet i Stavanger
  • Universitetet i Sørøst-Norge
  • UiT Norges arktiske universitet
  • Høgskolen i Østfold
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU

I en innspillsrunde ved enhetene på universitetet var det et klart flertall som støtter en modell med valgt rektor ved NMBU. I styrepapirene påpekes likevel at det er ulike syn på saken og at en betydelig andel enten støtter en ansatt rektor eller stiller seg nøytrale.

Rektor vil beholde dagens modell

Selv om rektor Siri Fjellheim legger fram to alternative forslag, og påpeker at det er fordeler og ulemper ved begge, så er hun bekymret for NMBUs evne til å håndtere en endring i styringsform. Derfor anbefaler hun universitetsstyret ikke å treffe vedtak om å endre styringsmodell nå.

— Slik rektor vurderer saken, er det store økonomiske og organisatoriske risikofaktorer knyttet til å endre styringsmodell nå. Det er en klar fare for at NMBU ikke lykkes med å bringe økonomien i balanse, noe som kan føre til at Kunnskapsdepartementet reduserer NMBUs handlingsrom og -alternativer, skriver Fjellheim.

Spørsmålet om endring av styringsmodell kommer etter at saken først ble tatt opp under eventuelt på styremøtet i september. Der vedtok styret med 7 mot 4 stemmer at NMBUs styre nok en gang skal ta debatten om universitetet skal ha valgt eller ansatt rektor. 

Styreleder Hanne Refseth var en av dem som stemte mot at NMBU skulle ta denne debatten nå.

I mai vedtok styret ved Høgskolen i Østfold å fortsette med ansatt rektor en ny fireårsperiode. Norges idrettshøgskole hadde spørsmålet oppe i styret i juni, og der vedtok styret å fortsette med valgt rektor.

Fagforeningene presset på

Fagforeningene ved NMBU har presset på for å få et vedtak om ansatt eller valgt rektor nå, før åremålet til Siri Fjellheim utløper og stillingen skal besettes på nytt. Fjellheim sitter som ansatt rektor fram til 1. august 2025.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NMBU, Lena Marie Kjøbli, ønsker ikke å uttale seg om spørsmålet nå rett før styremøtet 3. desember.

Etter styremøtet i september sa hun at dette er en prinsipiell og viktig sak for fagforeningene.

— Rekrutteringsform er et viktig prinsipielt spørsmål for mange ansatte, både når det gjelder legitimitet og i forhold til autonomi. Det er også viktig i den omstillingsprosessen vi er inne i, å vurdere rollen som styreleder, sa hun.

Kjøbli sa også at et viktig spørsmål når NMBU er i omstilling, er om universitetet nå trenger en styreleder som i større grad er tettere på organisasjonen og kjenner på hvor skoen trykker.

— Dette er på prinsipielt grunnlag og må ikke oppfattes som en vurdering av dagens styreleder som jeg opplever gjør en god jobb, sa Kjøbli.

I sitt høringsinnspill er Forskerforbundet tydelig i sin støtte til valgt rektor.

— NMBU trenger en valgt rektor som henter sin legitimitet nedenfra og sikrer universitetet større autonomi, heter det.

Flest for valgt rektor

I en oppsummering av høringsinnspillene som NMBU har gjort, kommer det fram et tydelig flertall som for valgt rektor. Bare eiendomsavdelingen og NMBU IT er helt klart for ansatt rektor. 

Det er også kommet en del innspill fra enkeltpersoner, og her er 27 av 32 for valgt rektor.

En del av enhetene ved NMBU er nøytrale eller har delt syn, blant annet Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, der ledelsen er delt i synet på modell.

I Studentdemokratiet ved NMBU er det en klar majoritet som mener valgt rektor gir den beste styringsmodellen ved NMBU de neste fire årene.

— NMBU skal nå inn i en lengre omstillingsprosess, og i en slik situasjon vil det være hensiktsmessig med en rektor som kjenner universitetet godt, og som har god forankring blant studentene og de ansatte til å ta tunge avgjørelser, skriver Oskar Solberg Lægland, leder av Studenttingets Arbeidsutvalg.

Powered by Labrador CMS