NMBU
Ville ikke ha debatt om valgt eller ansatt rektor nå
Styreleder ved NMBU, Hanne Refsholt, ville ikke ha debatt om valgt eller ansatt rektor nå. Men flertallet i styret sa ja.
Saken rundt om NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) skal ha valgt eller ansatt rektor har en lang forhistorie og har vært gjenstand for en rekke debatter ved universitetet.
Det startet på et tidspunkt der Mari Sundli Tveit, i en unntakssituasjon i forbindelse med vedtak om at Universitet i Ås (den gang UMB) og Veterinærhøgskolen skulle fusjonere, først ble valgt rektor og deretter ansatt av styret.
Mange mente at dette var et unntak og at praksis med å velge rektor ved universitetet skulle fortsette, men her var Kunnskapsdepartementet veldig uenig.
Derfor ble det sak i styret i 2016 og med knappest mulig flertall, 6 mot 5 ble beslutningen at man skule ha ansatt og ikke valgt rektor ved NMBU. I 2021 hadde man så en fornyet debatt, som igjen endte med at styret gikk for å fortsette med ansatt rektor, denne gang var stemmetallene 7—4.
Så kom situasjonen der Curt Rice måtte gå av som rektor, og der Siri Fjellheim ble konstituert som rektor. Sist høst besluttet så styret å ansatte henne kun for de to gjenværende årene, fram til 1. august 2025, etter påtrykk fra fagforeningen som ønsket en ny debatt om man skal ha valgt eller ansatt rektor.
— Viktig sak for oss
— Dette er en prinsipiell og viktig sak for fagforeningene ved NMBU, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NMBU, Lena Marie Kjøbli til Khrono.
— Rekrutteringsform er et viktig prinsipielt spørsmål for mange ansatte, både når det gjelder legitimitet og i forhold til autonomi. Det er også viktig i den omstillingsprosessen vi er inne i, å vurdere rollen som styreleder. Og et viktig spørsmål i omstilling, er om vi nå trenger en styreleder som i større grad er tettere på organisasjonen og kjenner på hvor skoen trykker? Dette er på prinsipielt grunnlag og må ikke oppfattes som en vurdering av dagens styreleder som jeg opplever gjør en god jobb, sier Kjøbli og legger til:
— Vi har allerede planlagt et åpent møte med debatt om fordeler og ulemper med de to styringsmodellene. Møte skal legges i forkant av styrets behandling, sier Kjøbli.
Blir vedtatt i desember
Etter styremøtet er hun svært fornøyd med at flertallet i styret var enig i at dette er en viktig debatt. Saken kom opp under eventuelt, og med 7 mot 4 stemmer sa styret ja til at NMBU sitt styre nok en gang skal ta debatten om de skal ha valgt eller ansatt rektor.
— Slik det ser ut nå tror vi at dette blir en sak i styret 3. desember, sier Kjøbli til Khrono.
Flertallets vedtak lyder: «Styret ønsker å igangsette en vurdering av styringsmodell, og mener at det er prinsipielt viktig at styret tar stilling til dette spørsmålet selv i en krevende tid med effektiviserings- og omstillingsprosesser. Det tas sikte på en rask prosess med beslutning fortrinnsvis i november, men senest innen utgangen av 2024.»
Ville stoppe debatt av hensyn til økonomi
Mindretallet i styret, fire stykker, stemte for: «Styret ønsker ikke å sette i gang en prosess hvor vi vurderer styringsmodell med begrunnelse i at NMBU står foran krevende effektiviserings- og omstillingsprosesser, og det er viktig å sikre kontinuitet fremover de nærmeste årene.»
Styreleder Hanne Refsholt var en av de som ikke ønsket at NMBU skulle ta denne debatten nå.
— Vi diskuterte altså ikke om vi skal ha valgt eller ansatt rektor, men om det er riktig å ha en slik prosess nå, med tanke på de tunge omstillings- og endringsprosessene universitetet står midt oppe i, sier Refsholt til Khrono.
— Men nå har styret besluttet dette, og da er jeg opptatt av at vi får lagt til rette for en god og grundig prosess. Samtidig er det viktig at den ikke drar ut altfor langt i tid, så vi ønsker en beslutning før jul, sier Refsholt.
— Og skulle det jo bli vedtak om endring av styringsmodell ved NMBU er det jo et betydelig arbeid som må gjøres med styringsreglement, tilrettelegging for valg med videre, legger styrelederen til.
— Krevende situasjon
— Mange universiteter og høgskoler melder om at de har en svært krevende økonomisk virkelighet å forholde seg til. Hvordan ser dette ut for styreleder ved NMBU?
— NMBU som alle andre universiteter og høgskoler står midt oppe omstilling og endringer. Det er en alvorlig situasjon for hele sektoren intet unntak for oss, sier Refsholt.
— Vi må jobbe fokusert og klokt for å få best mulig undervisning og forskning ut av de ressursene vi har tilgjengelig, sier hun.
— Snakkes det om oppsigelser ved NMBU også?
— En stor del av våre budsjetter handler om lønnsmidler. Vi er i ferd med å etablere et omstillingsprogram og vi ønsker jo at endringen skal skje slik at det smerter minst mulig, og ikke minst at omstillingen også kan bidra til en ny utvikling, sier Refsholt.
Hun legger til at man aldri kan utelukke nedbemanninger og oppsigelser, men at det ikke er slike ord som står fremst på styrets dagsorden akkurat nå.
— Vi vil utvikle NMBU og ha en bred involvering av hele organisasjonen i endringsprosessene. Her er vi opptatt av å ha en ryddig og god prosess. Styret er opptatt av å støtte ledelsen i det krevende arbeidet vi står i, sier Refsholt.