Debatt

Alternativer til kino – en skattekiste

Her kommer tips til hvor du kan se film nå når kinoene er stengt. Mange vil sannsynligvis lete i det de store strømmeleverandørene leverer. Men hva med å benytte sjansen til å finne nye veier til god film, kanskje til og med til veldig god film?

Fra filmen "Røverdatter"
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva med å se noe du ikke visste fantes?

Strømmemarkedet er nemlig mye større enn det folk flest tenker over. Og det finnes dessuten et par tjenester her i Norge som det kan være greit å vite om.

Den første er biblioteket. Hvis du ikke visste det – biblioteket har sin egen strømmetjeneste: Filmbib.

Filmbibs hjemmeside

Her kan du strømme en rekke norske filmer helt gratis. Det eneste du trenger er et lånekort til et norsk bibliotek. Straks du er inne vil du kunne finne masse spennende stoff.

Her kan du for eksempel se «Manilla Lover» (2019) av Johanna Pykkö, den eneste norske filmen som ble tatt ut til Cannesfestivalen i fjor. Den halvtimes kortfilmen handler om norske Lars fra Steinkjer som er i Manila i Filipinene. Der har han møtt Abigail. Planen er å ta henne med hjem til Norge, men det ser ikke ut at det skal bli slik. 27 minutter.

Eller hva med Birgitte Sigmundstads dokumentar fra 2016 «Hammersborg Protecting The Future» som handler om Y-blokka og H-blokka i regjeringskvartalet. Filmen er på 17 minutter, og skulle være høyaktuell nettopp denne våren.

Yvonne Thomassen laget i 2013 dokumentaren «Familiebildet» der hun undersøker sine egne nordnorske familierøtter og kommer over en dypt bevart hemmelighet – nemlig at familien er av samisk slekt. Aktuelt og interessant. 58 minutter

Her kan du dessuten se Sofia Haugans Røverdatter fra 2017. Haugan filmer sin far og sin dialog med faren. Han lever et liv med rus, kriminalitet og fengselsopphold. Hun har ikke hatt kontakt med faren gjennom mye av oppveksten, og prøver å finne ut av ham når han slipper ut av fengselet etter å ha sonet 19 måneder. Dette er Haugans debutfilm, og den er solid. 85 minutter.

Du finner også en herlig liten sak som heter «Brukerstøtte» (2009) her. En tidlig film av André Øverdal, som etter hvert er blitt en av våre mest spennende regissører i grøssersjangeren (se lenger ned). 5 minutter.

Det ligger en del god, moderne norsk barnefilm på Filmbib. Men siden er ikke så god på søk. Her må man lete.

Du kan for eksempel se Ingvild Søderlinds ferske barnefilm «Sportegn» (2019). Den handler om to søsken, rivalisering og litt om noe skummelt. Søderlind er kvinnen bak «Alle utlendinger har lukka gardiner», som nylig hadde kinopremiere og fikk gode kritikker. 10 minutter.

Gode barnefilmer fra det svært oppegående norske animasjonsmiljøet finner vi også.

I den lille «Kapteinen, piloten og sangerinnen» (2019) inviteres vi til en leken og visuell fortelling om kapteinen, ja…og de andre. Regi: Øyvind Tangseth. 7 minutter.

I «Dunder» viser Endre Skandfer hvordan en fortelling om vennskap kan bygges nesten helt uten dialog. Et morsomt filmatisk blikk. 10 minutter.

.

Filmarkivet er en offentlig eid abonnementstjeneste, der du også kan betale for å se enkeltfilmer. Tilbudet er satt opp av Norsk filminstitutt.

Her har du mange godbiter fra hele norsk filmhistorie. Dette er rett og slett selve arkivet over norsk film - iallfall den delen som er digitalisert og gjort tilgjengelig for strømming

Noen eksempler:

  • Halfdan Nobel Roedes «Under forvandlingens lov» (1911) (den eldste bevarte norske spillefilmen)
  • Toralf Sandøs «Den forsvundne pølsemaker» (1941)
  • Edith Carlmars og Kåre Bergstrøms «Døden er et kjærtegn» (1949)
  • Kåre Bergstrøms "De dødes tjern" (1958) (originalversjonen)
  • Anja Breiens «Hustruer (1975)
  • Anita Killis «Sinna mann» (2009)
  • André Øverdals «The Autopsy of Jane Doe» (2016)
Fra "The Autopsy of Jane Doe"

Filmarkivet har også enkelte utenlandske filmer å by på.

Khrono vil komme tilbake med flere tips til god film som kan sees fra sofakroken i de kommende ukene.

Powered by Labrador CMS