Medlemmer av fagforbundet Akademikerne opplyser at klimautfordringene er den viktigste valgkampsaken for dem i det kommende valget. Bildet er fra skolestreik i Oslo tidligere i vår. Foto: Siri Øverland Eriksen

Flere akademikere stemmer grønt

Meningsmåling. Miljøpartiet er det tredje største partiet blant medlemmene i den faglige sammenslutningen Akademikerne, viser ny meningsmåling. Bare Høyre og Arbeiderpartiet er større.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens stadig flere på landsbasis stemmer Folkeaksjonen Nei til bompenger, har en motsatt, politisk strøm inntatt akademia.

En undersøkelse gjort blant 800 medlemmer av sammenslutningen Akademikerne, som består av 13 ulike fagforbund, viser nemlig et oppsving hos Miljøpartiet De Grønne (MDG), skriver VG.

Dersom det var valg nå, hadde altså partiet vært tredje størst om Akademikerne fikk bestemme, med 9 prosent oppslutning, kun slått av Høyre og Arbeiderpartiet.

Å stemme grønnere er en trend vi ser i samfunnet, ikke kun hos våre medlemmer.

Kari Sollien

Målingen er gjennomført av Respons Analyse.

MDG rykker fram, Venstre daler

— Kjempegøy å høre at landets akademikere surfer på en grønn bølge, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson for De Grønne til Khrono.

— Nå ser vi økende oppslutning blant flere lag av befolkningen som forstår at hvis vi ødelegger miljøet, så ødelegger vi for oss selv, legger han til.

Et av partiene som lider under MDGs framrykk, er Venstre. Partiet har mistet halvparten av velgermassen fra en tilsvarende meningsmåling før kommunevalget i 2015.

— Det er vi ikke fornøyd med, og det motiverer meg til å jobbe enda hardere med å overbevise velgerne våre, sier stortingsrepresentant Guri Melby (V) til VG.

Venstre har selv hatt en klar klimaprofil, og Melby sier til VG at ingen miljøpartier har fått mer gjennomslag enn Venstre til tross for velgerflukten blant landets høyt utdannende. Senest forrige uke initsierte statsråd Iselin Nybø kappestrid mellom universitetene om å fly minst.

At Venstre taper Akademikerne-velgere følger trenden om et generell velgertap partiet har hatt på de siste meningsmålingene.

En meningsmåling i VG fra mai viste at dersom det hadde vært valgt da, ville ikke Venstre lenger kommet inn på regjeringen, etter bare 1,9 prosent oppslutning.

— Det overrasker meg ikke at Venstre mister oppslutning, det er enkelt og greit fordi utslippene og oljeutvinningen øker med Venstre i regjering. Det er trist å se på for alle som er miljøbevisste, sier Hermstad.

Trend å stremme grønt

Den nye målingen blant fagforeningsmedlemmene viste en videre oppslutning på 31 prosent for Høyre og 29 prosent for Arbeiderpartiet.

Statsminister Erna Solberg har uttalt at det er ikke er en motsetning å stemme Høyre og være miljøbevisst. Dette finner Hermstad provoserende.

— Hun har altså vært regjeringssjef for økt utslipp, økt oljeutvinning og tillater nå at regjeringen setter miljøpakkene i byene i fare, sier Hermstad.

Det er en trend å stemme grønt, mener leder i akademikerne, Kari Sollien. Foto: Akademikerne

I undersøkelsen oppgir medlemmene av Akademikerne at klima- og miljøpolitikk er den enkeltsaken de er mest opptatt av under valget. Deretter følger utdannings- og skolepolitikk, og arbeidsliv.

— Å stemme grønnere er en trend vi ser i samfunnet, ikke kun hos våre medlemmer. Klima- og miljøsaker får stor oppmerksomhet, blant annet i mediene, sier leder for Akademikerne, Kari Sollien til VG.

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for personer med mastergradutdanning eller høyere. Organisasjonen har omtrent 208 000 medlemmer, fordelt på 13 medlemsforeninger.

Meningsmålingen viser også at åtte av ti medlemmer har blitt mer miljøbevisst siden forrige valg i 2017. Over halvparten rapporterer at de resirkulerer mer, og en tredjedel at de flyr mindre, og kjører mindre bil.

Snakker høyere om klimautfordringene

Meningsmålingen gjenspeiler diskursen i akademia. Den siste tiden har flere akademikere snakket høylytt om klimautfordringene.

I mars gikk 25 kulturpersonligheter og akademikere ut i Aftenposten og erklærte sin støtte til Greta Thunberg, før skoleelever fra hele Europa gikk ut i streik.

I Khrono skrev Olav Soldal fra Liberale studenter at det hviler et spesielt ansvar på universitetene, og at de muligens bør innføre tak på omfang av reisevirksomhet.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, oppfordret videre til klimadugnad i UH-sektoren.

Riktignok har UH-sektoren også fått kritikk for å oppfordre studenter og ansatte til blant annet mye flyreiser gjennom utveksling og konferanser.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS