Bokhandel
Akademika vant slaget om Tromsø
Etter å ha forsvunnet fra flere campuser den siste tiden, er det nå klart at Akademika fortsetter som campusbokhandel ved UiT Norges arktiske universitet.

— Vi har ikke formelt signert, men vi kommer til å inngå en avtale med Akademika, skriver Jørgen Fossland, administrasjonsdirektør ved UiT Norges arktiske universitet, i en tekstmelding til Khrono.
Han skriver videre at avtalen vil gjelde for tre år, med mulighet for forlengelse i tre nye.
Akademika har disponert lokalene ved universitetet vederlagsfritt i seks år gjennom en fristasjonsavtale, en avtale universitetet mener det ikke lengre er grunnlag for.
Dermed ble statusen som pensumpusher på campus lagt ut på anbud blant «aktuelle aktører», en konkurranse Akademika kom seirende ut av foran Norli, bokhandelen som vant den tilsvarende konkurransen i Oslo.
Uavgjort med to omganger igjen
Med det står det 1 — 1 mellom Akademika og Norli på veien inn i de to siste omgangene. For i løpet av våren skal også Universitetet i Bergen gjennomføre en tilsvarende konkurranseutsetting.
— Vi planlegger å gjennomføre en konkurranse, og arbeider nå med å sette ned et utvalg som vil spesifisere hvilke behov en fagbokhandel på campus skal dekke, har universitetsdirektør Tore Tungodden tidligere sagt til Khrono.
Også det siste av de gamle universitetene, NTNU, har tidligere sagt at de er «i en prosess for å utrede saken», men her leves det opp til det gamle munnhellet om trege trøndere:
— Vi har forlenget fristasjonavtalen til Akademika ut mars 2026, så vi kommer til å bruke 2025 på å vurdere saken, sa Stian Foldal, seksjonsleder for Eiendomsservice, til Khrono i starten av januar.
Akademika har flere steder hatt fristasjoner, en etterlatenskap fra den tiden hvor samskipnadene eide bokhandlene. Fristasjonene er gratis husleie for aktører som tilbyr studentrettede tiltak som øker studentvelferden.
Ni har forsvunnet
Nyheten om at Akademika får fortsette i Tromsø kommer etter noen tunge år for kjeden. For to uker siden ble det klart at de måtte flytte ut av Norges Handelshøyskole etter 20 år.
I fjor byttet Universitetet i Oslo ut Akademika med Norli Akademiske, i det Akademika i ettertid omtalte som en «uryddig prosess».
I tillegg til konkurranseutsetting kjemper bokhandlerkjeden også mot en stadig tiltakende trend med mindre og mindre bokkjøp. Tall fra Forleggerforeningen viser at norske studenter i snitt kjøper 1,9 nye norske pensumbøker i året, ned fra 2,7 tilbake i 2016. Den samme foreningen kunne også vise til en nedgang i omsetningen av norsk pensumlitteratur på 31 prosent fra 2021 til 2023, og ytterligere 31 prosent i løpet av de første syv månedene av 2024.
Dette er noe som også blir tydelig i Akademikas regnskap. Fra 2022 til 2023 gikk omsetningen fra boksalg ned med nesten ti prosent.
Konsekvensen av dette har vært at Akademika har kuttet åtte butikker, enten gjennom salg, nedleggelse eller sammenslåing med andre Akademika-butikker, samt en «betydelig reduksjon i antall ansatte».
Khrono har vært i kontakt med Akademika. De har så langt ikke hatt anledning til å kommentere avtalen.
Nyeste artikler
Nord opnar døra til Europa
Opptaksregler til høyere utdanning: Bingo eller fair play?
Raser mot at masterkrav blir fjernet: — Jeg er forbanna på vegne av barna
Universitetene forventer mer EU-finansiering. — Kan ikke erstatte offentlige midler
Norske studenter i New York: — Fryktfølelse
Mest lest
Ble avkrevd 190.000 kroner midt i semesteret. Måtte avbryte studiet
«Ment som en spøk», sa søkeren. Universitetet svarte med utestengelse i ett år
Trumps økonomirådgiver fikk toll-argumenter av sin «fantasiprofessor» Vara
Ikke kall det bachelor og master før vi vet hva vi snakker om
Trump tar nesten tjue milliardar frå to universitet