Rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) har avsluttet flere saker om seksuell trakassering ved høgskolen i 2018. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Minst 13 saker om sextrakassering førte til konsekvenser i 2018

Trakassering. På landets høgskoler og universiteter har minst 13 saker fått konsekvenser for ansatte etter anklager om seksuell trakassering. Kunsthøgskolen i Oslo har flest saker og to oppsigelser.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert 9. januar 2019 med en avskjedssak fra Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO), kjent gjennom Klassekampen 9. januar)

Landets universiteter og høgskoler rapporterer til Khrono at minst 13 saker om seksuell trakassering har endt med konsekvenser fra skriftlig advarsel og opp til avskjedsvedtak.

Opplysningene har kommet som tilleggsinformasjon når Khrono har samlet inn tall på antall nye saker i sektoren siden 1. juni. En rekke saker er også allerede kjent fra medieomtale gjennom året.

2018 har vært et krevende år for institusjonen vår, med prosesser rundt flere alvorlige, komplekse saker.

Jørn Mortensen

Les også: Minst 22 nye saker om seksuell trakassering i akademia siste halvår

Ikke alle institusjoner har besvart punktet om avsluttede saker, og ikke alle vil spesifisere hvilke konsekvenser det gjelder, så oversikten er ikke komplett.

To vedtak om avskjed

Omtrent samtlige avskjeder og oppsigelser universitetene og høgskolene selv melder om, har blitt omtalt i mediene i løpet av året. Det er to saker som har endt med avskjed i 2018. Begge stammer fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

Tidlig i 2018 ble det kjent at Kunnskapsdepartementet hadde mottatt varsler om totalt tre ansatte ved høgskolen.

I den ene saken konkluderte en varslingsgruppe i juni at det hadde forekommet tilfeller av seksuell trakassering, og en professor ved høgskolen ble avskjediget. Dette er bare den femte professoren som har blitt avskjediget i Norge gjennom tidene.

Professoren, som har levert klage på avskjedigelsen, hadde sagt opp selv to uker før vedtaket kom, men det stanset ikke saken fra høgskolens side.

— Skolen hadde behov for å reagere på selvstendig grunnlag gitt konklusjonen i saken, sa rektor Jørn Mortensen til Khrono om avskjedigelsen.

Klagesaken er fremdeles under behandling, får Khrono opplyst.

Nytt avskjedsvedtak i desember 2018

Klassekampen skriver onsdag 9. januar 2019 at rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) mandag sendte ut en intern melding til alle ansatte og studenter:

«Tilsettingsutvalget ved Kunsthøgskolen i Oslo fattet den 18. desember 2018 vedtak om å avskjedige en ansatt i undervisning- og forskningsstilling ved institusjonen, avdeling Teaterhøgskolen.»

I tillegg viser materialet til Khrono at minst 4 ansatte i akademia selv sa opp stillingen i 2018, etter å ha fått varsler mot seg. Også her har KHiO ett av tilfellene.

I en annen av de nå fire avsluttede sakene ved KHiO i fjor konkluderte nemlig varslingsgruppa med at det hadde forekommet brudd på etiske retningslinjer, men ikke konkret seksuell trakassering. Saken endte med at den ansatte selv sa opp sin stilling.

En tredje saken ble avsluttet uten konsekvenser, da gruppa mente påstanden om sextrakassering ikke kunne underbygges godt nok.

— Et krevende år

I dag sier KHiO-rektor Jørn Mortensen til Khrono at han er «rimelig sikker» på at omfanget av saker og håndtering ikke kommer til å bli like omfattende i 2019 som i 2018.

Bildet som i kampens hete ble forsøkt skapt av KHiO som et sted med en ukultur, er nok et bilde ikke så veldig mange her kjenner seg igjen i.

Jørn Mortensen

— 2018 har vært et krevende år for institusjonen vår, med prosesser rundt flere alvorlige, komplekse saker. Men jeg opplever samtidig at vi har tatt tak i de sakene som ble meldt til departementet, og andre saker, på en veldig ordentlig måte. Vi har gått inn for å være transparente, men tydelige på hva vi aksepterer, sier Mortensen.

— Ser du på 2018 som et år der det ble ryddet opp ved KHiO?

— De tre sakene som ble meldt til departementet, er alle saker som går noe tilbake i tid. Jeg har ikke noe ønske om å bagatellisere sakene, men bildet som i kampens hete ble forsøkt skapt av KHiO som et sted med en ukultur, er nok et bilde ikke så veldig mange her kjenner seg igjen i. Men jeg håper bevisstheten har økt, og at det er tydelig at varsler blir tatt tak i.

Mannefall ved kunstutdanninger

Ved Universitetet i Stavanger har to vitenskapelig ansatte sagt opp etter trakasseringsvarsler:

En professor ved universitetets Fakultet for utøvende kunstfag sa opp i mars, etter at tidligere studenter hadde fortalt om seksuell trakassering, krenkelser og generell upassende oppførsel gjennom flere år.

En annen vitenskapelig ansatt, ved samme fakultet, valgte å si opp i juni, før universitetet fikk opprettet en formell sak mot mannen. Han ble anklaget for seksuelle tilnærmelser mot studenter etter at han i flere tilfeller skal ha skjenket dem store mengder alkohol.

I juli 2018 omtalte Khrono at en kvinnelig ansatt ved Nord universitet sa opp etter trakasseringsanklager, også dette ved en avdeling for kunstfag, nærmere bestemt teaterutdanning. Universitetet karakteriserte til slutt ikke saken som trakassering, men «belastende undervisning», og saken ble avsluttet høsten 2017.

Men i løpet av 2018 har Nord opplevd enda en sak der en ansatt selv har valgt å si opp etter varsler, opplyser organisasjonssjef Arne Brinchmann for økonomi og HR til Khrono.

Minst 8 advarsler

Reaksjoner av typen «skriftlig advarsel» omtales sjelden i mediene, men flere universiteter og høgskoler melder at de har tatt i bruk reaksjonsformen i løpet av året 2018, i tilknytning til saker om seksuell trakassering.

  • OsloMet har gitt én skriftlig advarsel.
  • Høgskolen i Østfold har gitt én skriftlig advarsel.
  • BI har gitt to advarsler.
  • NTNU har gitt én advarsel.
  • Universitetet i Sørøst-Norge har gitt én skriftlig advarsel.
  • Universitetet i Agder har gitt én «muntlig/skriftlig advarsel».
  • Høgskulen på Vestlandet har gitt én «skriftlig tilbakemelding».

En skriftlig advarsel eller tilrettevisning regnes ikke lenger formelt som ordensstraff, av den nye statsansatteloven fra 2017.

— Skal korrigere adferd

Khrono spør HR-direktør Geir Haugstveit ved OsloMet hva som er formålet med skriftlige advarsler:

— Skriftlig advarsel er et virkemiddel for arbeidsgiver med formål om å korrigere en arbeidstakers adferd/oppførsel. Dette vil dreie seg om saker hvor arbeidsgiver etter en vurdering ikke har funnet grunnlag for å gi en formell ordensstraff etter lov om statens ansatte, melder Haugstveit, og legger til:

Geir Haugstveit, HR-direktør OsloMet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det vil alltid måtte vurderes konkret om et forhold er grovt nok til å begrunne en skriftlig advarsel eller om det er nødvendig med ordensstraff.

OsloMet sendte ut én skriftlig advarsel i 2018.

— I den nevnte saken har formålet vært å gi en klar beskjed om uønsket adferd, men arbeidsgiver har ikke har funnet grunnlag for å gi en formell ordenstraff etter lov om statens ansatte, avslutter Haugstveit.

Ordensstraff for statsansatte etter den nye loven fra 2017 kan være tap av ansiennitet eller omplassering til en annen stilling. Ingen universiteter eller høgskoler rapporterer til Khrono at disse ordensstraffene er tatt i bruk i forbindelse med seksuell trakassering i løpet av 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS