Marit Boyesen, rektor ved Universitetet i Stavanger, sier at UiS ser svært alvorlig på saken der en ansatt ved kunstfakultetet har sluttet etter varsler om seksuell trakassering. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ny #metoo-sak i Stavanger

Trakassering. For andre gang på kort tid slutter en vitenskapelig ansatt ved kunstfag ved Universitetet i Stavanger etter anklager om seksuell trakassering. På kort tid har minst fire ansatte sluttet på kunstfag som følge av #metoo.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En vitenskapelig ansatt ved Fakultet for utøvende kunstfag ved Universitetet i Stavanger har sagt opp jobben sin og sluttet ved universitetet etter at flere studenter skal ha varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel .

Det var NRK som først omtalte saken.

Deler av kunstfeltet henger fortsatt fast i en normativ mesterlærertradisjon der det ofte er lite rom for erfaringsdeling, refleksjon og kritikk.

Tone Pernille Østern

Ifølge NRK ble vedkommende suspendert fra stillingen etter at varslene kom inn i mai i år, men valgte etterhvert å si opp stillingen sin. Det blir derfor ikke opprettet noen formell sak mot mannen.

Ser alvorlig på saken

Vedkommende skal ofte ha invitert kvinnelige studenter til barer og kafeer, men også til egen leilighet og hotellrom, for å se tv, spise og snakke fag. Han skal så skjenket dem store mengder alkohol, før han gjorde seksuelle tilnærmelser, ifølge varslerne, som uttaler seg anonymt til NRK.

— Vi ser veldig alvorlig på saken. Dette er en stor belastning for dem som blir utsatt for det, og UiS har nulltoleranse for denne typen adferd, sier rektor Marit Boyesen ifølge statskanalen.

Musikkprofessor sa opp

Saken kommer etter at en annen vitenskapelig ansatt ved samme fakultetet sa opp og sluttet ved årsskiftet, etter anklager fra flere studenter om det samme.

I saken som ble kjent i mars i år, skal 13 tidligere studenter i november i fjor ha varslet om musikkprofessorens adferd, berøringer, seksualisert prat, upassende tekst- meldinger og tilnærmelser.

Den upassende oppførselen skal ha pågått over flere år.

Få dager etter at varslene var sendt, sa også han opp jobben sin ved UiS.

Kunstfakultetet ved Universitetet i Stavanger er ikke alene som #metoo-saker koblet til kunstneriske miljøer.

Sluttført tre saker

Ved Kunsthøgskolen i Oslo har også en ansatt sagt opp stillingen sin etter varsler om seksuell trakassering.

20.juni i år meldte Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) selv på sine nettsider at tre konkrete varslingssaker nå har blitt sluttført i skolens varslingsutvalg.

Én av de tre sakene har ført til avskjed, en av de ansatte valgte å si opp selv og en tredje sak ble lagt bort etter at «påstanden om at det har forekommet seksuell trakassering/tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget og saken må derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side.»

Har klaget på avskjed

Sakene startet ved juletider etter at Kunnskapsdepartementet mottok varsler og ba høgskolen om å ta grep, blant annet om å vurdere politianmeldelse av den ene ansatte.

Kunsthøgskolen i Oslo valgte å ikke politianmelde, men ga en professor avskjed. Saken er ennå ikke formelt avsluttet da professorens advokat har varslet klage på avskjeden.

Dagen etter at avskjeden ble offentliggjort, ble det også kjent via Forskerforbundets medlemsblad, Forskerforum, at professoren hadde levert oppsigelse til Kunsthøgskolen før vedtak om avskjed ble fattet. Etter det Khrono kjenner til skjedde dette under to uker før det formelle vedtaket om avskjed skulle fattes. Klagefristen er 9.juli.

Egen lærertradisjon

I desember i fjor ble det også kjent, via en dokumentar i norsk og svensk radio, at en svensk profilert musikkprofessor hadde trakassert studenter ved musikkhøgskolene både i Sverige og Norge, over flere år. Vedkommende jobbet ikke på Musikkhøgskolen lenger da sake ble offentlig kjent.

Rektor Thornquist sa i et intervju med Khrono at professoren ville blitt avskjediget dersom dette hadde skjedd i dag.

Professor ved lærerutdanningen og forsker ved NTNU i Trondheim, Tone Pernille Østern, kommenterer til NRK:

— Deler av kunstfeltet henger fortsatt fast i en normativ mesterlærertradisjon der det ofte er lite rom for erfaringsdeling, refleksjon og kritikk. Man lærer seg måter å forholde seg til autoriteter, som en underordnet, og det følger med en ut i jobb. Fra et slikt mesterlæreperspektiv er det læreren som har makta, som er subjektet, og eleven er objektet, sier hun. ​

Les flere av Khronos saker om seksuell trakassering

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS