svindel

Advarer mot falske jobbmesser

De som møtte opp på Karrieresenteret og spurte hvor jobbmessa var, hadde blitt lurt. Svindlere går systematisk etter studenter og jobbsøkere.

Denne jobbmessa kommer neppe til å finne sted.
Publisert Sist oppdatert

På Facebook har 499 personer sagt at de planlegger å gå på «jobbmessa» som heter Oslo Student Jobs Fair. Over 2100 er interesserte.

«Come and say hello to a wide range of employers who are hiring!» reklamerer arrangøren.

Selskaper fra ulike sektorer vil være representert, kan vi lese videre.

Men ved nærmere ettersyn er det noen pussigheter ved arrangementet. Arrangøren, som kaller seg Oslo Student Jobs, ber om at du sender dem en melding på Facebook for å melde deg på. Deretter skal de sende deg en lenke på melding eller e-post.

Det står ikke noen eksakt adresse for arrangementet, bare at det er i Blindernveien, som ligger ved Universitetet i Oslo. Og de er veldig tidlig ute med å annonsere, for jobbmessen er ikke før 4. september 2023.

Ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo er de godt kjent det såkalte arrangementet.

— Siden dukket opp rundt 2018 eller 2019. Vi merket det først ved at det kom studenter inn til oss og lurte på hvor det var, forteller kommunikasjonsansvarlig Peder Skoglund ved Karrieresenteret.

Han anslår at det var under ti personer som kom og spurte om arrangementet.

— Så begynte vi å søke og fant denne falske siden, sier han.

Det finnes tilsvarende arrangementssider for jobbmesser i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger. Og når den annonserte datoen nærmer seg, skyves de den fram i tid.

Stavanger Student Jobs Fair, som angivelig skal foregå på Universitet i Stavanger, har for eksempel utsatt arrangementet seks ganger.

— Snakk med Amelia

Tilknyttet disse sidene er det også sider som hevder de formidler ledige stillinger.

Kunne du tenke deg en deltidsjobb som «communications assistant»?

Send en privat melding til Stavanger Student Jobs på Facebook og snakk med en person som heter Amelia, oppfordrer de.

Karrieresenteret i Oslo har opplevd at de har blitt oppført som medarrangør på arrangementer.

— Det var veldig dumt av dem, for da kunne vi bare slette arrangementet, sier Skoglund.

I oktober 2019 rapporterte de Oslo Student Jobs og Oslo Student Jobs Fair til politiets nettpatrulje.

— Det er noen tusen som har klikket at de er interessert. Og det er jo ganske imponerende, sier Peder Skoglund ved Karrieresenteret.

Her er en «jobbannonse» hos Stavanger Student Jobs

Tror én gruppe studenter er ekstra utsatt

Han mener imidlertid at problemet er ganske lite.

— De fleste studenter skjønner at det ikke er Karrieresenteret som arrangere dette. Vi er så tydelige, det er bare å følge lenker, så kommer du til hjemmesiden vår. Men her er det vanskelig å finne informasjon om dem. Men det er alltid noen som tror på det gode, at her er det en jobb å få, sier han.

Han mener utvekslingsstudenter er ekstra utsatt.

— For dem er det ikke «bare bare» å få en deltidsjobb. Et lite stykke ut i semesteret oppdager de hvor dyrt Norge er, sier Skoglund.

Spurte om kortinformasjon

Informasjonssikkerhet- og personvernkonsulent Anders Wolfgang Bjørnsen ved Universitetet i Stavanger har vært i kontakt med en student trodde det var et ekte arrangement. Han fulgte instruksjonen og sendte en melding til arrangøren.

— Da fikk han beskjed om å oppgi kortinformasjon, forteller han.

Hva ville skjedd hvis han gjorde det?

— Du kan gjette deg til det. Da stjeler de enten pengene dine eller informasjon om deg, eller begge deler.

Studenten luktet lunta og kontaktet universitetet.

Svindlerne ber folk om å sende private meldinger for å lure Facebook, sier han.

— Vi har meldt det til Facebook som et falskt arrangement, men det er ikke åpenbart for Facebook å se at det er svindel, forteller Bjørnsen.

— Går systematisk etter studenter

Foreningen NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) sier at det er et stort antall falske arrangementer på Facebook. Disse kjennetegnes ofte ved at de tilhører en side med veldig liten aktivitet, og med bilder som er hentet fra bildedatabaser, opplyser de til Khrono. Ofte er det ingen nøyaktig adresse til siden eller arrangementet.

— Hvis salg av billetter er flyttet til private grupper eller til Messenger er det garantert et svindelforsøk, sier administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen.

Svindlene utføres i hovedsak fra profesjonelle «svindelfabrikker», eid av organiserte kriminelle, forteller han.

— Jobbsøkere og studenter er en gruppe vi vet svindlerne systematisk går etter. Typisk tilbyr de å formidle jobber eller registrere CV-en mot et gebyr. Svindlerne er i disse tilfellene ute etter personopplysninger eller kredittkortinformasjon. Denne type opplysninger må man aldri gi fra seg over Facebook.

Fire tips mot svindel

Anders Wolfgang Bjørnsen ved Universitetet i Stavanger gir følgende tips for å unngå svindel:

  • Stopp opp og tenk ved den minste tvil - det er svært uvanlig at markedsføringsarrangement mot studenter krever betaling i det hele tatt, så her bør man være skeptisk fra start. Seriøse aktører vil heller aldri be deg om å oppgi personlige opplysninger over chat, sier Bjørnsen.
  • Undersøk arrangøren eller bedriften nøye; se etter typiske tegn på svindel som dårlig språk eller at de ikke har kontaktpersoner eller eget nettsted. Undersøk om arrangementet blir nevnt på studiestedets nettsider og kanaler.
  • Er du i det minste tvil om tilbudet er ekte, må du ikke oppgi personlig informasjon om deg selv eller betale for noe. Er uhellet først ute må du ta kontakt med banken eller kortutsteder så fort som mulig for å få sperret kort og konti som kan være utsatt. Ta også kontakt med politiet og vurder anmeldelse av forholdet.
  • Svindlere forsøker å utnytte studenter på bolig- eller jobbjakt, så især i forbindelse med studiestart bør studenter være oppmerksom på denne typen svindel, råder Bjørnsen.
Powered by Labrador CMS