Akademiet

Abid Raja ber statsråden engasjere seg for 500 fagskolestudenter

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) vil at statsråd Oddmund Hoel (Sp) bidrar til en løsning som gjør at 500 fagskolestudenter kan fortsette sin utdanning. — Vi må finne en løsning, svarer statsråden.

— Jeg forventer at regjeringa gjør alt den kan for at disse studentene får en rask avklaring, sier Venstres Abid Raja.

— I en situasjon der utdanninga til 500 fagskolestudenter er i spill, er det umulig å ikke bli engasjert. Den uroen de mange studentene må føle på nå, er en veldig ekkel situasjon å være i, sier Venstres Abid Raja, som er medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomite, til Khrono.

Han har derfor sendt inn et skriftlig spørsmål til Oddmund Hoel, som han i dag, fredag, har svart på. 

Ikke godkjent som fagskole

I slutten av september startet nær 500 studenter på fagskolen som skolekjeden Akademiet overtok etter at AOF gikk konkurs i sommer. 

Så mottok ledelsen i Akademiet et brev fra Nokut om at de ikke får kalle seg fagskole. En institusjon må søke om akkreditering før den kan tilby fagskoleutdanning, noe som ikke var gjort. 

Slik saken står i dag, har ikke de 500 studentene et godkjent fagskoletilbud. Akademiet har fortsatt undervisninga som planlagt. 200 av studentene hadde første semester i vår og har nå startet på andre semester, mens 300 er nye studenter i høst.

I tillegg berører Nokuts beslutning i underkant av 200 studenter som avsluttet studiene i vårsemesteret og som ikke har fått vitnemål ennå.

— Må gjøre alt de kan

Nå tar Abid Raja saken til Stortinget. Han har stilt følgende spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel:

«500 fagskolestudenter står nå uten studietilbud, vil statsråden ta initiativ til en rask avklaring av situasjonen og bidra til en løsning slik at studentene kan fortsette på utdanningen sin?»

Raja viser også til det Nokut har sagt til E24: Godkjenningsorganet har mange søknader som står i kø for behandling, og det er vanskelig å si hvor lang tid saksbehandlingstida kan bli. 

— Jeg forventer at regjeringa gjør alt de kan for at disse studentene skal få en snarlig avklaring. Hvis man ikke finner en løsning, står de i fare for ikke å få fullført utdanninga. Selv om det har vært konkurs, så er det samme innholdet der, de samme lærerne og ressursene. Da virker det som en tapt mulighet å la det gå til spille. 

— Kan statsråden gjør noe, det er jo Nokut som behandler slike saker?

— Det er riktig at Nokut behandler slike saker, men jeg tenker at det finnes et rom mellom det å instruere Nokut og det å bare lene seg tilbake og la krisen som rammer de 500 fagskolestudentene og deres utdanning spille seg ut rett foran deg, når du er statsråd for høyere utdanning. Statsråden gir ikke inntrykk av at dette er en sak som berører ham nevneverdig, og det mener jeg er passivt, sier Abid Raja. 

— Studenter som tar høyere yrkesfaglig utdanning er en viktig brikke i det å møte kompetansebehovet næringslivet har i årene framover. Da mener jeg vi må kunne forvente en litt mer offensiv holdning fra regjeringen og ansvarlig statsråd Oddmund Hoel, sier han videre. 

— Også urolig

Statsråd Oddmund Hoel sier i sitt svar til Abid Raja at det av hensyn til studentene er viktig å finne en løsning. 

«Det er heldigvis uvanleg at ein fagskule går konkurs. Konkursen til fagskuledelen av Studieforbundet AOF Norge har satt mange studentar i ein uheldig og usikker situasjon. Eg er, som representanten, uroa for fagskolestudentane som denne hausten skulle følge undervisning ved AOF Norge», skriver han i sitt svar til Abid Raja. 

Hoel opplyser at han har oppfordret Nokut til å samarbeide med Akademiet for å sikre at de som tok fagskoleutdanning ved AOF våren 2024, så raskt som mulig kan få vitnemål og karakterutskrift. Han er også kjent med at Nokut har tatt kontakt med Akademiet om dette.

Videre skriver han at han er kjent med at Nokut nylig har bedt Akademiet om mer informasjon for å få belyst spørsmålet om akkreditering bedre.

«Eg meiner at vi framover må finne gode løysingar for å sikre studentane når ein fagskuleverksemd går konkurs. Det vil eg følge opp».

Powered by Labrador CMS