Fagskoler

500 ­studenter trodde de startet på fagskole. — Får ikke utdanningen de er lovet

Denne uken startet nær 500 studenter på fagskolen som Akademiet overtok etter konkursen i AOF i sommer. Det eneste minuset: Utdanningen er ikke godkjent som fagskole.

Portrett av Thea Tuset
Thea Tuset, leder for Organisasjon for Norske Fagskolestudenter, mener de nær 500 studentene på Akademiet blir sviktet.
Publisert Sist oppdatert

Foreningen AOF drev med kursvirksomhet for fagforeningene og fagskoleutdanning, og deler av dette ble kjøpt opp av skolekjeden Akademiet da foreningen gikk konkurs.

Nå har Nokut varslet Akademiet i et brev om at de ikke får kalle seg fagskole, melder E24.

Nokut-direktør Kristin Vinje sier at en institusjon må søke om akkreditering før den kan tilby fagskoleutdanning, men det er ikke gjort i dette tilfellet.

«Det foreligger ingen hjemmel for at en akkreditering kan selges som et selvstendig gode mellom private aktører», heter det i brevet Nokut har sendt til Akademiet.

Det betyr at de nær 500 studentene som startet studiene denne uken, blir stående uten et godkjent fagskoletilbud.

— Studentene sviktes

Organisasjon for Norske Fagskolestudenter karakteriserer det som har skjedd som en krise for de berørte fagskolestudentene og ber regjeringen gripe inn.

Studentene sviktes fullstendig i denne situasjonen og står i fare for ikke å få fullføre de høyere yrkesfaglige utdanningene sine, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

— Det er uheldig at vi har fått en situasjon hvor Akademiet har igangsatt studier uten at nødvendige akkrediteringer er på plass. Nå og i framtida må vi ha et system hvor det juridiske er tydelig og hvor det alltid foreligger nødvendig akkreditering før fagskoler startes opp, sier organisasjonens leder Thea Tuset.

Hun krever at forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) nå sørger for at studentenes rettssikkerhet blir styrket slik at dette aldri kan skje i framtiden.

— Organisasjon for Norske Fagskolestudenter krever umiddelbar handling fra statsråden for å sikre studentenes grunnleggende rettigheter og unngå at denne saken vokser seg stadig større, sier Tuset.

— Uheldig situasjon

Oddmund Hoels statssekretær Ivar B. Prestbakmo (Sp) minner om at Kunnskapsdepartementet ikke kan instruere Nokut eller på annen måte påvirke konklusjonen i slike saker.

– Dette er en uheldig situasjon for studentene, og det medfører stor usikkerhet for mange. Nå er det viktig at Akademiet finner gode løsninger for studentene som er berørt. Det er Akademiet som har ansvar for sine studenter, for å gi dem nødvendig informasjon og ivareta dem på best mulig måte. Jeg registrerer at Akademiet forsikrer om at studiene går videre som normalt, og at de er trygge på at de finner en løsning som er til det beste for studentene, sier han til Khrono.

Fortsetter som planlagt

Daglig leder i Akademiet Norge, Jan Ove Otterlei, sier at situasjonen som har oppstått kom uventet på dem. 

— Vi mener at vi har akkrediteringen fortsatt, og vi vil fortsette dialogen med Nokut. Vi overtok et konkursbo ved virksomhetsoverdragelse, og det er de samme lærerne, det samme fagmiljøet, de samme lokalene og samme rektor som før. 

— Burde dere ikke avklart dette i god tid før studiestart?

— Fagskoler er blitt overdratt før, og alle vi kontaktet da dette oppsto, sa at det var fullt mulig å overta akkrediteringen. Og Nokut visste om overdragelsen i hele august og halve september og kunne ha gitt oss beskjed før. Vi var i god tro.

Otterlei sier at undervisningen fortsetter som planlagt. 200 av studentene hadde første semester i vår og har nå startet på andre semester, mens 300 er nye studenter i høst.

I tillegg berører Nokuts beslutning i underkant av 200 studenter som avsluttet studiene i vårsemesteret og som ikke har fått vitnemål ennå.

Powered by Labrador CMS