Frank Aarebrot ble 70 år gammel. Foto: UiB

Aarebrot stedt til hvile

Valgekspert og professor Frank Aarebrot ble bisatt fra Korskirken i Bergen torsdag, etterfulgt av gravøl for «periferien» i Oslo på Kulturhuset.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravferden til Frank Henrik Aarebrot, født 19. januar 1947, ble fra Korskirken i Bergen torsdag 14. september.

— Vi er rørt over alle godordene som er skrevet de siste dagene, og veldig takknemlige for at dere er her, sa Erik Aarebrot og Maike Aarebrot Flick i sin minnetale, skriver På Høyden.

Korskirken var fullsatt da Frank Aarebrot ble bisatt torsdag. Akademikere, studenter, politikere og folk fra kulturlivet ønsket å ta et siste farvel med den populære professoren og valgforskeren.

Sønnen Erik snakket om tosidigheten ved å ha Frank Aarebrot som far. Det var «faderen» på den ene siden, og «pappa» på den andre. 

— Jeg kunne ikke gå på pub uten at folk spurte: «Hørte du hva faderen din sa i går?» (…) Han smilte stort sett alltid etter et journalist-besøk. Jeg hadde et hat/elsk forhold til hans entusiasme for alt og alle, sa sønnen Erik. 

— Faderen var rikssynser, bedreviter, professor og alle sin, og på den andre siden pappa – leken, kjærlig rar og vår.

— Levde som han lærte

Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo holdt også minnetale. Det samme gjorde Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

— Det er vemodets og takknemlighetens dag. Frank fikk formidlingsprisen og alle som hørte han forstod hvorfor. I dag tier denne ruvende stemmen, sa Støre i sin tale. 

Støre snakket om det han oppfattet som et sosialdemokratisk grunnsyn hos Aarebrot. 

— Et grunnsyn formet av kjærlighet til et samfunn hvor en sønn av vanlige arbeidsfolk kan bli professor i sammenlignende politikk. Frank Aarebrot var et «både-og» menneske i en  «enten-eller» verden. I spesialiseringens tid, hvor professorer skal holde seg strengt til sitt smale fag - i en slik verden brøt Frank alle regler med åpne øyne. Han var fagmann og synser, historiker og spåmann. Partimann og nøytral kommentator. Eller som han selv sa: En statsvitenskapelig flanør. Aarebrot har betydd mye for Arbeiderpartiet, sa Støre. 

Se også: Hele reportasjen til På Høyden fra begravelsen her

Alle var velkomne

Ifølge Universitetet i Bergen ønsket familien alle velkommen i begravelsen, i Aarebrots ånd:

«Kom som du er (med eller uten skjegg, med eller uten sausflekkede slips, med eller uten blazer med svihull i).»

Etter seremonien i Korskirken ble blomsterhilsenene viderebrakt til de ulike krigsminnesmerkene i Bergen etter ønske fra Aarebrot og familien.

Det inviteres deretter til samtale og samvær i Universitetets aula hvor alle som har lyst er velkommen. I «periferien» i Oslo arrangeres det gravøl torsdag klokken 18 på Kulturhuset.

«I hans ånd ønsker vi alle et godt valg.»

Rundt midnatt natt til søndag 10. september skrev familien til Frank Aarebrot på hans facebook side:

«Pappa har holdt sin siste forelesning.

Det er med sorg vi melder at pappa er gått bort i kveld. Han døde stille og rolig med oss rundt seg. Selv om rommet han etterlater seg ikke kan fylles for oss, så gir det oss glede at han kunne gjøre det han elsket helt til det siste.

Vi takker for all god hjelp fra venner og Haukeland sykehus.

Vi ber om respekt for at vi ikke kommer til å være like tilgjengelig som han elsket å være, så hvis du har lyst til å skrive noen ord til oss ber vi deg om å gjøre det her.

I hans ånd ønsker vi alle et godt valg.»

Mange sendte sin siste hilsen

Bare minutter etter at nyheten ble kjent og statusen på facebooksiden til Aarebrot kom det mange hilsener på siden hans:

«Kommentarene rundt valget blir ikke det samme uten Frank. Takk for alt og hvil i fred.»

«Hvil i fred gode venn - takk for at du lærte meg og oss om fortiden og historiens betydning, for å forstå nåtiden og forberede oss på framtida. Du var unik Frank.»

«Verdens beste professor er gått bort, hvil i fred Frank Aarebrot.»

Bare som noen eksempler.

Valgekspert og professor emeritus Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ble hasteoperert for hjerteinfarkt på Haukeland sykehus sist tirsdag, skrev Bergens Tidende.

Valgforsker og historiker

Aarebrot var et yndet intervjuobekt for journalister og sannsynligvis den professoren på Universitetet i Bergen (UiB) som samlet flest studenter på sine forelesninger.

Aarebrot hadde sin siste forelesning ved Universitetet i Bergen i april i år og er nå professor emeritus. 

Han har også hatt mange unike prosjekter blant annet for NRK. For fem år siden hadde han en av sine mer spektakulære forelesninger direkte på NRK 2. Intet mindre enn 200 år med norsk historie skal gjennomgås på like mange minutter.

Han var nå i gang med et nytt utvidet prosjekt som skulle vært sendt fra Grieghallen i slutten av oktober. 500 år av Norges historie på 500 minutter.

Flere Aarebrot-prosjekter på NRK:

— Uredd formidler

Aarebrot var professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB) og markerte seg som en av Norges fremste og mest uredde formidlere, skriver Universitet i Bergen på sine hjemmesider.

De trekker fram at han har vunnet ærefulle priser fra både Norges Forskningsråd og Meltzerfondet for fremragende forskningsformidling og Christieprisen senest i april 2017. 

Da prisen ble delt ut tidligere i år sa juryleder for Christieprisen og daværende dekan for Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB, Knut Helland, blant annet: 

— Det Aarebrot får til vekker stor beundring. Han medvirker til at forsking blir forstått, akseptert og brukt som verdiskapende kraft i samfunnet. Han deler raust kunnskap på en tilgjengelig, opplysende, underholdende, engasjerende og til tider spisset måte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS