Jeia (98) er borte, men dagboka lever videre
Hun skrev dagbok i 60 år sammen med sine studievenninner fra Statens lærerinneskole i 1942. Nå har Jeia Børte gått bort, men dagboka er tatt godt vare på.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høsten 2013 møtte jeg to kvinner jeg aldri vil glemme. En av dem, Jeia Børte, ble begravet fra Bø kirke tirsdag 28. juli.
Det hele startet med at hovedbibliotekaren, Anne-Berit Gregersen, på Høgskolen i Oslo og Akershus, kom med et lite tips til Khrono. Hun hadde en boks med noen dagbøker, og hun spurte om vi kunne skrive en liten sak om den.
Jeg kom og fikk se og ble bergtatt. I boksen som hadde navnet «Kjøttgryta», lå mange dagbøker som 1941/42-kullet fra Statens lærerinneskole på Stabekk hadde skrevet sammen fra de sluttet på skolen i 1942 nesten fram til i dag.
Les også: Rørende gjensyn med 60 års levde kvinneliv
Dagbok på reise
Dagboken skrev de 32 kvinnene sammen ved at de skrev i dagboken selv og så sendte de videre til neste kvinne på listen. Slik reiste boka ikke bare Norge rundt, men også innimellom ut i verden for å nå neste kvinne på lista.
Var en bok full, ja da ble den lagt i «Kjøttgryta», forøvrig en trekasse som mannen til en av kvinnene hadde snekret. Boksen ble oppbevart først på Stabekk, siden på Kjeller etterhvert som skoler og høgskoler vokste sammen.
I boka fortalte de om gleder og sorger de hadde opplevd siden sist. Dagbøkene fortelle også om livet og hverdagen til 32 kvinner fra hele landet gjennom 60 år, og gir et unikt innblikk i norske kvinners hverdagsliv fra krigen og nesten fram til i dag.
32 i klassen
Til sammen var det 32 kvinner i klassen, og jeg fant fram til at fem av disse fremdeles levde, hvorav to hadde vært særlig aktive for å ta vare på «Kjøttgryta» for ettertiden.
Det var Jeia Børte i Bø og Else Wold Dønnum på Hamar.
Les også:
Jeg tok med meg fotograf Skjalg Bøhmer Vold på tur og vi tok med oss «Kjøttgryta» hjem til Jeia Børte i Bø, og så til Else Wold Dønnum på Hamar.
Vi møtte Jeia Børte hjemme på gården i Bø der hun hadde bodd siden hun giftet seg.
Det ble et svært rørende møte med levd kvinneliv, og Jeia fortalte og tok oss med inn i sin historie på en helt spesiell og verdifull måte.
Nå i juli har Jeia Børte takket for seg og hun ble begravet fra Bø kirke tirsdag 28. juli. Hun ble nesten 98 år gammel.
Bevart på Statsarkivet
Vi var også med «Kjøttgryta» og bibliotekar Gregersen til Statsarkivet og så til at den ble bevart for ettertiden, til stor glede for både Jeia Børte og Else Wold Dønnum.
Les også: Kjøttgryta er levert til Statsarkivet
Khronos egne artikler om «Kjøttgryta» var også ett av flere argumenter juryen brukte da de ga oss Fagpresseprisen i 2014.
Takk Jeia Børte, for at du tok vare på Kjøttgryta, og ikke minst for at du delte minnene dine på en så spesiell måte.
Gode tanker går nå til din familie og venner.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!