Ferske SSB-tall
37 milliarder til forskning og utviklingsarbeid
Næringslivet utførte forskning og utviklingsarbeid (FoU) for nær 37 milliarder kroner i 2020. Dette er nesten 1,5 milliarder kroner mer enn i 2019, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Det var de tjenesteytende næringene som bidro mest til FoU-veksten (forskning- og utviklingsveksten journ. anm.) i næringslivet, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.
I tillegg til å utføre FoU-arbeid for nær 37 milliarder kroner i 2020, kjøpte også foretakene i tillegg FoU-tjenester for 8,1 milliarder kroner.
14 prosent mindre innenfor petroleum
Mye av FoU-innsatsen er rettet mot det tematiske området petroleum, men i 2020 ble det brukt 14 prosent mindre FoU-ressurser på dette området enn året før. Nedgangen var sterkest blant foretak med over 500 sysselsatte, viser SSBs tall.
I næringslivet økte driftskostnadene til helserelatert FoU med 15 prosent, til 2,8 milliarder kroner i 2020. Det største bidraget til temaområdet helse og omsorg kom fra næringen «forsknings- og utviklingsarbeid», med 600 millioner kroner i 2020.
Det nest største bidraget kom fra farmasøytisk industri. I tillegg ble det brukt midler på helserelatert FoU i andre næringer som blant annet «Data- og elektronisk industri» og «IT-tjenester».
Farmasøytisk industri
Både industrien og tjenestenæringene har samlet sett kjøpt mer FoU-tjenester av andre i 2020. I industrien var det særlig farmasøytisk industri som bidro til denne veksten.
Farmasøytisk industri kjøpte FoU-tjenester for 790 millioner kroner i 2020, det er 219 millioner kroner mer enn i 2019. Det er særlig kjøp fra utlandet som har økt.
Tjenestenæringene kjøpte til sammen FoU-tjenester for nesten 3,3 milliarder kroner i 2020, en økning på 320 millioner kroner.
Totalt sett mindre
Totalt sett ble det brukt mindre penger på forskning- og utviklingsarbeid i 2020. Det viser også ferske tall fra SSB. Nedgangen er liten, bare en prosent, sammenlignet med året før, men både universitet- og høgskolesektoren og instituttsektoren hadde nedgang, på henholdsvis fire og tre prosent.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024