Nye studenter og faddere under grillkonserten på St. Hanshaugen, Oslo, under studiestart ved Høgskolen i Oslo og Akershus, 2016. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

De som dropper alkohol, dropper også lettere ut

Studenters alkoholforbruk kan være avgjørende for trivselen og sjansen for å droppe ut av studiene, viser dansk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny dansk undersøkelse slår fast at studenter som ikke drikker alkohol, eller de som drikker mye alkohol, har større sannsynlighet for å droppe ut enn studenter som drikker moderate mengder.

Den danske undersøkelsen hevder at alkoholforbruk kan være avgjørende for studenters trivsel. Det melder danske Uniavisen og Politiken. Saken er også omtalt Dagbladet

14.600 studenter er spurt

Undersøkelsen, som som er gjennomført blant 14.600 danske studenter, er utarbeidet av Danmarks Evalueringsinstitutt (EVA), sier at de studentene som ikke drikker alkohol har relativt sett større sjanse for å falle fra, enn de som drikker moderate mengder.

De studentene som drikker mest har derimot samme risiko for å falle fra som de som ikke drikker.

Å ikke drikke i det hele tatt i forhold til å drikke litt utgjør en stor forskjell, og studiestart er en sosial arena hvor det gjerne ikke er så enkelt å sosialisere.

Erik Størdal

Når man takker nei til alkohol, vil mange automatisk oppfatte det som om man også takker nei til fellesskapet.

Torben Bechmann Jensen

Tror det stemmer i Trondheim

Erik Størdal, leder for fadderordningen Quak! ved NTNU i Trondheim, kjenner til saken og sier til Khrono at han tror det er slik at de som ikke drikker, lettere faller fra også i Norge.

— Til en viss grad i alle fall. Å ikke drikke i det hele tatt i forhold til å drikke litt utgjør en stor forskjell, og studiestart er en sosial arena hvor det gjerne ikke er så enkelt å sosialisere, sier han, og legger til at han tror dette også er vanskelig ellers i samfunnet, ikke bare for studenter under studiestart.

Størdal forteller at dette er noe de i hans fadderukeorganisasjon jobber hardt mot.

— Vi forsøker å gjøre det best mulig for dem som ikke drikker, og har et veldig fokus på null drikkepress og at alkohol ikke skal være sentralt i våre arrangementer.

Erik Størdal forteller at man ved årets studiestart på NTNU Gløshaugen for første gang skal informere spesifikt om alkohol og viktigheten av å delta i fadderordningen på egne premisser.

Fadderuka er viktig

Undersøkelsen tilsier også at lange introduksjonskurs (som for eksempel fadderuker) bidrar til å minske frafallet. Allikevel viste SHoT-undersøkelsen, som undersøker studenters helse og trivsel (SHoT), at mange studenter vil redusere alkoholfokuset i fadderukene.

Les også: Studenter ønsker seg flere alkoholfrie arrangementer 

— Det gir mening at de som drikker mye har stort risiko for å falle fra. Det kan påvirke deres konsentrasjon og rent sosialt kan det også være uhensiktsmessig, sier prosjektleder for undersøkelsen for EVA, Bjarke Tarpgaard Hartkopf til Politiken.

Han fortsetter:

— Mer overraskende er det at de som ikke drikker alkohol er mer tilbøyelig for å droppe ut. En forklaring kan være at de som holder seg unna alkohol kan oppleve å skille seg ut på flere sosiale punkter.

Alkohol som sosial isbryter

Studieleder ved Institutt for psykologi ved Købehavns universitet, sier til Politiken at: 

— Alkohol kan brukes som en sosial isbryter, som en måte å etablere kontakt med andre mennesker. Det betyr selvfølgelig ikke, at det er umuligt å skape kontakt uten alkohol, men det kan være et effektivt redskap for å komme inn i det sosiale fellesskapet, sier han, og legger til: 

— Når man takker nei til alkohol, vil mange automatisk oppfatte det, som om man også takker nei til fellesskapet.

Ikke «hamre bajere»

Det er et problem at studenter, som ikke drikker, er utenfor fellesskapet, mener nestleder i Studenterrådet ved Københavns universitet, Marie Thomsen:
— Man skal ikke føle seg ekskluderet, fordi man ikke synes, det er «fedt at hamre bajere», sier hun til Uniavisen.

Diskusjonen rundt alkoholinntak og studiestart er en gjenganger fra år til år. 

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS