null Foto: John Hughes/HiOA

Studiestart med stil eller i rus?

Hvem har interesser i at studiestart på HiOA blir en lengst mulig fest med leker og events utenfor campus?

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En halvnaken ung dame raver rundt en ølflaske på graset. Så faller hun og ruller rundt med høye latterskrik. Hennes hyl blir borte i et unisont latterbrøl fra 20 – 30 andre som står rundt i en halvsirkel. Alle har en ølflaske i hånden. Noen bærer en gul genser som det står «Fadder» på. Det henger gule ballonger med HiOA på hele veien mellom Bislet og St. Hanshaugen hvor fyllekalaset utspiller seg fra formiddagen til langt på kveld. Det er studiestart og kalaset varer i nesten to uker.

Det ser ut som fadderne har fått vide fullmakter, mye disponibel dagtid og solid sponsing fra HiOA for å introdusere de nye studentene til en profesjonsutdanning ved Norges største høgskole og til livet på Campus og til hverandre. Studentene som leder fadderuka har også fått ledelsen til å komme opp på «Hauen» og tale til dem fra utescenen der oppe. Da slipper de jo å komme innom Campus før festen og bli-kjentlekene. Jeg har hørt «studieveiledning» overfor nye studenter om hvor lite det er mulig å være tilstede og lese for å klare seg gjennom en bachelorutdannelse.

På spørsmål om hvem som egentlig bestemmer at det skal være slik, får jeg til svar at «studentene vil ha det slik»: Da må jeg spørre: «Hvilke studenter 'vil ha det slik', - og hvem har ansvaret for at studiestart blir en inkluderende, verdig, hyggelig og lærerik periode for alle?

Hvem er nå denne pensjonisten som vifter med sin moralske pekefinger over «dagens unge»? Jeg har vært lærer på Sosialarbeiderutdanningen i 31 år og er glad i HiOA.  Jeg ønsker både studenter og ansatte alt det beste og blir trist over å se en utvikling som dette. Jeg bor midt mellom HiOA og «Hauen» og har orkesterplass til det gule, høyrøstede toget som beveger seg fram og tilbake i Colletts gate. Mange studenter bor også i området og deres leiligheter er naturlige steder for nachspiel. Det kan vi tydelig høre utover natta i lyse sensommerkvelder. Naboene spør meg: «Hva er det dere driver med der nede på Høgskolen»? 

Når jeg skriver dette 2 måneder før studiestart, er det i håp om å se en annen praksis i år. Vil ledelsen og lærerne gjenerobre kontrollen over de viktige første dagene i studiestarten, eller skal de mest festeglade studentene fortsette å styre? Dominerende, festeglade «faddere» på de enkelte fakultetene som kanskje mener at tilbudet om å rulle rundt på St. Hanshaugen i halvfylla som bli-kjent-øvelse, er en gave til de nye studentene og fin ledertrening for dem selv.

Vil ledelsen og lærerne gjenerobre kontrollen over de viktige første dagene i studie=starten, eller skal de mest feste=glade studentene fortsette å styre?

Bjørn Riiser

De utstyrs- og eventfirmaene som lenge har tjent seg rike på russefeiringen, og som de siste årene har økt omsetningen kraftig på studentmarkedet. Her er studiestart på landets universiteter og høgskoler den nye pengemaskinen. Alle selgere av rask-mat og øl på ruta HiOA – «Hauen» gleder seg til august. En sjekk av ølomsetningen på KIWI vil vise sjokktall under studiestart. De nye studentene som syntes russetida,var slik livet egentlig skal være, vil oppleve at deres festekompetanse blir tatt godt vare på i studiestarten. 

Hvem er interessert i en seriøs studiestart?

  • De nye studentene som har forventninger om å endelig komme til en «vokseninstitusjon» hvor man skal øve bl.a. profesjonell adferd og etikk.
  • De som gjerne vil i gang med effektive studier og som har noen mål.
  • De med et livssyn hvor alkohol og rus er en uting og de mange prosent som statistisk har et problematisk forhold til alkohol.
  • De med dårlig råd.
  • De med barn, familie eller kjæreste som ikke har behov for så mye ”nærhet” av festtypen, og som slett ikke vil prioritere så mye tid til selskapsleker helt på siden av det de var kommet til høgskolen for.
  • De mange tusen naboene som blir forstyrret av skrik og skrål og utagerende adferd, slik det er nå. Det er utenkelig for en barnefamilie å sette seg på plenen på St.Hanshaugen med picnickurv om ettermiddagen mens høgskolerussen har sine øvelser.

Norges største høgskole midt i hovedstaden har behov for å styrke sin anseelse som seriøs kunnskapsbedrift og samfunnsaktør. Dagens fadderstyrte introuker bidrar ikke synlig til dette. Jeg tror de fleste lærerne og ledelsen også ønsker å ta tilbake kontrollen over studiestart slik at den kan bli en verdig, inkluderende og inspirerende start på profesjonsstudiene for alle.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS