Tveit kan bli ny leder for universitet og høgskoler
Omsider kan det komme en kvinne på toppen i Universitets- og høgskolerådet igjen: NMBU-rektor Mari Sundli Tveit er innstilt av valgkomiteen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I år har valgkomiteen innstilt rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, som leder og BI-rektor Inge Jan Henjesand som nestleder. Fem kvinner og fire menn er innstilt til de ni styreplassene.
Valget av nytt styre skjer på representantskapsmøte i Bergen tirsdag neste uke.
Les også: Sakspapirene til representantskapsmøtet er her
Universitets- og høgskolerådet (UHR) er det øverste samarbeidsorganet mellom landets høyere utdanningsinstitusjoner. Kunnskapsdepartementet har i samtaler med Universitets- og høgskolerådet gitt uttrykk for at departementet ønsker et fortsatt sterkt UHR, men at forvaltningsoppgaver som i dag ligger i UHR, må flyttes til et forvaltningsorgan, slik at UHRs rolle som universitets- og høgskoles-institusjonenes interesseorganisasjon og samordningsorgan rendyrkes.
2015: Benket inn kvinnelig nestleder
Det er leit at vi i 2017 skal måtte være opptatt av kjønnet til den som er nominert.
Curt Rice
Under behandlingen av innstilling til det sittende styret, høsten 2015, gikk rektor og leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen, Curt Rice, ut og kritiserte valgkomiteenes innstilling og ba representantskapet om å se bort fra innstillingen og sørge for at det ble innstilt en kvinnelig leder.
Sittende leder Vidar Haanes ble likevel valgt, men Liv Reidun Grimstvedt ble valgt inn som nestleder etter benkeforslag , istedenfor Ole Gunnar Søgnen som var innstilt.
Les også:
I dag har pipen en helt annen lyd hos Kif-lomiteenes leder, Curt Rice:
— Synd man er opptatt av kjønn
— Det er leit at vi i 2017 skal måtte være opptatt av kjønnet til den som er nominert. Mari Sundli Tveit er en fantastisk kandidat og kanskje en av Norges mest innovative rektorer, og så blir spørsmålet om hun blir leder fordi man må ha en kvinne, sier Curt Rice (bildet under).
(Foto: Siri Ø. Eriksen)
— Nå var det du som tok opp kvinnespørsmålet ved forrige runde?
— Det var det. Men på generell basis mener jeg likevel at det er trist at slik oppmerksomhet skulle være nødvendig i 2017, sier Rice, som selv ikke er foreslått, verken som fast styremedlem eller vara til UHR-styret.
— Hvor viktig er Universitets- og høgskolerådet ?
— Det er en felles arena hvor sektoren kan samles. Jeg venter i spenning på hvilken vei endringene vil ta og hvordan de vil satse, sier Rice.
Avtroppende UHR-leder, Vidar Haanes, rektor ved Menighetsfakultetet, er den femte mannlige UHR-styrelederen på rad og dermed har fem av sju styreledere i UHR vært menn. De to første var kvinner, Tove Bull fra Universitetet i Tromsø og Kirsten Koch Christensen fra Universitetet i Bergen. Men nå kan det altså være klart for en tredje: Mari Sundli Tveit, fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Uenigheter og ulike interesser
På sitt forrige representantskapsmøte i Trondheim i november i fjor kom nettopp uenighetene i sektoren tydelig fram i etterdønningene av UHR-leder Vidar Haanes’ uttalelser om statsbudsjettet, der han mente at forslag til ny finansieringsordning i sektoren fikk større utslag enn ventet, og de yngste universitetene samt høgskolene kom dårligst, mens de gamle breddeuniversitetene var mer fornøyde med forslaget.
Les også: Større utslag enn venta
På UHRs representantskapsmøte i november i fjor var det også tydelig at rektorene ved de eldste universitetene, i Bergen, Trondheim, Oslo, Tromsø , samt NMBU i Ås var samsnakket. Facebookoppdateringer fra kvelden før møtet viste også det.
(Mari Sundli Tveit i samtale med Ole Gunnar Søgnen og Vidar Haanes under forrige representantskapsmøte. Foto: Henriette Dæhlie)
NMBU-rektor Mari Sundli Tveit var den av rektorene refset forsamlingen den gangen, blant annet fordi noen hadde hatt egne møter med stortingspolitikere for å endre innføringen av regjeringens foreslåtte finansieringsordning:
— Dette er en veldig krevende sak. Her må vi evne å løfte blikket og tenke på hva slags situasjon sektoren vår er i og hvilke utfordringer som ligger framfor oss, sa hun blant annet.
— Vi må hjelpe til og passe på slik at statsråden får gjennomslag for dette budsjettet. En splittet sektor er en gavepakke til de som ikke vil satse på høyere utdanning, sa Sundli Tveit.
Fasit ble at representantene fra høgskolene og de yngste universitetene fikk gjennomslag i Stortinget på måten den nye finansieringen skulle innføres.
Rektor ved Universitetet i Bergen hadde også i forkant av fjorårets møte manet til samhold og ikke splittelse:
Les også: UiB-rektor Olsen vil ha slutt på uetterrettelighet ved uenighet
— Må evne å fremme hele sektoren
Mari Sundli Tveit hadde også tydelig innspill til den nye valgkomiteen:
— Prinsipielt vil jeg si at når vi skal sette sammen et styre, må vi lete etter de folkene som har kraft, og strategisk og politisk evne til å fremme hele sektoren og ikke de som kommer inn i styret for å fremme sine egne særinteresser, sa hun.
Og dersom representantskapet følger valgkomiteenes innstilling denne gangen vil Mari Sundli Tveit få sjansen til å gjøre nettopp det.
Ifølge papirene til det kommende representantskapsmøtet det ble ikke gjennomført en helhetlig gjennomgang av organisasjonen etter sammenslåingen mellom Høgskolerådet og Universitetsrådet i 2000. I tillegg har det nå skjedd store forandringer i universitets- og høgskolesektoren de siste årene, med færre institusjoner samtidig som det fortsatt er store forskjeller i institusjonenes størrelse og faglige profil.
Endelig vedtekter og formålet til «nye» UHR skal vedtas på representantskapsmøtet i november 2017.
Der medlemsinstitusjonene kan og vil uttrykke felles holdninger og finne felles løsninger, gjør UHR det. Dersom det er uenighet, synliggjøres dette i UHRs innspill, heter det nå i styrepapirene.
Valgkomiteen: Et puslespill
Valgt rektor Marit Boyesen (bildet under), ved Universitetet i Stavanger, har vært leder i årets valgkomite. Til Khrono sier hun at det var en relativt enkel oppgave.
(Foto: Henriette Dæhlie)
— Det var selvfølgelig et puslespill å fordele styreplasser etter kjønn, geografi og institusjonstype.
— Men når det var på plass var det en lett og hyggelig oppgave. Alle de foreslåtte er forespurt og har takket ja, sier Boyesen.
Så vil møtet vise om valgkomiteens innstilling går igjennom førstkommende tirsdag.
Styret skal ifølge nye vedtekter bestå av rektorer og direktører. Fra institusjoner med enhetlig ledelse kan også prorektorer ha styreplass, slik for eksempel prorektor ved NTNU, Bjarne Foss, er foreslått denne gangen.
Her er de foreslåtte:
- Mari Sundli Tveit, NMBU (leder) - Frank Reichert, UiA (vara)
- Inge Jan Henjesand, BI(nestleder), Øystein Thøgersen NHH (vara)
- Gunn Elin Bjørneboe, UiO, Ole Ringdal UiS (vara)
- Bjarne Foss, prorektor NTNU, Anne Husebekk UiT (vara)
- Dag Rune Olsen, UiB, Svein Stølen UiO (vara)
- Rektor Bjørn Olsen, Nord Universitet, Marit Boyesen, UiS (vara)
- Ingunn Moser, VID, Peter Tornquist, Norges musikkhøgskole (vara)
- Kathrine Skretting, Høgskolen i Innlandet, Berit Rokne, Høgskulen på Vestlandet (vara)
- Nina Skarpenes, Politihøgskolen, Louise Dedichen, Forsvarets høgskole (vara)
Les også: Slik krangler de om hvordan det skal lobbes i uh-sektoren
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!