Benkeforslag ga kvinnelig nestleder
Én kvinne ble stemt inn i toppen styret i Universitets- og høgskolerådet: Valgkomiteens egen Liv Reidun Grimstvedt. Dermed ble valgkomiteens nestlederkandidat, Ole-Gunnar Søgnen, kvotert ut.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) er et samarbeidsorgan for om lag 50 institusjonsakkrediterte høgskoler og universiteter. UHRs representantskap har det overordnede formelle ansvaret, og UHRs styre er det utøvende organ.
Representantskapsmøtet i Universitets- og høgskolerådet (UHR) fant sted bak lukkede dører på BI i Oslo onsdag ettermiddag, og blant annet sto valg av høgskolerepresentanter til styret på dagsorden.
Rice for kvinnelig leder
Ifølge flere som var tilstede ble valget en rotete og uoversiktlig forestilling, som til slutt endte med at Liv Reidun Grimstvedt, mot valgkomiteens innstilling, ble valgt til ny nestleder istedet Ole-Gunnar Søgnen.
Det var en merkelig forestilling dette. Jeg ble oppfordret
fra valgkomiteen om å fortsette som nestleder.
Ole-Gunnar Søgnen
Resultatet med en kvinnelig nestleder tar jeg som et lite skritt i riktig retning.
Curt Rice
Vi trenger helt nye og radikalt annerledes
retningslinjer.
Dag Rune Olsen
— Prinsipielt mener jeg fortsatt at UHR skulle valgt en kvinnelig leder denne gangen, sier leder i Komitè for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (KiF), Curt Rice til Khrono etter at valgresultatet ble kjent via sosiale medier onsdag ettermiddag.
— Jeg hadde ikke anledning til å være tilstede under debatten, men resultatet med en kvinnelig nestleder tar jeg som et lite skritt i riktig retning, sier Rice.
Leder i Komiteen for kjønnsbalanse (Kif), Curt Rice, reagerte på at det for femte gang på rad var innstilt en mannlig styreleder i UHR.
«Varslet opprør»
På vegne av komiteen hadde han skrevet et brev til representantskapet der han kom med en oppfordring om å se bort fra valgkomitéens innstilling om ledervalg og heller velge en kvinnelig rektor til vervet som styreleder i UHR.
— Jeg respekterer at valgkomiteen har hatt en vanskelig utfordring, men dette er et viktig og synlig verv og det er viktig å få en kvinnelig leder denne gangen. Dette er det høyeste vervet man kan ha i denne sektoren, sa Curt Rice til Khrono tirsdag.
Samme kveld tvitret valgkomiteens leder, Dag Rune Olsen: «Kollega @curtrice varsler opprør via SoMe mot UHR sin valgkomité og ber repr. skapet se bort fra innstillingen».
Men representantskapet i UHR tok ikke oppfordringen fra Rice og Kif-komiteen, og Menighetsfakultetets rektor Vidar Haanes ble valgt som ny leder.
Benkeforslag på Grimstvedt
Etter det som skal ha vært et benkeforslag fra prorektor Halvor Hektoen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), ble valgkomitemedlem og rektor ved Høgskolen i Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt, valgt inn som ny nestleder. Valgkomiteens nestlederkandidat, rektor Ole-Gunnar Søgnen fra Høgskolen i Bergen, ble dermed ikke gjenvalgt og rykket ned til vanlig styremedlem.
Søgnen kvotert ut
— Hva sier du til å ha blitt kvotert ut som nestleder?
— Det var en merkelig forestilling dette. Jeg ble oppfordret fra valgkomiteen om å fortsette som nestleder. Jeg tenkte gjennom det og sa ja. Det var først for et par dager siden jeg fikk se det endelige forslaget fra valgkomiteen, men tok for gitt at dette var etter retningslinjene, sier Søgnen til Khrono rett etter at valget ble offentlig kjent via sosiale medier onsdag ettermiddag.
— Styret totalt var i kjønnsmessig balanse så jeg tenkte ikke noe mer på dette før det nå ble stilt spørsmål ved kjønnsbalansen i styreledelsen, sier han og legger til:
— Men selv om det var en rar forestilling på møtet her i dag, synes jeg det er veldig kjekt å bli valgt inn i styret. Jeg har virkelig lyst til å sitte i styret i Universitets- og høgskolerådet, sier Søgnen.
— Og leder av valgkomiteen, Dag Rune Olsen, har bedt om at UHRs «dysfunksjonelle retningslinjer» for valg og sammensetning av styre skal endres. Det blir vel en viktig oppgave for styret som du nå er med i?
— Det er noe vi bør få gjort så fort som mulig, ja, sier HiB-rektor Søgnen.
Grimstvedt glad for tillit
Den nye nestlederen, Liv Reidun Grimstvedt, sier i en kommentar til Khrono etter valget at hun er glad for tilliten:
— Dette blir utrolig spennende. Jeg ser fram til å bli nestleder i UHR. Ole-Gunnar Søgnen har gjort en glimrende jobb i UHR-styret og det er jeg sikker på han vil fortsette med uansett hvilken funksjon han har i styret, sier hun.
Grimstvedt ønsker ikke å kommentere stemmetallene under dagens valg. Men ifølge valgkomiteens leder, Dag Rune Olsen, var det «et rimelig godt flertall» for Grimstvedt, som ble valgt ved håndsopprekning. Leder Vidar Haanes skal ha blitt valgt ved akklamsajon.
Rektoren ved Universitetet i Bergen, og valgkomiteens leder, Dag Rune Olsen, er enig i at valget ble en uoversiktlig og krevende prosess. Han forteller at det også var diskusjon på møtet om valg av leder.
— Men vi i valgkomiteen sto jo på vår innstilling. Grimstvedt satt i valgkomiteen og vi syntes det var vanskelig å fremme forslag på noen i valgkomiteen. Men da det ble fremmet et forslag fra salen på Grimstvedt, kunne dette revurderes, og hun stilte som nestleder, forteller Olsen til Khrono.
Dysfunksjonelle retningslinjer
Han presiserer også at han som leder har understreket at UHR må få nye retningslinjer for valg og styresammensetning.
— Dagens dysfunksjonelle retningslinjer som ikke passer sammen med institusjonslandskapet gjør at de som nå er valgt kun sitter i to år, mot tidligere fire. Vi trenger helt nye og radikalt annerledes retningslinjer, sier Olsen.
Ifølge referatet fra sist representantskapsmøte i UHR i mai i år skulle styret legge fram forslag til nye retningslinjer på dagens møte, men etter det Khrono forstår skjedde ikke dette.
Se her: Referat fra UHR-møtet i mai 2015 her.
Styret utreder åpne møter
Khrono har også bedt om en begrunnelse for hvorfor møtene i representantskapet i landets høyeste samarbeidsorgan i høyere utdanning er lukkede, og bedt om en vurdering om å åpne dem for offentligheten.
I en mail til Khrono fra generalsekretær Alf Rasmussen, heter det:
«Årsaken er at dette er et møte bare for UHRs medlemmer (rektorer og direktører), der normalt ingen andre enn disse og UHRs sekretariat deltar. I UHRs vedtekter heter det under avsnitt e) Observatører at: ‘Representantskapet bestemmer hvilke organisasjoner og institusjoner som skal inviteres som faste observatører med talerett på representantskapsmøtene. Styret eller dets leder kan invitere observatører til å delta i møtene eller i behandlingen av enkeltsaker. Inviterte observatører gis talerett’.»
— Åpne representantskapsmøter ble også diskutert i dagens møte, men det ble ingen konklusjon. Saken skal utredes og behandles på neste representantskapsmøte. Så Khrono, og andre, må nok stå på gangen i ett møte til, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen til Khrono.
Neste representantskapsmøte i Universitets- og høgskolerådet er ifølge hjemmesidene deres 19.-20.mai 2016.
Les også: Mannstungt i UHR-toppen
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!