Rektor Ole Petter Ottersen ber Bjørn Haugstad og Torbjørn Røe Isaksen reversere kuttet til NOKUT som rammer flyktninger. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

UiO-rektor Ottersen ber om at NOKUT-kutt må «rettes opp»

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo reagerer kraftig på at NOKUT må redusere aktivitet for flyktninger på grunn av budsjettkutt. Han ber de som kan om å rette opp det han mener må være en glipp.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir lengre ventetid på godkjenning av utenlandsk utdanning etter at Stortinget på overtid kuttet budsjettet til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) med 10 millioner kroner. 

Regjering og Storting har vært opptatt av å få fortgang i behandling og godkjenning av utdanningen til nyankomne flyktninger, slik at de raskest mulig kan komme i gang med studier på det nivået de hører hjemme.

Det overraskende budsjettkuttet gir stort hodebry for NOKUT med tanke på å klare oppfylle kravene fra regjering og Stortinget.

Reagerer kraftig i sosiale medier

På Facebook har rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, delt Khronos artikkel om Nokut-kutt  på 10 millioner med tittelen: Budsjettkutt for NOKUT kan ramme landets flyktninger.

Ottersen innleder med å skrive at regjeringen, Kunnskapsdepartementet, NOKUT og andre i sektoren har jobbet svært godt for å få fart på godkjenninger av utenlandsk utdanning og for å få på plass en ny kvalifikasjonsvurdering for flyktninger.

Ber om at Isaksen, Haugstad med flere griper inn

Ottersen fortsetter:

Dette er en omfordeling vi aksepterte etter Kunnskaps-departementets
anbefaling.

Iselin Nybø (V) og Anders Tyvand (KrF)

Dette må rettes opp. Jeg ber om at de som kan påvirke denne prosessen kjenner sin
besøkelsestid.

Ole Petter Ottersen

— Målet for alle oss som har støttet dette arbeidet, har vært å hjelpe flyktninger slik at de kan komme i gang med jobb og studier i Norge. Jeg regner med at det er en glipp i budsjettprosessen at det nå kommer kutt som kan føre til at mange flyktninger blir sittende uvirksomme på mottak, i stedet for å komme i gang med livet i Norge. Og han legger til: 

— Dette må rettes opp. Jeg ber om at de som kan påvirke denne prosessen kjenner sin besøkelsestid. 

Nokut ble satt opp mot fagskoleutdanning

Utdanningskomiteen på Stortinget er på reise til London. Venstres Iselin Nybø og Anders Tyvand (Krf) svarer i en felles sms, på Khronos spørsmål om kuttet:

— Dette er en omfordeling vi aksepterte etter Kunnskapsdepartementets anbefaling. Begrunnelsen fra departementet, var at det ikke var noen økning i antallet søknader om godkjenning av utenlandsk utdanning fra 2015 til 2016, og at asylankomstene i 2017 ble antatt å bli lavere enn tidligere forventet, skriver Tyvand og Nybø, og de legger til:

— Omfordelingen ble foretatt for å forhindre kutt i posten for tiltak for kvalitetsutvikling, samordning og andre fellestiltak for universitets- og høgskolesektoren, og for å styrke satsingen på styrket kvalitet i fagskoleutdanningen.

Haugstad: — Følger utviklingen

Statssekretær Bjørn Haugstad svarer følgende på spørsmål om NOKUT-kuttet:

— Vi hadde omfattende forhandlinger før 2017-budsjettet kom i havn og måtte gi og ta underveis. Og da ble ikke engangsbevilgningen til NOKUT på 10 millioner prioritert som følge av det reduserte antallet asylsøkere, sier haugstad og fortsetter:

— NOKUT ser ut til å ha kapasitet nok til behandler søknader fra flyktninger og andre som allerede befinner seg i Norge på en forsvarlig måte. Men vi kommer til å følge situasjonen nøye og forsikre oss om at NOKUTs kapasitet til å godkjenne utenlandsk utdanning ikke blir urimelig belastet.

Marianne Asen (Ap) har også stilt spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og han har svart.

Les også: Hele svaret fra statsråd Isaksen

Får mange henvendelser

— Selv om det kommer færre flyktninger til Norge nå, har ikke henvendelsene til oss gått ned. Det første flyktningene tenker på er ikke å kontakte oss, det tar typisk litt tid, forklarer NOKUT-direktør Terje Mørland til Khrono.

Marianne Aasen, som sitter i stortingsgruppa til Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på kuttet som hun mener blant annet vil ramme flyktninger som venter på å få godkjent utdanningen sin i Norge. 

— Dette kuttet er svært uheldig på alle mulige måter og får praktiske politiske konsekvenser. Statens viktigste bidrag inn i den akademiske dugnaden som universiteter og høgskoler har dratt i gang, er godkjenning av utdanning, sier Aasen. 

Les også: Hele NOKUTs brev til Kunnskapsdepartementet 

Begrense skadevirkninger

Mørland poengterer at de gjør sitt for å begrense skadevirkningene av at engangsbevilgningen på 10 millioner kroner forsvant i budsjettforliket, men kuttet får konsekvenser. Overfor Khrono trekker han fram tre viktige punkter.

  • Saksbehandlingstiden for behandling av søknad om få godkjent utenlandsk utdanning blir lengre.
  • Vi må utsette systemet vårt med ny kvalfikasjonsordning for flyktninger til lengre utpå våren.
  • Vi kutter i budsjettet for ikt-investeringer.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS