Gratulerte studentene med melding for bedre kvalitet

Fredag passerte stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet i høyere utdanning» statsråd. Torbjørn Røe Isaksen tok turen til Universitetet i Oslo for å diskutere og presentere meldingen for studentene der.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant de som er veldig fornøyd med mye i denne kvalitetsmeldingen er Norsk studentorganisasjon, og deres leder Marianne Andenæs i spissen.

Etter at Isaksen hadde holdt sin presentasjon, og før en utvidet spørsmålsrunde, delte Andenæs opp kvalitetskake med statsråden (se video øverst i saken).

— Vi har lenge etterspurt en reell kulturendring og klare krav og forventninger til utdanningskvalitet. Meldingen svarer langt på vei til studentenes forventninger, og det er tydelig at regjeringen har lyttet til studentene, sier leder av NSO Marianne Andenæs.

Se også: Her er kvalitetsmeldingen

Gratulerte studentene

Meldingen svarer langt på vei til studentenes forventninger, og det er tydelig at regjeringen har lyttet til stu-dentene.

Marianne Andenæs

Også rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, hadde fanget opp at studentene etter hans syn på en god måte har fått gjennomslag på mange områder.

— Det er all grunn til å gratulere studentene med denne meldingen, sa Ottersen, da han ønsket Torbjørn Røe Isaksen velkommen.

Og der startet også Isaksen:

— Vi har kjørt en åpen prosess på dette og fått utrolig mange spennende bidrag fra institusjoner og fagmiljøer. En svært viktig aktør her har studentene vært, poengterer Isaksen

Våren 2016 presenterte studentene sin egen kvalitetsmelding.

— Studentene vil finne igjen mange av sine forslag i denne meldingen, sa Isaksen.

Ikke noe nytt

Torbjørn Røe Isaksen presenterte også denne kvalitetsmeldingen på kontaktkonferansen, statsrådens årlige møteplass med lederne på landets universiteter og høgskoler.

Det var ingenting nytt i presentasjonen i fredag i forhold til det som ble lagt fram i forrige uke.

Les også:

Isaksen løftet fram de samme tiltakene som før:

  • Institusjonene kan innføre strengere og egne opptakskrav for enkeltutdanninger.
  • Oppfordrer til at studieprogrammer blir sett på i tettere samarbeid med arbeidslivet.
  • Utarbeide sensorveiledning ved alle eksamener.
  • Utvikle en kvalitetsportal som samler data og vurderinger som i dag er samlet mange ulike steder.
  • Bedre tilbud til talenter, for eksempel forskerlinjer.
  • Åpner for mulighet til praksisprofessorater.
  • Krav om ordninger for merittering av gode undervisere innen 2019.
  • Se på stillingsstruktur for å skape karriereveier som vektlegger undervisning og vurdere krav om pedagogisk basiskomeptanse.
  • Se på ordninger der det blir konkurranse om penger til utdanning, ikke bare om til forskning slik det er i dag.

Ikke fornøyd med alt

NSO sier de synes det er bra at det satses på en nasjonal konkurransearena for penger til undervisning.

— Vi er likevel bekymret for at regjeringen vil ta midler fra institusjonens basisfinansiering for å finansiere nye konkurranseordninger. Skal det komme flere nye ordninger må det gjøres ved tilføring av friske midler, sier Andenæs.

En annen sak som vekker bekymring hos Andenæs er manglende krav til ordninger med studentombud.

— Vi er skuffet over at regjeringen ikke slår fast at alle studenter skal ha tilgang til et studentombud. Vårt innspill har vært at tilgang til studentombud for alle skal lovfestes. Det håper vi Stortinget retter opp i under sin behandling av meldingen, sier Andenæs, i pressemeldingen fra NSO.

(Bjørn Haugstad, Marianne Andenæs og Torbjørn Røe Isaksen)

Hun trekker også fram temaet utveksling. NSO peker på kontrasten i at over halvparten av studentene sier de vil på utveksling, mens bare 15 prosent faktisk drar.

— For å møte det fremtidige arbeidsmarkedet er det viktigere enn noen gang at studenter har internasjonal erfaring. Det regjeringen leverer på dette området er svakt. Her har NSO større forventninger til universiteter og høgskoler enn hva regjeringen har. Vi mener at minimum 30 prosent av studentene skal dra på utveksling, sier Andenæs.

NTL frykter mer byråkrati

NTL skriver i en pressemelding at de er fornøyd med at undervisning og utdanningsfaglig kompetanse skal bli prioritert på høgskoler og universitet fremover.

— Samtidig er det en fare for at dette vil føre til nye målesystemer for merittering av undervisning. Det kan bli nye tellekanter og mer byråkrati, og det er jo ikke noe vi eller våre folk i sektoren ønsker, sier NTL-leder John Leirvaag, i en pressemelding fra organisasjonen.

NTL er bekymret for konsekvensene av forslaget om en nasjonal konkurransearena som Isaksen foreslår. Her skal institusjonene konkurrere om midler til undervisningen, på samme måte som man i dag konkurrerer om å få penger til forskningsprosjekter.

— Vi er opptatt av at institusjonene må ha en god basisfinansiering, og er bekymret for jaget etter konkurranse i sektoren vil vri finansieringen bort fra basis. Skal det utvikles nye ordninger for konkurranse må det ikke tas fra basis, men det må komme nye friske midler til, sier Leirvaag.

Fikk autograf

Torbjørn Røe Isaksen svarte på en rekkes spørsmål både fra studenter, deres representanter, ansatte og kandidater til nye rektorteam på Universitet i Oslo (UiO).

Mange flere hadde spørsmål, men en som fikk kontakt med Isaksen da han var på vei ut av døra var Eva Ringstad.

Ringstad er cand scient i realfagsdidaktikk, men nå pensjonert.

— Jeg studerer nå fransk. Vi er ganske mange pensjonister, særlig på språkfag. Det er veldig inspirerende og spennende å studere sammen med folk i alle aldre, forteller hun.

— Du fikk autografen til Isaksen?

— Ja, og det er jeg veldig fornøyd med. Han har kommet med en spennende melding, som jeg nå skal hjem og lese, sier Ringstad til Khrono.

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS