Hannah Antvort, Carl Eyde og Louise Hole på vei inn igjen til forkurset i matematikk ved HiOA. Foto: Øystein Fimland

Halvparten av de påmeldte til mattekurs falt fra før start

Bare omlag halvparten av de lærerstudentene som hadde meldt seg på forkurset i matematikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus møtte opp første skoledag i går, mandag. Det samme i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De skal pugge matte i sommer, for å kunne bli lærerstudenter til høsten.

Mandag var første skoledag for de av landets potensielle lærerstudenter med mattekarakter 3. Regjeringen har skjerpet karakterkravene for opptak til grunnskolelærer- og lektorutdanningene fra og med opptaket 2016 og krever nå en 4-er i matematikk.

Stort frafall allerede før start

Mange potensielle lærerstudenter må derfor bruker sommeren til å forbedre karakteren sin i matte, men frafallet var stort allerede før start.

Alle høgskoler og universiteter som tilbyr lærerutdanning er pålagt å tilby alle søkere som ikke har 4, men likevel 3 eller bedre i matematikk, et forkurs i sommer, for å forhindre at for få er kvalifisert til å bli lærere.

Jeg hadde mye heller sett at man gjorde intervjuer for å finne ut om studentene var egnet, heller enn karakter-
krav.

Carl Eyde

Det hadde vært mer naturlig å stille opptakskrav opp mot den spesialiseringen man ønsker.

Hannah Antvort

Årets søkertall til grunnskolelærerutdanningen 1.-7. trinn fikk også en kraftig nedgang i år, nasjonalt hele 11 prosent.

Mandag 4. juli var en rekke potensielle lærerstudenter klare for å forbedre matematikk-karakterene sine gjennom en måneds forkurs og eksamen rundt 1. august. 

For lite tid til informasjon

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) var det da fristen gikk ut torsdag 30. juni, 167 påmeldte til forkurset i matematikk. På kursets første dag, rett over helga, møtte kun 88 opp til undervisning.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Vibeke Bjarnø (bildet), studieleder ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning ved høgskolen, sier at det likevel er flere som har meldt at de vil komme utover i juli. Hun forklarer det lave oppmøtet til forkurset både med meldt sykdom, at noen har sagt ifra om at de av andre årsaker ikke har mulighet til å delta på en eller flere av øktene, og at andre igjen hadde enten for dårlig eller for bra karakter til å delta.

— Det er også noen få som har sagt at de ikke deltar på kurs, men skal ta eksamen ved HiOA, sier hun og legger til at hun også tror at endringen med nytt karakterkrav kom raskt og at det har vært vanskelig å få informert alle potensielle lærerstudenter godt nok.

— Da jeg spurte de potensielle lærerstudentene mandag morgen om hvordan de hadde fått informasjon om nytt karakterkrav sa de fleste at de først fikk vite om det da de skulle søke, sier hun og presiserer at det til sammen er 110 studenter ved HiOA som aktivt har meldt seg på til de forskjellige delkursene etter søknadsfristen 30. juni.

Gått bredt ut

Bjarnø forteller at HiOA har hatt to informasjonsmøter med rådgiverne i den videregående skolen om de nye kravene.

— Vi har også brukt media, deriblant sosiale medier, til å oppfordre de som ikke innfrir kravene til å gå opp til privatisteksamen. Det kan òg være at flere av de påmeldte har fått en positiv tilbakemelding på privatisteksamen og dermed ikke har behov for forkurs. Statistikkene i Osloskolen viser en klar økning i antallet som meldte seg opp som privatist i februar, sier hun og fortsetter:

— Likevel har nok verken myndighetene eller universitets- og høgskolesektoren klart å nå ut til alle med de nye opptakskravene. Det er mange som ikke kommer direkte fra videregående, sier Bjarnø.

Høgskolen og Universitetet i Bergen hadde fredag til sammen 87 påmeldte. Men ifølge Jan Helge Kallestad, programansvarlig for grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn ved Høgskolen i Bergen, fant de mange ukvalifiserte i søkerbunkene sine. I går, mandag, var det dermed bare 43 som møtte til forkurs i Bergen.

— Vi oppdaget at mange av disse ikke var kvalifisert, og vi klarte å kontakte de fleste av dem i løpet av helgen, forteller Kallestad og legger til at de ikke har hatt kapasitet til å lage statistikk over årsakene til manglende kvalifisering.

Skal ikke bli mattelærere

Carl Eyde (20), Hannah Antvort (20) og Louise Hole (18) har ikke gode nok karakterer i matematikk, og tar derfor sommerens forkurs på HiOA. De er tre av de 88 som møtte opp ved landets største høgskolen mandag. 

Etter diverse helt naturlige forklaringer på hvordan summert snitt akkurat ikke har gitt god nok karakter, eller at én av dem rett og slett bare hadde 3-ere i matematikk, kommer vi til kjernen:

— Har noen av dere tenkt å ta lærerutdanning med matematikk?

— Nei, svarer de samstemt, og beviser det som ved første øyekast er ironisk.

Økt status

— Men jeg forstår at de vil øke kravene som stilles, sier Eyde. Han ser hvordan økte krav til potensielle studenter er med på å øke statusen til yrket, noe han mener trengs.

— Tidligere var det mange som tok lærerutdanning fordi de ikke kom inn på noe annet, sier han.

Hannah Antvort er enig i at alle krav som stilles øker statusen til yrket, så det er positivt. Samtidig sier hun at hun bare har godt av en oppfriskning, men allikevel:

— Det hadde vært mer naturlig å stille opptakskrav opp mot den spesialiseringen man ønsker.

Antar lavere søkertall

Carl Eyde nyanserer behovet ved at man som grunnskolelærer 1.-7. trinn blir mer allmenne, og dermed kan ende opp med å undervise i matematikk, men at det ikke vil være tilfellet på 5.-10. trinn:

— Der spesialiserer du deg med 60 studiepoeng uansett, sier han.

— Det er bra at man må jobbe for å få lov til å bli lærere, sier Antvort, samtidig som hun antar at søkertallene er lavere i år.

— Halvparten av vennene mine forsto ikke at jeg skulle på «sommerskole», sier Louise Hole og fortsetter:

— Jeg fant ikke ut før i desember at det var økt krav, sier hun og får med seg de andre på at det ikke har vært spesielt godt informert om det nye kravet.

— Jeg tror det hadde vært flere søkere uten det nye kravet, sier Hole.

Definitiv nedgang

Studentenes inntrykk stemmer. I april skrev Khrono om en kraftig nedgang i antall søkere til lærerutdanningene, spesielt på Vestlandet.

Om det er på grunn av et økt karakterkrav fra 3 til 4 er vanskelig å si definitivt, men med en nasjonal vekst i generelle søkertall på 3,2 prosent har antall søkere til grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn i 2016 en nedgang på 11 prosent.

— Jeg er bekymret for nedgangen i søkningen til grunnskolelærerutdanning 1-7. Dersom søkningen til denne utdanningen ikke bedrer seg etter innføringen av femårig grunnskolelærerutdanning neste år vil vi vurdere å sette inn særskilte tiltak, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i april.

Feil type krav

— Dette handler om politikk og det blander jeg meg ikke mye inn i, sier Carl Eyde.

— Men jeg hadde mye heller sett at man gjorde intervjuer for å finne ut om studentene var egnet heller enn karakterkrav, sier han.

Eyde har arbeidet både på sin gamle barneskole og ungdomsskole, og forteller at det bare er én av dem han husker som virkelig gode lærere fra da han gikk der som fortsatt underviser. Resten har gått inn i inspektør- eller rektorstillinger.

— For å få klassen til å fungere så må man brenne for det. Man må gjøre det lille ekstra og jobbe hardt for at alle elevene skal ha det bra, sier han.

— Den lange «ferien» som lærere har er egentlig avspasering, og den skal være fortjent, avslutter Louise Hole.

Forkursstudentene skal ta eksamen rundt 1.august og vil først etter sensuren få beskjed om de har kvalifisert seg til å begynne på lærerutdanningen ved HiOA som har oppstart rundt 15.august. 

Les også:

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS