Over 100 deltakere på rektormarkering i Ås
Onsdag 9. mars fikk rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, overrakt over 900 underskrifter fra ansatte som sier de vil fortsette med valgt rektor. Striden om rektorløsning i Ås er ikke over.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Klokken 12.00 utenfor bygningen «Cirkus» på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) møtte det opp langt over 100 ansatte og noen studenter for å markere sitt synspunkt i rektorstriden på universitetet onsdag 9. mars.
Les også: 800 krever valgt rektor i Ås
Valgt eller ansatt rektor?
Kunnskapsdepartementet er overbevist om at den eneste riktige tolkning er at NMBU i dag har ansatt rektor, mens de ansatte, studentene og fagforeningene mener det er klinkende klart at dagens «hybrid»-løsning ved NMBU var en overgangsordning, og at alle var enige om at man skulle tilbake til valgt rektor fra neste periode, det vil si fra 2017.
Universitetsstyret har saken til behandling torsdag 10.mars.
Jeg kan allerede nå forskuttere at det blir et klart flertall i Studenttinget for valgt rektor.
Pål Adrian Ryen
Til Khrono slår statssekretær Bjørn Haugstad fast at det ikke kan herske noen tvil om at man har ansatt rektor ved NMBU.
Les også: Haugstad slår fast at NMBU har ansatt rektor
— Et skittent spill
Talerne under markeringen onsdag var av en helt annen oppfatning og de var sinte.
— Dette er ikke bare et spill, det er et skittent spill, sa professor Birger Svihus.
Svihus satt i Fellesstyret som bestemte at NMBU i en overgangsordning skulle ha en rektor som først ble valgt, og så ansatt av styret. Dette la til rette for at de kunne få en ekstern styreleder i den første perioden på den fusjonerte institusjonen.
— Det svir kanskje ikke så mye, men hvis styret aksepterer at NMBU har ansatt rektor, da vil jeg trekke meg fra mitt verv i fakultetsstyret, legger Svihus til.
Ansatte og fagforeninger hevder at de har vært overbevist om at alle, også departementet, har hatt samme tolkning av at løsningen var midlertidig, og at man skulle tilbake til valgt rektor fra neste fireårsperiode.
Skal levere underskrifter til styret
På markeringen onsdag møtte dagens rektor på NMBU opp og mottok 942 underskrifter for ansatt rektor av leder for Forskerforbundet på NMBU, Lena Marie Kjøbli.
Saken er satt opp på NMBUs styremøte torsdag 10. mars.
— Kommer saken opp eller blir det utsettelse?
— Det er opp til styret i morgen, svarer Mari Sundli Tveit til Khrono.
— Hva tenker du om markeringen i dag?
— Det er jo et svært godt oppmøte både her og for oppropet. Jeg skal ta med meg disse tydelige signalene til styret og overlevere dette til dem i morgen, sier Tveit.
Dagens NMBU-rektor poengterer at hun selv har skrevet en tydelig innstilling, der det går klart fram at hun støtter de ansattes tolkning av situasjonen, nemlig at vedtakene har vært tydelige på at man skulle tilbake til valgt rektor etter denne perioden.
— Jeg har skrevet et tydelig innstilling til styremøte, nå er det opp til dem hvordan de tar saken videre, sier Tveit til Khrono.
Vil også trekke seg
En annen av de ansatte, Professor Tor E. Horsberg, var med i styret og prosessen fra Veterinærhøgskolen.
Han også slår fast at det ikke hersket noen tvil om hva man var enige om for tre år siden. Løsningen for første periode var en unntaksordning, og man skulle tilbake til «normalen», altså valgt rektor, etter en angitt tidsperiode.
— Departementets representanter var også enig i den vurderingen, og det finnes en e-post fra den gangen der dette blir slått fast sa, Horsberg på markeringen.
Han sa også at han, som Svihus, vil trekke seg fra sitt verv hvis departementet trumfer gjennom viljen sin i denne saken.
Studentene støtter også
Blant dagens talere var også leder av Studenttinget på NMBU, Pål Adrian Ryen.
— Vi har gående en elektronisk avstemning som avsluttes 16.30 i ettermiddag. Jeg kan allerede nå forskuttere at det blir et klart flertall i Studenttinget for valgt rektor, sa Ryen på markeringen.
Forskerforbundets leder Lena Marie Kjøbli poengtere at de ansatte og fagforeningene er svært glade for at de har studentenes støtte, og at de ansatte og studenter kan kjøre felles sak på dette spørsmålet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!