Bjørn Haugstad støtter opp om administrative brev fra departementet og uttaler at det ikke kan herske noen tvil om at NMBU har ansatt og ikke valgt rektor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Haugstad slår fast at NMBU har ansatt rektor

Statssekretær Bjørn Haugstad levner ingen tvil; rektor på NMBU er å betrakte som ansatt. Samtidig presiserer han at regjeringen gjør det enklere å endre rektor-ordning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist søndag hadde over 800 ansatte undertegnet et opprop for valgt rektor på NMBU (Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet) i Ås.

Mange fagorganisasjoner og faglige ansatte er i opprør fordi de mener departementet prøver å kuppe gjennom at NMBU har ansatt rektor, selv om organsiasjonene mener dagens spesielle modell på NMBU bare var en overgangsordning, og at man skulle tilbake til vanlig valgt rektor i 2017.

I to brev har  departementet slått fast at de ansatte og fagorganisasjonene tar feil, og departementets brev støttes nå opp av politisk ledelse. Statssekretær Bjørn Haugstad mener at det ikke kan herske noen tvil om at NMBU i fag har ansatt rektor.

NMBU har ansatt rektor

— Hva er den politiske ledelsens syn på ledermodellen ved NMBU?

— Fellesstyret for NMBU valgte i 2011 at den nye institusjonen fra 2014 skulle ha ansatt rektor og ekstern styreleder. I den kongelige resolusjonen i 2013 hvor NMBU formelt ble opprettet står det helt klart at institusjonen skal ha ansatt rektor og ekstern styreleder. Fellesstyret valgte å rekruttere den ansatte rektoren gjennom rådgivende valg, sier statssekretær Bjørn Haugstad, og han legger til:

— Jeg registrerer at det er minst to ulike tolkninger av hvilken avklaring som ble gitt i den forrige regjeringsperioden. Det er i seg selv uheldig, men har neppe praktisk betydning. 

Grunnen til at Haugstad mener dette neppe har en praktisk betydning forklarer han her:

— Det ligger nå et lovforslag til behandling i Stortinget der styrer ved universitet og høyskoler kan avgjøre styringsmodell med alminnelig flertall. Basert på hva et bredt flertall på Stortinget har skrevet om dette tidligere, er det all grunn til å tro regjeringens forslag til endring vil bli vedtatt. Loven vil da tre i kraft i god tid før prosesser med ansettelser eller valg må starte ved NMBU, sier Haugstad.

Han trekker fram at det innebærer at dersom et flertall av styremedlemmene ved universitetet ønsker en ordning med valgt rektor fra august 2017, så kan styret beslutte det.

— På denne bakgrunn ville jeg faktisk forventet at Kunnskapsdepartementet fikk anerkjennelse for å gi mer myndighet til institusjonene selv, heller enn anklager om det motsatte, sier Haugstad.

Harde ord om kupp og dobbeltspill

Tidligere i uka har det kommet fram at ansatte og organisasjoner på NMBU har reagert sterkt på brev fra Kunnskapsdepartementet. Brev som nå altså også får støtte fra politisk ledelse i departementet.

— Det er et kuppforsøk fra byråkratene i departementet, sa leder i Forskerforbundet på NMBU, Lena Marie Kjøbli, til Khrono.

Les også:

Fagforeningene mener at det er vedtatt at ledermodellen ved universitetet skal være valgt rektor, og de er sterkt uenig i departements vurdering av de vedtak og beslutninger som ble gjort om ledelse da fusjonen av det Veteriærhøyskolen og UMB ble vedtatt.

— Vi har hatt en meget spesiell overgangsordning godkjent av departementet med «valg-så-ansatt» rektor som går ut på dato i 2017. Fra 2017 er det vedtatt av Fellesstyret at vi skal ha valgt ledelse, sa Kjøbli, til Khrono, tidligere i uka.  

Markering onsdag, styremøte torsdag

Saken er opprinnelig satt opp på styremøtet på NMBU torsdag 10. mars, men det er mulig at den blir trukket.

Onsdag 9. mars skal det være markering på NMBU og dagens rektor Mari Sundli Tveit (bildet under) skal få overrakt hundrevis av underskrifter som vil ha valgt rektor på Ås-universitetet.

Det hører også med til historien at NMBUs eksterne styreleder, Siri Hatlen, og rektor Tveit er uenige i denne saken. 

Det har ikke lykkes Khrono å få kommentar fra styreleder Hatlen enda.

Ny lov før sommeren

Siden den omtalte hybride ledermodellen ved NMBU ble vedtatt har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lagt fram Stortingsmeldingen konsentrasjon for kvalitet.

Les også:

Det er klart at han har blant annet vil få flertall i Stortinget for at den normale ledermodellen på universiteter og høgskoler skal være ansatt rektor og ekstern styreleder, mot tidligere valgt rektor.

Utdanningskomiteen på Stortinget kommer med sin endelige innstilling 15. mars og det er lagt opp til behandling og vedtak i Stortinget 29. mars 2016.

Statssekretær Bjørn Haugstad forteller til Khrono at de tar sikte på at en eventuell lovendringer trer i kraft før sommeren.

— Det gir i tilfelle de institusjonene som har ny funksjonsperiode for styret fra 1. august 2017, blant annet NMBU, mulighet til å gjøre grundige vurderinger av sin styringsmodell, sier Haugstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS