De fire borgerlige partilederne etter sonderingssamtaler i Nydalen denne uka. De møtes av store forventninger fra universitets- og høgskolesektoren. Foto: NTB scanpix

Har skapt høye forventninger

Mer penger til forskning, flere studentboliger, en skinnende lærerutdanning, bedre studiefinansiering og grunnfinansiering. De borgerlige partiene har skapt store forventninger i universitets- og høgskolesektoren.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire borgerlige partiene som nå samsnakker og sonderer om grunnlaget for å skape en ny regjering, og ikke minst hvilke partier som skal sitte i den, har skapt store forventninger på området høyere utdanning og forskning. Ikke minst forventninger om en betydelig økning av budsjettene. I tillegg har alle snakket om styrking av lærerutdanningen og at det skal stilles større krav til lærerstudenter. Også på HiOA har lærerutdanningen forventninger til den nye regjeringen.

— Det blir spennende og se hvordan den nye regjeringa gjør sine ord til realitet ved at lærerutdanninga skal skinne, sa instituttleder på Barnehagelærerutdanningen, Mette Tollefsrud, til Khrono tidligere i uka. Hun peker på at et svar kan være å avsette midler til bygg - eventuelt konvertere aktuelle bygg for å sikre de største lærerutdanningene innen grunnskole og barnehage gode rammevilkår.

Universitetsplaner i det blå

For høgskolen i Oslo og Akershus kan det imidlertid lyse et blått lys for deres planer om å bli et universitet.

Partiet Venstre er tydeligst på dette området og slår fast i sitt program at de ikke ønsker flere universitet nå.

Høyre sier også at de vil legge alle planer om etablering av nye universitet på is, og at situasjonen innen høyere utdanning må kartlegges først. Fremskrittspartiet (Frp)  har ingen spesiell mening om saken, og Kristelig Folkeparti (KrF) er lunke til spørsmålet.

KrF slår fast i sitt stortingsvalgprogram at de vil beholde dagens universitetstruktur og poengterer at universiteter og høgskolers egenart må beholdes.

– Kraftig budsjettøkning må til

Overfor Forskerforum påpeker leder for NIFU, Sveinung Skule, at de borgerlige partiene har skapt seg en fallhøyde med å love betydelig økt satsing på forskning og høyere utdanning.

– Hvis det blir regjeringsskifte må de sørge for en ganske kraftig budsjettøkning, ellers vil de få problemer med troverdigheten. De borgerlige lover mer til fri forsking, og samtidig økt satsing på næringsrettet forskning og innovasjon. Skal de leve opp til forventningene må det derfor mye penger til, sier Sveinung Skule til Forskerforum.no.

Langtidsplan i det blå

Hva som skjer med langtidsplanen for forskning etter et regjeringsskifte, er usikkert.

Etter inspirasjon fra samferdsels- og forsvarsfeltet ønsket kunnskapsminister Kristin Halvorsen å innføre en langtidsplan for forskning. Den skulle bidra til åpenhet om prioriteringer, samt tydeliggjøre regjeringens overordnede mål, planer og visjoner.

Med et regjeringsskifte kan det komme til å spøke for en slik langtidsplan.

– Det knytter seg en del forventninger til langtidsplanen, men Høyre har vært ganske lunkne, sier Skule til Forskerforum.

De potensielle regjeringspartnerne er såvidt i gang med samtalene, og en potensiell regjeringsplattform skal være klar senest 14.oktober. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS