Eline Stølan er bekymret for at for mange søkere blir tilbudt plass. Det kalkuleres med et frafall på rundt 37 prosent på nasjonalt nivå. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bekymra for et høyt kalkulert frafall

Det blir tatt opp 43 prosent flere studenter enn det det faktisk er plass til på HiOA. Studentleder Elin Stølan er bekymra for situasjonen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eline Stølan leder Studentparlamentet ved høgskolen i Oslo og Akershus. Hun er bekymret for en situasjon der institusjonene kalkulerer med et svært stort frafall blant studentene. 

Hun trekker fram nasjonale tall som viser stort sprik mellom det antall søkere som er tilbudt plass og det antallet studieplasser staten finansierer gjennom Kunnskapsdepartementet. 

— Over 83.000 studenter får tilbud om studieplass. Men Kunnskapsdepartementet gir støtte til drøyt 52.000 studieplasser. Dette betyr at man regner med et frafall på rundt 30.000 studenter, eller ca. 37 prosent, poengterer Stølan.

Ledelsen ikke urolig, studentene motsatt

Det kalkulerte frafallet ved HiOA fra høsten av ligger på hele 43,4 prosent. Det er 6 prosentpoeng høyere enn snittet for resten av landet. Studiedirektør Marianne Brattland mener frafallet er nøye beregnet, mens Stølan er bekymret.

Stølan sier at det er naturlig med en del frafall, både fra folk som faktisk ikke møter opp når studiene starter, men også den første tiden av studiene. Likevel poengterer hun at et frafall på 30.000 av 80.000, eller ca. 37 prosent, er bekymringsfullt høyt.

— Ved studiestart er forelesningene overoppfylte, og det er vanskelig å få plass på lesesalene, forteller Stølan.

— Skremmende utvikling

— Vi har 158 færre studieplasser i år enn i fjor, men har allikevel tatt inn 245 flere. Det betyr at vi nå har et kalkulert frafall på 43,4 prosent, mot 39,3 prosent i fjor. Dette er langt over landsgjennomsnittet, og det er skremmende, sier Stølan.

Hun legger til at høgskolen har de siste årene fått kritikk for overfylte klasserom, manglende leseplasser og høyt frafall.

— Når man i løpet av første semester må møte opp lenge før forelesningen begynner for å slippe å sitte i trappen er det ille at vi i år tar inn enda flere studenter vi ikke har plass til, sier Stølan.

— Det er klart at dette har en negativ effekt for læringsmiljøet, det blir mindre tid per student for foreleserne, og undervisningen blir enda vanskeligere å tilpasse de store klassene. Det blir vanskeligere å finne gode praksisplasser til alle studentene, og enda dyrere å innføre digitale eksamener. Det er mange grep vi burde ta før vi øker studentmassen her på høgskolen. Vi må holde kvaliteten på topp mens vi vokser, ellers blir vi en institusjon der kvantitet erstatter kvalitet, sier Stølan.

Bra på de store fagene

— Hva har du merket deg ellers når det gjelder opptaket til HiOA denne sommeren?

— Jeg syns det er flott at det blir bedre og bedre kvalitet på studentene i våre store faggrupper, sånn som lærerutdanningen, sier Stølan. 

Opptakskravet på de store HiOA-studieretningene er høyere i 2013 enn de var i 2012.

— Etter en en rask gjennomgang ser det likevel ut til at opptaksgrensa totalt sett har gått ned på mange av de mindre studieretningene, bemerker Stølan, som gleder seg som nybakt studentleder til å møte nye studenter ved studiestart.

Størrelsen på «overbooking» varierer

Studiedirektør Marianne Brattland bekrefter at også HiOA tilbyr studieplass til flere enn de finansierte studieplassene.

— Hvor stor overbookingen er på de ulike studiene varierer. Her har vi imidlertid gode erfaringstall som ligger til grunn for vurderingen på de enkelte studiene, forklarer Brattland.

— Hvilken type undervisning som tilbys på de ulike utdanningene spiller også inn i denne vurderingen. Laboratorieøvelser er for eksempel mer utsatt når antall studenter er flere enn det er planlagt for.  Dette har vi et godt grep om, mener hun.

— Viktig at studentene lykkes

Brattland understreker at det er svært viktig for høgskolen at de nye studentene lykkes i sitt utdanningsløp.

— Vi vil ikke at noen studenter skal falle fra i starten fordi de mangler informasjon eller opplever hverdagen som kaotisk. Selve studiestarten er derfor godt organisert med fadderordninger og god informasjon på nettsidene, mener Brattland.

— Nytt servicesenter i P46 og informasjonstorg på hvert fakultet åpnes i august og er på plass til studiestart. Ved HiOA har vi hatt et særskilt fokus på å gjøre studiehverdagen mer forutsigbar for studentene. Undervisningsrom tilpasset studentgruppen og undervisningsform er en selvfølge. Vårt nye timeplansystem gjør at vi har en god oversikt over alle  undervisningsrom ved HiOA. Vi kan derfor utnytte arbeidsuken fra mandag til fredag på en bedre måte enn tidligere. Vi vil følge godt med utover høsten og sørge for at studentene for gode arbeidsforhold og tett oppfølging, understreker Brattland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS