HiOA-ledelsen glemte Slagstads oppsigelse

PublisertMandag, 29. april 2013 - 22:12-OppdatertSøndag, 10. august 2014 - 21:54
Professor Rune Slagstad fikk åtte måneders oppsigelsestid heller enn seks fordi ledelsen glemte å registrere oppsigelsen hans. Foto: HiOA
Protest. Professor Runes Slagstad skulle hatt sin siste arbeidsdag ved HiOA i dag, etter å ha sagt opp jobben i protest mot ledelsen. Rot i den samme ledelsen gjør at han må jobbe for skolen i to måneder til.

Professor Rune Slagstads protestoppsigelse ble offentlig kjent i november i fjor gjennom et dobbelside-oppslag i Aftenposten.  Det ble betydelig debatt og medieoppslag i kjølvannet av saken.

Slagstad var, og er, den mest markante og profilerte medarbeideren ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som professor ved Senter for profesjonsstudier (SPS).  Det var en konflikt med, og det Slagstad karakteriserte som «vedvarende trakassering» fra, kollega Nils Rune Langeland ved Senter for profesjonsstudier som fikk begeret til å renne over. 

Langeland hadde ifølge Aftenposten beskrevet Slagstad og hans kone i sterke ordelag på Facebook og kalt Slagstad både «sjarlatan», «gemen kjeltring» og «svin». Langeland skal senere ha bedt Slagstad om unnskyldning og slettet facebookmeldingene.

Oppsigelse i oktober

I slutten av oktober i fjor leverte den anerkjente professoren sin oppsigelse i protest mot ledelsen ved høgskolen. Han kritiserte ledelsen for å vike unna og ikke gjøre noe med konflikten som gikk på arbeidsmiljøet løs ved senteret.

— Langelands trakasserende ytringer er fullt lovlige, og jeg har ikke forsøkt å presse han ut av jobben. Jeg forsvarer hans rett til å si hva han mener. Men jeg mener ledelsen har sviktet, når den ikke har tatt tak i de konsekvenser hans sjikane har fått for arbeidsmiljøet, sa Slagstad til Aftenposten den gangen og mente ledelsens håndtering av konflikten vitnet om en unnvikende akademisk kultur.

I den samme sakens anledning sa Slagstad i et intervju med Morgenbladet som spurte om at hvis det var Langeland som var problemet, så burde det vel heller være han som sluttet i stedet for Slagstad?

— Langeland er en problemskaper, men ikke problemet. Langeland-saken er et symptom, en kan ikke kurere noe ved å fjerne et symptom. En må kurere lidelsen, og lidelsen er ledelsen, sa Slagstad til Morgenbladet.

Glemte å gi beskjed

Det har nå gått over seks måneder siden professor Slagstad leverte sin oppsigelse, med virkning fra 1.november 2012. Han skulle i henhold til regelverket hatt sin siste arbeidsdag ved HiOA i dag. Men i en epost til Khrono kan Slagstad fortelle at den samme ledelsen som han har kritisert så sterkt har glemt å registrere oppsigelsen hans i tide, slik at han må jobbe ved HiOA i ytterligere to måneder.

«(…)Nå er det slik at de som har ansvar for formalia i mitt system, hadde glemt å gi beskjed i tide til de rette instanser om min avgang. Det innebar at jeg formelt er en del av HiOA-systemet ut juni,» skriver Slagstad.

Senterleder for profesjonsstudiene og Slagstads nærmeste leder, Oddgeir-Kjell Osland, legger seg flat og bekrefter at det er han som har somlet med å registrere professorens protestoppsigelse og dermed er årsak til at Slagstad vil motta lønn fra HiOA i to måneder til før 68-åringen går over i pensjonistenes rekker.

Ingen av de to ønsker å si noe om hva slik glemsomhet og rot kan være et symptom på, og de ønsker heller ikke å kommentere saken ytterligere. Men senterleder Osland presiserer at ting er nå avklart og at det ikke er noen konflikt mellom han og Slagstad i denne saken.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Debattstil. Hvordan unngå avsporinger, usakligheter og uvennskap i debatter? Lars Rune Halvorsen og John A. Løkke ved Høgskolen i Østfold gir deg debattreglene. 
Klasserom undervisning fysikk
Meninger · Femårig. Her er fire gode grunner for at endringen til femårig lærerutdanning er nødvendig og positiv for skolen, skriver dekan Knut Patrick Hanevik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  
Meninger · Kreativitet. Hvordan stimulerer vi studenter til å undre seg, reflektere selvstendig og tørre å begi seg ut i ukjent terreng - i håp om å finne nye og bedre løsninger, spør professor Rikke Gürgens Gjærum og dekan Egil Trømborg. 

Karriere

Campus

Samfunn