Koronautbrudd ved NTNU
11 smittet, flere hundre i karantene og ytterligere 750 mulig utsatt for smitte
Dette var blant det som kom frem under NTNUs koronamøte med studentene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ledere av studentforeninger, idrettslag og studentting ble onsdag ettermiddag kallet inn til et digitalt møte med folk fra NTNU-ledelsen, kommuneoverlege og smittevernlege i Trondheim for å diskutere smittesituasjonen ved universitetet.
Totalt 11 NTNU-studenter har den siste tiden blitt smittet av koronaviruset. De smittede skal være studenter ved flere ulike fakulteter og campuser i Trondheim.
Det siste utbruddet knyttes til puben Lille London i Trondheim, og ni smittetilfeller har blitt innrapportert siden lørdag.
— Flere hundre sitter i karantene og ytterligere 750 personer som kan ha blitt utsatt for smitte er blitt bedt om å følge nøye med. Vi leter aktivt etter folk som kan være syke og forventer at flere kan ha blitt smittet, eller skal gå i karantene, sa smittevernlege Elizabeth Kimbell innledningsvis.
De ytterligere 750 som har blitt bedt om å følge med er også fra befolkningen forøvrig, ikke bare studenter og ansatte ved NTNU.
— Det handler om flaks og uflaks
Kommuneoverlege Tove Røsstad understreket at de har situasjonen under kontroll.
Smittevernlege Kimbell sa at kommunen ikke forventer at studentene ikke skal ha sosiale liv.
— Dere skal og må kunne bruke forskjellige sosiale arenaer for å leve. Vi må bare håndtere og ikke frykte smitten. Når samfunnet er så åpent som nå, så må vi akseptere smitte. Det handler om flaks og uflaks, sa Kimbell og la til at det er tre grep studentene nå bør ta:
— Test så snart dere får symptomer, selv milde. Vi har god testkapasitet, dere kan få time samme dag og svar dagen etter. Bidra til å spore opp smitten raskt. Og spre den sosiale aktiviteten over flere dager. Ikke gjør alt på en dag.
Klar oppfordring om registrering
Det er spesielt dette med smittesporing som har vært og fortsatt er viktig for NTNU-ledelsen å kommunisere ut til studentene.
Og oppfordringen var igjen klar fra prorektor for utdanning, Marit Reitan.
— Bruk QR-kodene og sjekk inn-systemet. Vi må vite hvem som har vært utsatt for smitte. Dette er det viktigste dere kan gjøre for at vi fortsatt skal kunne holde campus åpent. Om du er berørt må du uansett i karantene dersom du har sjekket deg inn eller ei, sa Reitan.
Prorektoren var også opptatt av å kommunisere at dersom studentene faktisk sjekker inn når de er i forelesninger, så kan færre måtte gå i karantene ved et eventuelt utbrudd.
— Da kan vi kanskje utelukke de studentene som sitter lengst unna i auditoriet for eksempel. Det å registrere seg handler om omtanke, redusere unødig karantene og å få kontroll på smitteutbrudd, sa Reitan.
Inntil videre har ikke kommunen bestemt at det skal være påbud om registrering, men det er noe de kan vurdere.
— Jeg tenker det viktigste nå må være å få til et solid motiveringsarbeid. Registreringen er av studentenes interesse så til de grader. Så jeg mener det er en falitterklæring om vi må ty til en forskrift som fører til påbud, sier kommuneoverlege Røsstad.
Hun minner om at ved det første utbruddet ved NTNU, så ble 500 satt i karantene. Hadde studentene vært flinke til å registrere seg, så kunne en brøkdel av disse bli satt i karantene i stedet.
Skal gjøre ny vurdering rundt skoleeksamen
En del av studentlederne og representantene stilte spørsmål underveis i møtet.
Eksamen var blant temaene som ble tatt opp, blant annet av Studenttingsleder Åste Hagerup. Mange studenter har uttrykt bekymring etter at NTNU besluttet at de skal arrangere skoleeksamener dette semesteret.
Prorektor Reitan forsikret studentene om at det skal være trygt å ta eksamen ved NTNU.
— Men på bakgrunn av de siste dagers hendelser, har vi tatt en ekstra diskusjon. Vi skal nå be fakultetene om å ta en ny gjennomgang og ber de se på mulighetene om å i større grad ha hjemmeeksamen der det er faglig forsvarlig, sa Reitan og la til at fakultetene har frist til å melde fra den 1. november.
Hun nevnte også at de nå ser på muligheten for å sette av en uke i januar til å avholde eksamener, om det blir nødvendig. Også det å kunne tilrettelegge for studenter som eventuelt sitter i karantene på eksamensdagene.
For det kommende vårsemesteret, var beskjeden dyster for de digitaltrøtte studentene.
— Timeplanen til våren vil ligne på den vi har i høst. Vi prioriterer fag som må undervises fysisk og vil fortsette å prioritere fysisk undervisning for førsteårsstudentene, sa Reitan.