Helsearbeidere, lærere og ingeniører er jobbvinnerne
Trenden vil vare i svært mange år framover.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
– Lærere, helsearbeidere og ingeniører kan nærmest spasere rett fra skolebenken ut i jobb, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsetaten (Nav).
– Arbeidsledigheten i disse yrkeskategoriene er svært lav i dag, og det vil den fortsette å være over hele landet, legger han til.
100.000 nye arbeidsplasser forventes i Norge innen utgangen av 2014, ifølge en prognose utført av Nav. Arbeidsmarkedet i Norge er med andre ord generelt godt. Vekst forventes innen varehandel og bygg og anlegg, pluss de tre ovenfornevnte yrkesgruppene der Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har et bredt studietilbud. De gode nyhetene stopper ikke ved 2014.
– Ser vi lenger enn prognosen og går 5-10 år fram i tid, vil det nok holde seg slik og til dels bli enda lettere for helsearbeidere, lærere og ingeniører å få jobb, forteller Sørbø.
Studenter som har siktet seg inn på teater, drama, kunst og design samt humanistiske fag, må derimot belage seg på et noe mer utfordrende jobbmarked.
Vi har stor mangel på alle typer ingeniører og sivil=ingeniører i Norge. Her ser vi også veldig få arbeids=ledige.
Johannes Sørbø
Helse
Helsesektoren har i flere år vokst jevnt og trutt. Fram mot 2014 forventes en økning på 14-15.000 nye arbeidsplasser hvert år. Tallene omfatter blant annet sykepleiere, leger og psykologer. Studieretninger ved HiOA som framheves som gunstige er blant annet sykepleie, ergoterapi, fysioterapi og vernepleie.
– Helsesektoren er den næringen som får størst vekst i sysselsettingen framover. Vår prognose peker ut 2014, men vi vet at trenden må fortsette. Etterspørselen vil øke i takt med eldrebølgen. Om 5, 10 og 15 år vil behovet bli enda større. I cirka 2020 får vi en kraftig vekst i antall mennesker som er over 80 år. Vi vil trenge flere innen sykepleie, hjemmehjelp og andre helsetjenester. Denne yrkesgruppen er en sikker vinner, et trygt studium og en etterspurt kompetanse, understreker Sørbø.
Lærere
I læreryrket skjer snart en utskifting som gir plass til nye, yngre krefter. Det er gode nyheter spesielt for studenter som har valgt studiet for grunnskolelærer og allmennlærer, samt yrkesfaglærerne.
– Innen 5-10 år vil mange av dagens lærere ha nådd pensjonsalderen. Vi vil derfor trenge nye lærere både i grunnskole og i videregående. De som utdanner seg som lærere nå, vil ha veldig gode muligheter for å få jobb, forteller Sørbø.
– Ved HiOA tilbys mange ulike yrkesfaglærerutdanninger. Har alle disse gode jobbutsikter?
– Så detaljert oversikt har jeg ikke, men det er svært få arbeidsledige lærere i Norge, også innen yrkesfagene.
Sørbø er usikker på om utskiftningen vil skje også blant førskolelærerne. Han inkluderer dem likevel i gruppen som kan vente seg en lys jobbfremtid.
– Den store barnehageutbyggingen de siste årene har gitt et stort behov for førskolelærere, sier han.
Ingeniørfag
Oljesektoren går godt, noe som kommer ingeniørene til gode.
– Ingeniørstudiet er også et svært godt valg. Vi har stor mangel på alle typer ingeniører og sivilingeniører i Norge. Her ser vi også veldig få arbeidsledige. En slik type utdanning gir veldig sikre jobbutsikter, sier han.
– HiOA tilbyr studier innen flere ingeniørfag, som bioteknologi, kjemi, data, maskin, bygg, energi og miljø i bygg, elektronikk og informasjonsteknologi. Snakker du om alle disse?
– Ja. Har du fullført en ingeniørutdanning, ser vi at kompetansen er svært etterspurt. Bedriftene oppgir mangel på mange typer ingeniører, og det er også etterspørsel etter ingeniører både i offentlig og privat sektor, forteller Sørbø.
Middels utsikter
Den lave arbeidsledigheten i Norge gjør at de aller fleste yrkesgruppene har gode jobbutsikter, men andre må regne med litt tid ekstra for å få jobb.
Blant studiene som har middels utsikter til å finne drømmejobben, er journalistikk, sosialt arbeid, administrasjon og ledelse, revisjonsfag, utviklingsstudier, økonomi og administrasjon, fotojournalistikk og informasjonsteknologi.
– Utdanner du deg for eksempel til journalist, kan du ikke regne med fast jobb i de mest attraktive avisene. Du må kanskje ta til takke med noe som ikke er førstevalget. Beregn dessuten noen ekstra måneder på å finne en jobb, oppfordrer Sørbø.
Utfordrende
Utdannelsene med de dårligste jobbutsiktene er teater, drama, kunst, design og humanistiske fag. I denne gruppen må flere ta jobber som ikke er relevant for utdannelsen.
– Blant de som har fullført utdannelsen, er arbeidsledigheten høyest i denne gruppen. Slik vil det sannsynligvis være også i årene som kommer. Det er stor konkurranse, og dermed vanskeligere å få drømmejobben. Det løser seg for de fleste, men regn med at du ikke kan være så kresen, mener Sørbø.
Studiene ved HiOA i denne kategorien er for eksempel kunst og design, drama og teaterkommunikasjon, samt produktdesign.
Studiedirektør Marianne Brattland tror ikke Nav-tallene viser et helt riktig bilde for de som har satset på de kreative fagene.
– Hovedtendensen er nok riktig, og det må vi ta med oss. Men mange innen disse yrkene er gründere. Stillingene er ikke definerte og skapes i stor grad gjennom relasjoner og nettverk, mener hun.
Det hjelper uansett lite å satse på et yrke som er i vinden, dersom studiet ikke blir fullført.
– Det er veldig viktig å fullføre. Halvferdige studium er ikke særlig attraktivt. De med fagbrev fra videregående stiller sterkere. Men har du allmennfag og et uferdig studium, havner du langt bak i køen, forteller Sørbø.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!