Marina Kristiansen (t.h.) og Yana Petrenko er helsefagarbeidere. Nå har de satt seg på skolebenken for å bli sykepleiere ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Treterminsordningen, sykepleie, Kjeller, lærer Foto: Ketil Blom Haugstulen
Treterminsordning, sykepleie, Kjeller, lærere. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ny vei for å bli sykepleier

Helsefagarbeidere uten formell studiekompetanse har fått en ny utdanningsvei mot å bli sykepleiere.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møtte 31 nye studenter med fagbrev som helsefagarbeidere opp til studiestart på Kjeller. Der skal de først ta forkurs i matematikk og norsk, før de begynner på den vanlige tre-årige sykepleieutdanningen i august.

Der følger de nesten samme opplegg som alle de andre studentene, bortsett fra at en av de første eksamenene - den i grunnleggende sykepleie - er forskjøvet fra november til mars, og at de skal ha praksisperiode neste sommer, i stedet for i løpet av semesteret.

En gyllen mulighet

Marina Kristiansen og Yana Petrenko er to av de 31 ferske studentene som møtte fram til studiestart tirsdag.

— Dette er en mye enklere måte å komme i gang med høyere utdanning på, og dette var en gyllen mulighet, i stedet for å begynne å ta opp fag fra videregående, sier de.

Dette innebærer også en anerkjennelse av den fagspesifikke yrkeserfaringen som disse studentene har. De er glade i yrket sitt, og klare for nye utfordringer.

Nina Waaler

Begge er helsefagarbeidere, Marina Kristiansen i hjemmesykepleien og Iana Petrenko ved Sunnås sykehus.

Det var 273 søkere til studieplassene, av disse 75 kvalifiserte, og 62 som ble innkalt på intervju. Kravet for å komme inn var relevant fagbrev, et motivasjonsbrev, samt intervju.

— Alle studentene som er kommet inn har sagt at de er toppmotiverte, de er glade i yrket sitt, men klare for nye utfordringer og mer ansvar, sier studieleder Kjersti Sortland ved sykepleieutdanningen på Kjeller.

Tre semestre

Opplegget kalles «tretermins-ordningen» og er et pilotprosjekt som Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) setter i gang etter initiativ fra Kunnskapsdepartementet, og i samarbeid med Strømmen videregående skole. Studentene får tre semestre de første to årene, derav navnet.

Studentene er i alderen 20-27 år, og de får et helt nytt skreddersydd opplegg for folk med fagbrev. For søkere over 25 år har det også tidligere vært mulig å komme inn på studiet med realkompetanse, som kan være fagbrev, men det har ikke vært noe eget tilbud for disse.

Ønsker mer yrkesfagsløp

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet under) er fornøyd med at prøveprosjektet kommer i gang.

Fra før er studier som er tilrettelagt for folk med yrkesfaglig bakgrunn, den såkalte y-veien, mest vanlig innen realfags- og ingeniørutdanninger.

— Det står i regjeringserklæringen at vi ønsker flere yrkesfaglige løp, og det er også et ønske fra Stortinget. Dette alternative studieløpet med tre semestre de to første studieårene, er en smart måte å gjøre det på, der man gir ekstra utdanning til de som har fagbrev, sier Røe Isaksen.

Anerkjennnelse

En annen av studentene, Charlotte Olsvik, sitter med noen sommerfugler i magen rett før første undervisningstime i matematikk går i gang.

— Jeg er spent nå, men gleder meg. Dette er et veldig godt tilbud som åpner en ny vei for å bli sykepleier. Det er kjempeviktig. Helsefagarbeidere blir sett litt ned på, så dette er en anerkjennelse, sier hun, og forteller at hun jobber som helsefagarbeider i kreftomsorgen nå. Planen er å bli spesialsykepleier innen kirurgi.

Nå venter en sommer med matematikk og norsk, med eksamener i august. Undervisningen i sommer står lærere ved Strømmen videregående skole for. Studentene får undervisning som er tilpasset de de kommer til å trenge i sykepleieutdanningen.

Rektor Geir Lindblad ved Strømmen videregående skole, som er en ren yrkesfaglig skole, sier at han synes tilbudet om å få studere sykepleie på bakgrunn av fagbrev er svært verdifullt.

— Vi ønsker at noen av våre elever som får fagutdanning skal gå videre til høyere utdanning. Disse studentene vil ha med seg yrkesstolthet og fagkompetanse inn i studiene, sier han.

(Lærer Jofrid Godejord fra Strømmen videregående skole er i gang med aller første matematikktime for de ferske sykepleiestudentene)

Skal forskes på

Prorektor Nina Waaler (bildet under) ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier at hun har stor tro på at det nye utdanningstilbudet vil lykkes.

— Dette innebærer også en anerkjennelse av den fagspesifikke yrkeserfaringen som disse studentene har. De er glade i yrket sitt, og klare for nye utfordringer. De vil få og ta mer ansvar, sier hun.

— Det er spennende å motta et sånt oppdrag fra Kunnskapsdepartementet for å prøve ut en ny ordning, som gir økt fleksibilitet for å komme inn på høyere utdanning, sier hun, og legger også vekt på at det skal gjøres følgeforskning.

Den skal førsteamanuensis Marita Nordhaug stå for. Hun skal undersøke hvordan disse studentene gjør det, sammenlignet med de «vanlige» studentene som har studiekompetanse.

Slipper karakterkrav

Høgskolen i Oslo og Akershus har et krav om minst karakteren 3 i norsk for sine sykepleiestudenter fra i år, men studentene på prøveordningen er unntatt kravet. For tiden har Kunnskapsdepartementet på høring om det skal innføres generelt karakterkrav i norsk og matematikk på sykepleiestudiet.

Torbjørn Røe Isaksen sier at det er naturlig at et generelt karakterkrav etterhvert også bør gjelde studentene som kommer inn på bakgrunn av fagbrev.

— De har jo mindre norsk og matematikk enn de som har formell studiekompetanse, så vi må vurdere hvordan dette kan gjøres. Det er veldig viktig at det alternative studieløpet ikke bli noe kvalitativt dårligere utdanning enn det vanlige løpet, sier han.

Kommer dette prøveprosjektet til å bli utvidet?

— Det er ikke planlagt noe mer nå, men høgskolene selv har full anledning til å sette i gang alternative studieløp, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS