samordna opptak
Vurderer ekstra tiltak i årets opptak
Forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim vurderer nå å dele opp førstegangskvoten i tre, slik at de som ikke har hatt eksamen på videregående skole bare konkurrerer med hverandre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange unge mennesker frykter at de ikke kommer inn på drømmestudiet. 2000-kullet kan søke gjennom førstegangskvoten for siste gang, men de konkurrerer nå med to kull som ikke har hatt eksamen på videregående skole. I fjor gikk karaktersnittet opp, og det er forventet at det samme skjer i år.
Nå sier forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim at han vil vurdere en tredeling av førsteårskvoten. Dette skriver NTB, sitert i Universitetsavisa.
En tredeling vil bety at hver søker bare konkurrerer med søkere fra eget kull.
– Dette er noe vi kommer til å gå grundig inn i for å se hvordan det kan fungere. Vi må se om det er teknisk mulig å gjøre, og i så fall hvilke konsekvenser det kan få for andre, sier Asheim til NTB.
Vet ikke om snittet vil gå opp
En tredeling er et forslag som har kommet fra de unge selv. Som Khrono har skrevet, har et annet forslag vært å også la 2000-kullet bare søke med standpunktkarakterene sine.
Men selv om Asheim vil vurdere en tredeling, er han foreløpig ikke sikker på om det er en god idé. Han sier at dersom man stykker opp studier hvor det er få plasser og høyt karaktersnitt, kan det bety at det vil varierer veldig fra år til år hva som kreves for å komme inn.
– Vi kan heller ikke vite om karaktersnittet vil gå opp for avgangselevene i år. Det omtales som de har fått en gullkantet avtale, men de har hatt et vanskelig skoleår med mye digital undervisning, sier han.
Innspill fra elever og studenter
Kunnskpsminister Guri Melby har tidligere sagt til Khrono at hun hadde møte med Elevorganisasjonen, KS og lærerorganisasjonene før beslutningen om å avlyse eksamen ble tatt.
Også nå skal disse organisasjonene være med i prosessen. Asheim sier at han har satt ned en intern arbeidsgruppe i Kunnskapsdepartementet, og at Elevorganisasjonen og Norsk studentorganisasjon vil bli invitert til å komme med innspill. Unit skal i tillegg finne ut hvor mange fra 2020-kullet som utkonkurrerte søkere fra 2019-kullet.
– Vi må se på hvor stort problemet faktisk er, sier Asheim.
Og det er ikke sikkert at det blir noen spesielle tiltak:
– Det kan hende at det vil være den mest rettferdige løsningen.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024