ntnu

Viserektor i Ålesund får fortsette — Emblemsvåg vraket

I dag har styret ved NTNU ansatt viserektorer i Ålesund og Gjøvik.

Marianne Synnes Emblemsvåg ble ikke engang innstilt til viserektorjobben i Ålesund for NTNU. En jobb hun hadde for fire år siden. Siden da har hun sittet fire år på Stortinget.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra styreleder ved NTNU.)

For fire år siden ble Marianne Synnes Emblemsvåg tilbudt stilling i fire nye år som viserektor for NTNU Ålesund. Hun valgte heller fire år på Stortinget.

I vinter søkte hun på nytt viserektorjobben, men ble ikke en gang innstilt som nr 2.

— Jeg skulle visst takket ja til jobben da jeg hadde muligheten for fire år siden, for denne gangen var jeg visst ikke kvalifisert til å innstilles på listen til styret etter sittende viserektor en gang, sier Marianne Synnes Emblemsvåg til Khrono i en kommentar.

I Ålesund søkte både sittende viserektor Annik Magerholm Fet (67) og tidligere viserektor Marianne Synnes Emblemsvåg. Emblemsvåg var også rektor ved daværende Høgskolen i Ålesund som vedtok fusjon med NTNU i 2015.

Emblemsvåg har sittet på Stortinget i snart fire år for Høyre, men signaliserte tidlig at hun ikke ønsket gjenvalg, og at hun ønsket seg tilbake til kunnskapssektoren.

Styret ved NTNU valgte å tilby sittende viserektor Annik Magerholm Fet et nytt åremål.

— Overraskende

Diskvalifiserer fire år på Stortinget for å få jobb på NTNU?

— Det er jo litt overraskende at nesten fire år i utdannings-og forskningskomiteen, like lenge i utvalget for kunnskap og kultur i Nordisk Råd, og tre års arbeide med akkreditering ved Danmarks Akkrediteringsinstitusjon, gjør meg mindre egnet til stillingen denne gangen, sier Emblemsvåg.

Emblemsvåg forteller at hun søkte denne stillingen fordi flere ansatte og ledere ved NTNU og næringsliv oppfordret henne til det.

— Men vitenskapelig ansatte og instituttledere i Ålesund ble dessverre ikke involvert i prosessen, legger Emblemsvåg til.

— Hva gjør du nå?

— Da blir det plan B for min del, som innebærer å jobbe for professorkompetanse ved helsevitenskap ved NTNU i Ålesund, ved Fakultet for medisin og helsevitenskap. Det gleder jeg meg minst like mye til, understreker Emblemsvåg.

Nils Kalstad får tilbud i Gjøvik

Rektor Anne Borg sier i en pressemelding at hun er svært tilfreds med at Annik Magerholm Fet er tilsatt i en ny fireårsperiode.

— I sin tid som viserektor, har hun lagt ned mye arbeid i å samle laget ved Campus Ålesund og å bidra til at NTNU er en synlig aktør og kompetanseleverandør i regionen. Det tette samarbeidet med arbeidslivet er et kjennetegn for NTNU i Ålesund, sier NTNU-rektoren.

NTNU-styret tilbyr Nils Kalstad stillingen som ny viserektor ved NTNU i Gjøvik for en periode på fire år fra 1. august 2021.

Førsteamanuensis Nils Kalstad er i dag instituttleder for NTNUs Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi og koordinerer aktiviteten Center for Cyber and Information Security.

Rektor Anne Borg sier i pressemeldingen at hun er svært tilfreds med ansettelsen av ny viserektor i Gjøvik.

— Jeg vil først takke Jørn Wroldsen som i stillingen som viserektor har lagt ned et formidabelt arbeid i å utvikle laget og synliggjøre NTNU i Gjøvik som en viktig aktør og kompetanseleverandør i regionen.

— Om Nils Kalstad nå takker ja til å overta roret, er jeg trygg på at han vil være en dyktig og utadrettet ambassadør for fagmiljøene våre både lokalt og nasjonalt. Jeg vil sette stor pris på å samarbeide med ham i årene som kommer, sier NTNU-rektoren.

Fikk kjeft for kronikk om kjernekraft

I slutten av oktober 2020 skrev Marianne Synnes Emblemsvåg en kronikk sammen med sin mann Jan Emblemsvåg i Stavanger Aftenblad der de var positive til kjernekraft.

Selv hadde hun undertegnet med dr. scient og stortingspolitiker, Stavanger Aftenblad hadde for egen regning lagt til at hun var i permisjon fra stilling ved NTNU.

At NTNU var nevnt falt tidligere prorektor, nå direktør ved NTNU, Johan Hustad, tungt for brystet.

I et svarinnlegg mente han det var helt galt at de to signerte innlegget med at de har tilknytning til NTNU, og dessuten at NTNUs energiforskere ikke var enige med dem i sak. Hustads poeng var at de uttalte seg om forskningsområder de ikke hadde kompetanse på, og da kunne man ikke bruke sin tilhørighet til NTNU i byline.

Emblemsvåg forsvarte seg med at det var Stavanger Aftenblad som for egen regning hadde lagt på deres tilknytning til NTNU, og at hun selv undertegnet med dr scient og stortingspolitiker.

— Dette var et politisk innlegg, og det er relevant å nevne at man har doktorgrad i en slik sammenheng, mente Emblemsvåg.

— Tror du denne saken kan ha påvirket jobbsøknaden? Dette var jo midt under prosessen med intervjuer og lignende?

— Jeg velger å tro at det ikke har påvirket jobbsøknaden, selv om jeg fikk spørsmål om denne saken i intervjuet, svarer Emblemsvåg.

— Er du for frittalende for sittende ledelse av NTNU?

— Det må nesten NTNUs ledelse svare på, svarer hun.

Nakstad: — Grundige prosesser

Styreleder ved NTNU, Nils Kristian Nakstad, bekrefter overfor Khrono at mens NTNU sitt styre innstilte to personer til viserektorjobben i Gjøvik, var det bare en som ble innstilt til jobben i Ålesund.

— Emblemsvåg ble tilbudt nytt åremål som viserektor for fire år side. Siden det har hun sittet på Stortinget i fire år. Er det diskvalifiserende med tanke på jobb i NTNU-ledelse at man har vært synlig i politikken?

—Vi kan ikke svare for de vurderinger som er gjort tidligere. På generelt grunnlag vil jeg si at disse ansettelsene er svært grundig behandlet. Først gjennom et innstillingsutvalg som avgir grundig rapport til styret. Denne rapporten har så styret en grundig gjennomgang av. Alle ansettelser ved NTNU er altså gjenstand for en grundig prosess, vurdering og diskusjon, understreker Nakstad.

— Det var to enstemmige vedtak i disse to sakene med ansettelse av viserektorer, legger han til.

— Emblemsvåg var i en kjernekraftdebatt med Johan Hustad i oktober/november i høst. Har dette spilt inn? Er kort sagt Emblemsvåg for frittalende for NTNU?

— Disse to spørsmålene har jeg ingen kommentar til, men kan på generelt grunnlag si at NTNU’s ansatte oppfordres til å delta i samfunnsdebatten. Rektor Anne Borg har vært tydelig på dette, understreker Nakstad. De ansatte sitter på en betydelige mengde kunnskap, og de oppfordres til å delta i debatter, svarer Nakstad.

Endringslogg:

14.02.2021, kl. 22.15: Lagt til kommentarer fra NTNU sin styreleder.

Powered by Labrador CMS