Meltzerprisen

Virusforsker får pris for formidling

Professor i medisinsk virologi Rebecca Cox har blitt tildelt Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.

Fra 2020 av har Cox vært rådgiver for britiske myndigheter om covid-19, og siden 2021 har hun vært medlem av en ekspertgruppe på 15 forskere om covid-19 og varianter for EU kommisjonen.
Publisert

Hun har hatt en tydelig stemme i den norske vaksine-debatten, og gjorde mer enn 130 TV- og avisintervjuer i 2020. Slik beskrives årets Meltzerprisvinner for fremragende formidling, professor i medisinsk virologi, Rebecca Jane Cox.

I 26 år har Cox vært ansatt ved Universitetet i Bergen (UiB), og hun har i en årrekke vært en ivrig debattant i mediene. Men, som forslagsstillerne påpeker, er det ikke kun i populærvitenskapelige fora Cox har utmerket seg. Hun har mer enn 140 vitenskapelige publikasjoner under beltet, 53 av disse de siste fem årene, i ledende internasjonale tidsskrift som Lancet Infectious Diseases, Lancet Europe, Nature Immunology og Nature Medicine.

Meltzerprisen for formidling har blitt delt ut årlig siden 1996 til forskere og formidlere ved UiB. Blant tidligere vinnere er Terje Tvedt, Jostein Gripsrud, Frank Aarebrot og Kikki Kleiven.

Les om fjorårsvinnerne her.

Flere vinnere

Cox er ikke den eneste prisvinneren. Tirsdag kveld delte også fondet ut to priser til fremragende unge forskere.

Litauiske Raimondas Ibenskas flyttet til Norge med familien i 2019.

Raimondas Ibenskas begynte som førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved UiB i 2019. Han har utmerket seg som en av de fremste ekspertene på partisystemer i Sentral- og Øst-Europa, og hans forskning har blitt publisert i noen av de aller mest renommerte tidsskriftene innen statsvitenskap, som Journal of Politics, British Journal of Political Science og European Journal of Political Research.

Han fikk også nylig tildelt et stort forskningsstipend fra Norges forskningsråd for å analysere parti-ustabilitet i parlamenter.

Hans evner som underviser blir også trukket fram. Som emneansvarlig for kurset «European Unions Institutions, Politics, and Policies» fikk han i 2020 Studiekvalitetsprisen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

77 publikasjoner

Den andre fremragende unge forskeren er Marc Vaudel. Han kom til UiB etter å ha fullført sin doktorgrad i bioinformatikk i 2013 ved Leibniz Institut für Analytische Wissenschaften i Tyskland og University of Gent i Belgia.

I løpet av sin karriere har han allerede publisert i 77 vitenskapelige fagfellevurderte publikasjoner inkludert anerkjente vitenskapelige tidsskrifter som Nature Biotechnology, Nature Genetikk, Nature Communications.

I 2020 ble Vaudel tildelt et forskerprosjekt for unge talenter fra Forskningsrådet.

I nominasjonen trekker forslagsstillerne fram Vaudels egenskap til å inkludere og bidra til likestilling og sosial rettferdighet.

Prisene, som alle er på 150.000 kroner, ble delt ut i Bergen tirsdag kveld.

Marc Vaudel høster ros for sitt engasjement i unge forskertalenter.
Powered by Labrador CMS