UTMERKELSE

Vinner designpris for masteroppgave: Laget app for fiskere

Mange fiskere opplever yrket som ensomt, eller møter ekskludering på sin vei. Det vil disse masterstudentene gjøre noe med. 

Eila Regine Evensen Rishovd viser frem appen "Kollektivet", som skal hjelpe fiskere.

FAKTA

Om prisen

  • Deles ut av Design og arkitektur Norge (Doga) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
  • Er Dogas design- og arkitekturpris for mangfold, likeverd og universell utforming.
  • Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn
  • Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, møbel- og interiørdesign tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter.
  • Blant tidligere kategorivinnere finner vi blant annet Bybanen i Bergen, NRK TV, Vindmøllebakken bofellesskap, Skatteetaten, Finn.no, nye Flytoget, Hamaren naturpark, Kolonial.no, Aftenposten junior,  Stovnertårnet og YR.no.
  • Kilde: Pressenytt

Hvert år deler Design og Arkitektur Norge (Doga) ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Nå vinner Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein talentpris med masteroppgaven «Kysten er klar». Prisen gis i sammenheng med Innovasjonsprisen for inkluderende design. 

De tidligere studentene har laget en digital plattform som skal hjelpe kystfiskere i ukjente fiskevær. 

De konkurrerer med andre designere om hovedprisen, som er Innovasjonsprisen for inkluderende design.

— Betydningen av inkluderende design og arkitektur kan ikke overvurderes. Hensikten med Innovasjonsprisen for inkluderende design er å løfte fram og hylle løsninger som fremmer mangfold og likeverd, og som gjør livet lettere for alle uansett utgangspunkt, sier seniorrådgiver Jannicke Hølen i Doga i en pressemelding. 

I fiskerinæringen er 97 prosent av fiskerne menn. Det har vært flere historier de siste årene om diskriminering opplevd av kvinner i bransjen, samt manglende tilrettelegging. I en næring som skriker etter folk, er det mange som slutter. Mennesker som er underrepresentert på grunn av for eksempel kjønn, alder, nasjonalitet eller erfaring, kan dermed oppleve å møte negative, konservative holdninger. 

App for fiskere

Det vil Rishovd og Stein gjøre noe med. De har studert ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Det startet med å samle inn data fra fiskerinæringen, fra fiskere og andre aktører i bransjen. Så kom en forskningsreise til Lofoten, der de tilbrakte fire uker med skreifiskere. 

Resultatet av innsamlingen er en digital plattform som skal hjelpe fiskere i ukjente fiskevær. Det er nemlig mye jobbing alene som fisker, og du kan stå alene når du kommer til nye steder. «Kollektivet», kaller Rishovd og Stein plattformen, som samler og gjør tilgjengelig store mengder informasjon: alt fra kaiplasser, landstrøm, postmottak og lokalt fiskarheim. 

Juryen roser Rishovd og Stein for å bruke tjenestedesign til å lage møteplasser som fremmer likestilling, mangfold, inkludering og tilhørighet i et tradisjonsrikt yrke. 

Dette sier juryen: «Gjennom svært grundig brukertesting, forbilledlig bruk av designmetodikk og tett kontakt med næringen har de designet tjenester som skal skape en varig kulturendring i et miljø mange føler seg ekskludert fra. Resultatet er en løsning som ivaretar hver enkelt fisker og inspirerer flere, uansett bakgrunn, til å oppsøke nye fiskevær med mer trygghet».

Appen "Kollektivet" skal hjelpe fiskere ute på seilas til å finne informasjon og fellesskap.
Powered by Labrador CMS