Sommer i Khrono

Vil ikke bli en «syvende mor i huset»

Kjersti Fløttum ser tilbake på fantastiske opplevelser det siste året. Nå blir hun emerita, og vil passe på at hun ikke blir den som hindrer nytenkning fra et horn på veggen.

Kjersti Fløttum på ferietur med Kystruten tur-retur Bergen-Kirkenes, mai 2022.
Kjersti Fløttum på ferietur med Kystruten tur-retur Bergen-Kirkenes i mai 2022. Bildet er fra Trollfjorden, som ligger inn fra Raftsundet i Lofoten. Her er det mye historie fra fiskeriene og et praktfullt skue.
Publisert Sist oppdatert

Dagens sommerprat er med Kjersti Fløttum, professor i fransk ved Universitetet i Bergen.

FAKTA

Kjersti Fløttum

Kjersti Fløttum er professor i fransk ved Universitetet i Bergen og var styreleder i Holbergprisen  fram til  1. juli.

— Hvordan vil du oppsummere arbeidsåret 2022-23?

— Til tross for utfordringer når det gjelder fremmedspråkenes status og framtidsutsikter, har jeg sammen med kollegaer og medlemmer av forskergruppen LINGCLIM, som jeg leder, hatt fantastiske opplevelser: Vi arrangerte en stor konferanse om levemåte i et klimaperspektiv med deltakere fra 19 land, og vi underviste svært engasjerte studenter på vårt tverrfaglige emne om «klimafortellinger». 

— Som styreleder av Holbergprisen deltok jeg i den spennende Holberguken i Bergen med en rekke inspirerende møter, foredrag og debatter rundt ekspertisen til årets prisvinnere. Videre fikk jeg forelese om norske ungdommers meninger om og holdninger til klima, levemåte og politisk innflytelse, på den internasjonale sommerforskerskolen BSRS som ble organisert for 16. gang, og som jeg var med å starte i 2008.

— Hva blir den største utfordringen i året som kommer?

— Siden jeg blir pensjonist fra 1.august, blir vel det kommende året litt annerledes, selv om jeg kommer til å fortsette med faglige spørsmål som emerita. Jeg ser ikke for meg noen store utfordringer, men jeg skal i alle fall sørge for ikke å bli «den syvende mor i huset» som henger på veggen, utøver kontroll og hindrer spennende nytenkning når jeg deltar i faglige diskusjoner i forskergruppen vår.

— Forslag til ferielektyre?

 — Jeg kan anbefale «Americanah» av Chimamanda Ngozi Adichie, en gripende – og humørfylt – roman om den nigerianske unge kvinnen Ifemelu som reiser til Amerika for å studere. Romanen berører viktige temaer om rase, kulturforskjeller, kjærlighet, karrierevalg, globalisering og mye mer. Jeg kan også anbefale Eli Agas «Det russiske egget», en original kriminalroman hvor handlingen er lagt til Moskva, august 1991. Sovjetunionen er i ferd med å falle fra hverandre, blant annet med kuppet mot Gorbatsjov.

— Hvem fortjener en rose, og hvem fortjener en kaktus?

— Vår seniorkonsulent på Institutt for fremmedspråk, Anne Hestnes, fortjener ikke bare én, men flere roser. Hun stiller alltid opp! Med et smil, med løsninger, og med en beundringsverdig effektivitet, når vi ansatte klør oss i hodet over administrative og praktiske spørsmål som vi sliter med å løse.

— Kaktuser deler jeg ikke ut, av prinsipp. Selv om kaktusen er sterk og utholdende, så stikker den og gjør vondt.

— Hva (er det beste) håper du skal komme ut av den ekstreme oppussingen Ola Borten Moe har varslet for universitetene og høgskolene?

— Jeg håper at sektoren skal få oppleve ro og kunne konsentrere seg om viktig utvikling innen både høyere utdanning og forskning. Jeg håper også at kampen mot egenbetaling av studieavgift skal fortsette selv om Stortinget nå har vedtatt at fra høsten skal nye studenter fra utenfor EØS og Sveits betale for å studere i Norge. Gratisprinsippet er en del av vårt verdigrunnlag, og internasjonalisering og samarbeid utenfor Europa er nødvendig for å bygge det mangfoldet vi ønsker skal prege våre institusjoner, og som er viktig for vår egen utvikling. Dessuten vil det gi et nødvendig bidrag til en mer opplyst og bedre verden.

Powered by Labrador CMS