NTNU

Vil ha felles institutt og nytt navn, men fortsatt fysisk atskilte historiemiljøer

NTNUs rektor innstiller på at dagens to historieinstitutter slås sammen til ett i 2025, og håper at de to atskilte fagmiljøene gradvis kan finne tilbake til hverandre fra høsten 2027.

Rektors forslag til innstilling innebærer grep som skal ende med full sammensmeltning av dagens to institutter.

På NTNUs styremøte 29. oktober blir det endelig avklart hvordan den framtidige organiseringa av Institutt for historiske og klassiske fag og Institutt for moderne historie blir. 

FAKTA

Sammenslåing av historie-instituttene ved NTNU

Det humanistiske fakultet trenger å spare penger. Ledelsen  innstilte derfor overfor fakultetsstyret at det anbefaler NTNU-styret å slå sammen de to historieinstituttene til ett  institutt fra 1. august 2025, noe som fikk flertall.

  • Institutt for historiske fag ble i 2019 delt i to institutter: Institutt for moderne samfunnshistorie og Institutt for historiske og klassiske fag.
  • Bakgrunn: En opphetet konflikt, der ansatte ikke tålte synet på hverandre . Samtidig ble ledelsen ved fakultetet kritisert for å ha for tette bånd til den ene parten i konflikten. 
    • Vedtaket fra fakultetsstyret innebærer at to atskilte faggrupper samles i ett institutt med felles instituttleder.
    • Det er NTNU-styret som til slutt vedtar eventuell sammenslåing til ett institutt fra 2025. Det skjer 29. oktober.

I korte trekk kan historien fram til nå beskrives som en opphetet konflikt mellom ansatte, Institutt for historiske studier som ble splittet opp i de to nevnte instituttene, og som nå tar nye skritt for å nærme seg hverandre igjen. 

Foreslår 3 faser

Rektors innstilling er sydd over samme lest som fakultetsstyrets vedtak i slutten av august. NTNU-styret blir bedt om å vedta en etappevis tilnærming fram til en full fysisk sammensmelting av fagmiljøene tidligst høsten 2029.

— Vi har jobbet siden 2020 med gjenoppretting. Hvor lenge skal vi holde på med det? Noen konflikter går aldri over, og det må vi leve med. Risikoen ved ikke å gjøre noe, er betydelig, advarte settedekan Olav Bolland på fakultetsstyremøtet tidligere i høst.

Rektors innstilling inneholder følgende framdrift:

  • Fase 1: Fra 1. november 2024 til 31. august 2025 skal det rekrutteres, blant annet instituttleder
  • Fase 2: Fra 1. august 2025 til minimum 31. juli 2027 blir det to fagenheter med felles instituttleder
  • Fase 3: Tidligst 1. august 2027 til 31. juli 2029 blir det integrering av faglig virksomhet, altså en gradvis utvikling mot ett institutt fullt og helt.
  • En fysisk samlokalisering vil ikke finne sted før Dragvoll-campusen flyttes til Gløshaugen i 2029. 

    Institutt får nytt navn

Slik rektor vurderer det i saksdokumentet til styret, er det risikodempende at dagens to institutter fortsetter som to fagenheter minimum fram til midtveis i 2027. De ansatte kan beholde sitt nåværende arbeidsmiljø. Samtidig kan de gjøres tilpasninger hvis det blir behov for det.

NTNU-styret blir bedt om å fastsette navn på det nye instituttet og de nye faggruppene. Det skal skje innen 1. januar 2025. 

Da de to instituttene ble opprettet i 2019, oppsto det strid om hva navnene på instituttene skulle være. Nå skal de ansatte på de to fagenhetene få mulighet til å medvirke på blant annet navnevalg for institutt og faggrupper, heter det i styrenotat. 

Powered by Labrador CMS