Sverige

Vil ha bort unødvendig papirarbeid for forskere og universiteter

Den svenske regjeringen vil at universitetene og høgskolene skal bruke mindre tid på rapportering og administrasjon, og mer på utdanning og forskning.

Sveriges utdanningsminister Mats Persson har tatt initiativ til en utredning om universitetenes og høgskolenes administrative oppgaver og plikter.

Statskontoret, den svenske regjeringens utredningsenhet, har fått i oppdrag å analysere de administrative oppgavene som statlige universiteter og høgskoler er pålagt å utføre som følge av generelle pålegg og regler for statlige forvaltningsorganer.

Signalet fra regjeringen er at papirarbeid og unødvendig rapportering skal reduseres slik at lærestedene kan bruke mer ressurser på kjerneoppgavene, utdanning og forskning.

Forskerne skal få frigitt tid slik at de kan konsentrere seg om forskning.

I en pressemelding poengterer det svenske utdanningsdepartementet at universitetene og høgskolene med sine prinsipper for fri forskning og akademisk frihet skiller seg fra andre forvaltningsorganer. De har en større grad av selvstendighet enn andre forvaltningsorganer både når det gjelder hvordan virksomheten kan utformes og hvordan de økon0miske ressursene kan disponeres.

Universitetene og høgskolene skal gis mulighet til å spille inn hvilke administrative oppgaver de selv oppfatter som spesielt tyngende og komme med forslag til effektiviseringstiltak.

Statskontoret skal ut fra analysen foreslå tiltak som kan minske universitetenes og høgskolenes administrative byrder. 

— Forskere og undervisere skal fokusere på å drive forskning i verdensklasse og bygge fremragende forskningsmiljøer. De skal ikke bruke for mye tid på tungvint rapportering, sier utdanningsminister Mats Persson.

Utredningen, som skal være klar i september, er del av et større arbeid for å redusere universitetenes og høgskolenes administrative byrder, opplyser Utdanningsdepartementet.

Powered by Labrador CMS