høgskolen i innlandet

Vil gi to døde bjørnunger nytt «liv» på Evenstad

I slutten av mai fant avdelingsingeniør ved Høgskolen i Innlandet, Erling Maartmann, to døde bjørnunger i et hi like ved svenskegrensa. Nå har høgskolen søkt Miljødirektoratet om å få overta de to avdøde krabatene.

De to bjørnungene som ble funnet nær svenskegrensa, kan forhåpentligvis brukes i undervisningssammenheng ved Høgskolen i Innlandet.
De to bjørnungene som ble funnet nær svenskegrensa, kan forhåpentligvis brukes i undervisningssammenheng ved Høgskolen i Innlandet.
Publisert

— Grunnen til at vi vil overta dem, er at vi ønsker å bruke dem i undervisningssammenheng, forteller Erling Maartmann til Khrono.

Fakta

Bjørn i Norge

  • Brunbjørnen er det største rovpattedyret på det norske fastlandet.
  • Rundt 125 individ av dyret lever i den norske naturen, hvor de sover seg gjennom vinteren.
  • Vokse hannbjørner veier mellom 100 og 300 kilo, mens binnene er en del mindre og veier mellom 60 og 200 kilo.
  • Bjørnen står oppført på den norske rødlista som sterkt truet. Mange ble påvist nær grensen til Sverige, og oppholder seg sannsynligvis i begge land.
  • Antall bjørnungekull har i flere år vært langt under bestandsmålet på 13 årlige kull.

Kilde: Storerovdyr.no

Maartmann er avdelingsingeniør ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi ved Institutt for skog- og utmarksfag ved Høgksolen i Innlandet.

I slutten av mai tok han turen til Trysil, helt ved svenskegrensen, for å sjekke nærmere opp i et bjørnehi som hadde blitt oppdaget av en kikkertbruker noen dager i forveien.

Synet som møtte Maartmann inne i hiet, var dystert.

— Hiet har vært brukt av en bjørnefamilie vinter. Jeg så ingenting til noen voksne bjørner, men inne i hiet lå det to døde bjørnunger, forteller Maartmann.

To kilo

De to ungene, begge hanner, har ifølge Maartmann mest sannsynlig kommet til verden i løpet av januar i år, og har ikke ligget mange dagene døde i hiet.

— De veide rundt to kilo hver, så særlig store kan man ikke si at de er, sier Maartmann.

Han tok med seg bjørnungene tilbake til sivilisasjonen, der de ble overlatt til Statens naturoppsyn (SNO). Bjørnene var helt uten fysiske ytre skader, og ligger nå på frys.

— Vi ønsker å ta dem bruk i undervisningen, og det er derfor vi har søkt Miljødirektoratet om å få overta dem for skinnelegging og utstopping. Vi har blant annet et årlig kurs i rovviltøkologi og forvaltning som det ville vært fint å ha disse bjørnene til, sier Maartmann, som legger til at han ikke ønsker å spekulere i hva som er dødsårsaken til to ungene.

— At slikt som dette skjer, er ikke uvanlig, men heller ikke veldig vanlig, hvis jeg kan si det på den måten.

Avdelingsingeniør Erling Maartmann fant to døde bjørnunger i et hi nær svenskegrensa i slutten av mai.
Avdelingsingeniør Erling Maartmann fant to døde bjørnunger i et hi nær svenskegrensa i slutten av mai.

Har voksen bjørn

Da Khrono snakket med Maartmann torsdag ettermiddag hadde han akkurat kommet tilbake fra reise, og ikke fått oppdatert seg på saken. Han kunne derfor ikke svare på om Miljødirektoratet har svart på søknaden fra Innlandet om å få overta bjørnungene fra SNO.

— Jeg både tror og håper at det er gode muligheter for å få denne søknaden gjennom.

Campus Evenstad har fra før én bjørn i samlingen sin. Dette er en voksen bjørn som har blitt brukt i undervisningssammenheng.

— Det ville vært fint om denne fikk selskap. Det vil i hvert fall være veldig nyttig for oss som utdanningsinstitusjon, sier Maartmann.

Powered by Labrador CMS