statsbudsjettet 2025

SV: Nesten en milliard til studentene 

SV kommer med en studentpakke på 925 millioner kroner i sitt alternative budsjett. Universitetet i Stavanger får studieplasser til psykologi og det settes av midler til Griegakademiet.

Grete Wold (SV) sier det ikke er tvil om at studentenes kjøpekraft gradvis er svekket. Det vil SV gjøre noe med i sitt alternative statsbudsjett.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringens støtteparti SV legger fram sitt alternative budsjett torsdag formiddag med en studentpakke på nærmere en milliard kroner som en del av forslaget. 

Studiestøtten økes med 10 prosent og knyttes til grunnbeløpet (G) i folketrygden. Det betyr i så fall at studiestøtten justeres automatisk i tråd med lønns- og prisutviklingen ellers i samfunnet.

Videre vil SV reversere regjeringens forslag om å redusere andelen studielån som gjøres om til stipend, og partiet sier nei innføring av egenandel når man tar opp tidligere beståtte eksamener. SV vil blant annet bygge 500 flere studentboliger.

— Det er ingen tvil om at studentene våre har fått dårligere og dårligere kjøpekraft, i tillegg til dårligere betingelser de siste årene. Den trenden må snu, sier partiets utdanningspolitiske talsperson Grete Wold (SV) til Nettavisen.

Krysser fingrene for psykologi

Ved Universitetet i Stavanger (UiS) var jubelen stor da rektor Klaus Mohn fikk beskjed om at studieplasser til profesjonsstudiet i psykologi er en del av SVs alternative budsjett.

7 millioner settes av til studieplasser på profesjonsstudiet, som allerede er akkreditert og har fått klarsignal til å settes i gang.

— Vi håper dette blir prioritert i forhandlingene med regjeringspartiene og at det endelige statsbudsjettet inneholder finansiering av studieplasser ved UiS, skriver universitetet på Facebook.

— Drømmen lever! Nå krysser vi fingrene for at SV og regjeringen tar psykologsatsingen med ved UiS med i det endelige statsbudsjettet, sier Klaus Mohn.

Han sier videre at UiS har et gryteklart studium står klar til å ta imot 48 studenter allerede høsten 2025. 

— Det vil være positivt for psykisk helse i hele Norge, sier han.

25 mill. til Griegakademiet

I sitt alternative budsjett setter SV av 25 millioner kroner i oppstartbevilgning til Griegakademiet ved Universitetet i Bergen (UiB).

I regjeringens forslag til statsbudsjett kom det ingen midler til UiBs etterlengtede nye musikkbygg.

– Griegakademiet har vært prioritert øverst av Vestland SV i innspillene til partiets budsjett. Vi har reddet Griegakademiet tidligere, nå er det på tide å få det realisert, sier SVs førstekandidat i Hordaland, Marthe Hammer til Bergens Tidende (BT).

— SV tar ansvar, er rektor Margareth Hagens kommentar på Facebook.

– Jeg tør ikke slippe jubelen løs ennå, men når SV nå prioriterer i forhandlingene å skaffe Bergen et egnet bygg til å utdanne fremtidens musikere og kulturskolelærere, har vi stor tro på at de får det til, sier hun til BT.

300 mill. til grunnforskning

Innen forskning og høyere utdanning foreslås ellers 300 millioner kroner til grunnforskning ved universiteter og høgskoler, 150 nye studieplasser til helsesykepleiere, og å sikre videre forskning på arktisk klima gjennom observasjonssystemet Coat på UiT Norges arktiske universitet.

At finansiering av Coat ikke var med i regjeringens budsjett opprørte rektor Dag Rune Olsen ved UiT da budsjettet ble lagt fram i oktober.

— Kuttet i statsbudsjettet er i strid med avtalen som regjeringspartiene har med SV, og et brudd på Stortingets klare beskjed. Slik jojo-politikk er uansvarlig for en nasjon som må tilpasse seg raske endringer i klimaet, samtidig som totalberedskapen i nord er viktigere enn noen gang, sa Olsen.

Befolkningsundersøkelsen Saminor 3 sikres også gjennom en foreslått bevilgning på 27 millioner kroner.

— Skal vi løse både nåtidens og fremtidens utfordringer må vi investere i kunnskap og utdanning. SV prioriterer derfor å styrke grunnforskningen og et internasjonalt utdanningsmiljø ved universiteter og høyskoler i vårt alternative budsjett. Vi må klare å gjennomføre det grønne skiftet, og da må vi fortsette, ikke stoppe, satsingen på kunnskap og utdanning. Derfor prioriterer SV å øke tilskuddet universiteter og høgskoler, sier Grete Wold i en kommentar til Khrono.

Fikk 10 prosent økning fra i år

I budsjettforhandlingene i fjor på denne tiden fikk SV gjennomslag for 10 prosents økning i studiestøtten, noe som ble gjeldende fra august i år.

Nå vil partiet fortsette økningen og i tillegg knytte videre utvikling av studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden.

Dette er en av de viktigste kampsakene for Norsk studentorganisasjon (NSO).

— Vi var fornøyd med at studiestøtten økte med virkning fra august, men det holder ikke med en engangsøkning. Studiestøtten må knyttes til folketrygdens grunnbeløp G, slik at vi er sikret at den følger lønns- og prisutviklingen, sa NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak under Forskerforbundets forskningspolitiske seminar denne uken.

Hun pekte også på innføring av egenbetaling ved gjentak av eksamen og på at stipendandelen minker.

— Vi skulle ønske at han kunne bli studentenes minister, sa hun om forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

SVs foreslåtte tiltak innen studentvelferd

  • Øke studiestøtten med ti prosent, og knytte den til grunnbeløpet i folketrygden, 345 mill.
  • Reversere kutt i omgjøring av studiestipend, 175 mill.
  • Reversere studieavgiften for internasjonale studenter, 75 mill.
  • Styrke psykisk helse- og velferdstilbud for studenter, 30 mill.
  •  Oppgradering av 2000 studentboliger, 166 mill.
  • Bygge 500 flere studentboliger og sikre rimelige studentboliger ved å øke tilskuddssatsen til 49 prosent, 194 mill.
  •  Øke frikortgrensen til 150 000 kroner i 2025, fra 70 000 kroner i 2024
Powered by Labrador CMS