Det er foreløpig helt i det blå hva som kommer til å skje med det nyoppdagede «Gjellestadskipet» i Halden. På dette oversiktsbildet er skipsavtrykket, funnet med georadar, markert i grønt. Foto: NIKU

Nybø: Det kan godt være at det beste for skipet og gjenstandene som ligger der, er å bli liggende under jorda

Arkeologi. Det planlagte nye vikingskipshuset har ikke plass, hvis Gjellestadskipet graves opp. Iselin Nybø sier at det kan være at skipet har det best der det er.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om veien videre er allerede i full gang etter det mulige funnet av et vikingskip i Halden kommune i forrige uke, selv om det gjenstår mye arbeid før det kan avgjøres om skipsrestene i det hele tatt skal graves opp.

Hvis skipet kommer opp av jorda, er ikke Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo dimensjonert for å huse et fjerde skip, selv ikke etter den store utbyggingen som er planlagt. Det melder NRK i dag.

Ikke opptatt av å huse skipet

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO) sier til Khrono at det ikke er noen problemstilling for UiO å skulle huse skipet, hvis det skal graves opp.

-- Nå er det én ting som teller for oss, og det er å sikre museumsbygget for de tre skipene vi allerede har, sier han.

Mye er på plass for en storsatsing på et vikingtidshus på Bygdøy: Statsbygg har tegningene klare etter en prosess som allerede har kostet 100 millioner kroner, og Universitetet i Oslo (UiO) har med all mulig tydelighet understreket viktigheten av et nytt bygg for å best bevare de tre vikingskipene som allerede står på Bygdøy.

— Kan ha det best under jorda

Det nylige funnet har blitt bredt omtalt, og kan tross alt være det første funnet av et vikingskip på over hundre år: Osebergskipet ble funnet i 1904.

Det kan godt være at det beste for skipet og gjenstandene som ligger der, er å bli liggende under jorda til bevaring for framtidige generasjoner.

Iselin Nybø

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø holder likevel døra åpen for at en utgravning kanskje ikke er riktig vei å gå for det nyoppdagede skipet, som allerede kalles Gjellestadskipet.

— Det er mange undersøkelser som gjenstår før vi vet hva som ligger der, og det er langt i fra sikkert at dette er noe som skal graves opp de neste årene. Det blir en faglig vurdering. Det kan godt være at det beste for skipet og gjenstandene som ligger der, er å bli liggende under jorda til bevaring for framtidige generasjoner, sier Nybø til NRK Radio.

FAKTA

Gjellestadskipet

Georadarundersøkelser ved Jellhaugen i Halden har avslørt spor etter et mulig vikingskip.

Det var NIKU - Norsk institutt for kulturminneforskning - som kunngjorde nyheten om skipsfunnet mandag 15. oktober.

NIKU kaller skipet for Gjellestadskipet.

Avtrykket etter skipet er 20 meter langt, selve skipet kan ha vært opptil 24 meter i sin helhet.

Det gjenstår mange undersøkelser før en eventuell utgravning kan avgjøres.

Ikke plass på Bygdøy

— Museet vi har planlagt, er et museum for de tre vi har. Skulle det komme et nytt skip, måtte vi nok se på planene på nytt, sier Håkon Glørstad, museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum UiO, til NRK.

Statsbygg mener på sin side at det er mest hensiktsmessig å komme i gang med nybygg så raskt som mulig, i stedet for å vente på et skip som kanskje, kanskje ikke, skal graves opp.

— Det ville være litt spesielt, og kanskje litt underlig, å planlegge for noe som ikke er gravd frem fra jorden en gang, og som det er mange usikkerheter knyttet til, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, til NRK.

Statsråd Iselin Nybø. Foto: Siri Øverland Eriksen

Venter fremdeles på penger

Det nye Vikingtidsmuseet fikk ingen startbevilgning da regjeringen la fram forslag til neste års statsbudsjett for to uker siden.

— Jeg forstår at museet kunne tenke seg en startbevilgning på byggeprosjektet i år. Det kom altså ikke, men dette er et museumsbygg som skal inneholde noen av våre viktigste, historiske kulturskatter, så dette er noe regjeringen vil komme tilbake til i senere budsjetter, sa Nybø til Forskerforum på budsjettdagen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS