Debatt ● håkon haugli

Vi trenger et akseleratorprogram for forskningstunge bedrifter

Vi må skape flere bedrifter fra offentlig finansiert forskning. Større investeringer til teknologioverføringskontorer er ikke løsningen alene.

Håkon Haugli, i Innovasjon Norge, mener Norge trenger å øke kommersialiseringsresultatene av forskningsinnsatsen.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Norge trenger å øke kommersialiseringsresultatene av forskningsinnsatsen, og vi må derfor skape gode økosystemer og mekanismer for kunnskapsoverføring fra akademia til næringslivet. Det vil bidra til å diversifisere næringsstrukturen så vi får flere ben å stå på. Vi er derfor helt enige med de fire artikkelforfatterne i Khrono som skriver at det haster med å skape flere bedrifter fra offentlig finansiert forskning. Men vi mener fremgangsmåten med å kun investere mer i teknologioverføringskontorer (TTO-er) ikke er tilstrekkelig. En utfordring med TTO-er er mangel på markedsfokus fra forskere, som kan føre til at kommersielle muligheter overses, og for sterkt fokus på produktinnovasjon framfor tjenesteinnovasjon.

Norske høyteknologiske bedrifter som er med i European Innovation Council (EIC) sin akselerator, får ofte tilbakemeldinger om at deres kapitalstrategi (cap table) ikke er god nok, og at den i for stor grad vektlegger den teknologiske løsningen.

Dersom målet med FoU-prosjektet er en kommersiell løsning som skal lykkes i et betalende marked bør virkemiddelapparatets ordninger støtte opp om dette målet

Håkon Haugli

Det er samtidig flere problemer som bidrar til at ikke flere oppstartsbedrifter realiseres fra forskningsresultater. For å stimulere til flere oppstartsbedrifter, og få større investeringer i FoU i eksisterende næringsliv, mener vi det er riktig å øke bruken av virkemidler som avlaste bedriftenes finansielle risiko og utløser privat og andre former for finansiering. En større ramme for næringsrettede virkemidler er i tråd med et av NIFU og Oslo Economics forslag for å øke private investeringer i FoU. De mener dette kan bidra til å øke addisjonell finansiering fra bedriftene.

Dersom målet med FoU-prosjektet er en kommersiell løsning som skal lykkes i et betalende marked bør virkemiddelapparatets ordninger støtte opp om dette målet, og bistå bedriften gjennom de ulike fasene. Dette kan være støtte til å mobilisere privat kapital, introduksjon til eksportmuligheter eller sparring rundt forretningsmodell. Slik vil man kunne legge til rette for en helhetlig FoU-vekstreise hvor virkemidlene er tilpasset bedriftens behov.

Vi har sammen med Forskningsrådet etterlyst et nasjonalt akseleratorprogram for å tilrettelegge bedre for vekstreisen til forskningstunge bedrifter. Vi tilbyr allerede tre tilsvarende programmer for oppstarts- og skaleringsbedrifter som norske selskaper har gode erfaringer med: Tech Incubator og Tech Executive Accelerator for teknologibedrifter og Executive Marketing New York for selskaper som har ambisjon om å vokse raskt. Et akseleratorprogram for forskningstunge bedrifter kan også hjelpe med tilgang til tålmodig skaleringskapital. EICs akseleratorprogram bringer svært gode resultater, men det er hard konkurranse og kun et fåtall bedrifter får tilbud om skaleringskapital og mentorer. Vi ønsker å gi flere forskningstunge bedrifter muligheten til å kommersialisere løsningene sine gjennom et slikt nasjonalt akseleratorprogram.

Powered by Labrador CMS