økonomi

— Vi sender ikke blomster til folk som bare gjør jobben sin

Skattebetalerforeningen kommer ikke til å sende blomster til Ola Borten Moe, selv om han selv mener han fortjener det.

– Vi deler ikke ut så mange blomster, sier Skattebetalerforeningen. Her er Ola Borten Moe (lengst t.h) og Trygve Salgsvold Vedum da Jonas Gahr Støre (lengst t.v.) presenterte sin nye regjering 14. oktober i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB
– Vi deler ikke ut så mange blomster, sier Skattebetalerforeningen. Her er Ola Borten Moe (lengst t.h) og Trygve Salgsvold Vedum da Jonas Gahr Støre (lengst t.v.) presenterte sin nye regjering 14. oktober i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB
Publisert Oppdatert

Det var i et intervju med Khrono at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) skrøt av sine egne prestasjoner.

På spørsmål om hva han er mest fornøyd med å ha oppnådd, sa han blant annet:

— Så er jeg fornøyd med å innføre kostnadskontroll og en grad av sunt bondevett i byggeprosjekter i sektoren. Jeg synes egentlig jeg fortjener blomster fra Skattebetalerforeningen.

Som kjent har han blant annet varslet kutt i milliard-klassen for den planlagte campussamlingen til NTNU i Trondheim. Og han sparket hele styret i Forskningsrådet fordi de styrte mot milliardunderskudd.

Kommer ikke til å få blomster

Men han kommer ikke til å få noen blomster av Skattebetalerforeningen for dette.

– Vi sender ikke blomster til folk som bare gjør jobben sin, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik.

– Det er veldig bra at han tar tak. Jeg har ikke mulighet til å kvalitetssikre hvilke kostnadsreduksjoner han gjør. Men det veldig positivt hvis det han gjør får ringvirkninger, fortsetter hun.

Skattebetalerforeningen er spesielt opptatt av å bekjempe sløsing av offentlige midler.

– Har dere noen gang sendt blomster til en statsråd?

— Nei, ikke som jeg kommer på. Vi deler ikke ut så mange blomster, sier hun lattermildt.

Karine Ugland Virik
Karine Ugland Virik

Derimot deler de, sammen med Nettavisen, ut noe de kaller Sløseriprisen. Tidligere har den blant annet gått til Vestland fylkeskommune for et ordførerkjede til 329.500 kroner og til NAV. Stortingets presidentskap nektet i 2015 å ta imot prisen for oppussingen av Stortinget.

– Jeg har den stående på mitt skrivebord, sier Karine Ugland Virik.

På stående fot kommer hun ikke på noen opplagte kandidater innenfor universitets- og høyskolesektoren.

I en kommentar på foreningens nettsider sier hun:

– Det er flott at statsråden er sitt ansvar bevisst ved å holde kostnadene nede, det liker vi i Skattebetalerforeningen godt. Det bidrar til at vi får færre kandidater til Sløseriprisen, noe som også er det overordnede målet med prisen.

Studentleder vil gi statsråden noe å tenke på

Norsk studentorganisasjon (NSO) har heller ikke planlagt å sende blomster til Ola Borten Moe. Men leder Maika Godal Dam benytter anledningen til å oppfordre statsråden til å øke studiestøtten.

– Heller enn å sende blomster, så vil jeg gi statsråden noe å tenke på. Det koster skattebetalerne 2,2 milliarder kroner hvis kun fem prosent av studentene blir forsinket med et halvt år. Så å investere i studentene, så de får mer tid til å studere og fullfører raskere, er også en måte å forvalte skattebetalernes penger på en mer forsvarlig måte, sier hun.

Maika Marie Godal Dam lover 1000 røde roser dersom statsråden sørger for økt studiestøtte.
Maika Marie Godal Dam lover 1000 røde roser dersom statsråden sørger for økt studiestøtte.

I intervjuet med Khrono tidligere i uken kom Borten Moe også med denne kommentaren om studentorganisasjonen:

– Man får litt inntrykk av når man leser Khrono, og spesielt når man følger NSO, at det er mitt ansvar å sørge for at alle har det trygt og godt, de skal ikke ha et eneste problem som det offentlige ikke skal løse.

Maika Godal Dam svarer:

– Vi forventer selvfølgelig ikke at Ola Borten Moe skal være bestevenn med alle studentene og løse alle våre problemer. Men vi trenger gode rammer, og det er det bare Ola Borten Moe som kan løse, dessverre.

– Hva skal til for at han skal få blomster av dere?

– Han skal få 1000 røde roser av meg hvis han innfører økt studiestøtte.

Les også: NTNU-prorektor til Borten Moe: – Gi oss arbeidsro

Powered by Labrador CMS