Debatt ● Per Eilif Thorvaldsen
Velkommen til «Professorblokken»
Finnes det en himmel for emerituser? Ja, i en boligblokk på Nordberg i Oslos beste strøk. Og det er plass til mange flere.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Jeg står på fellesbalkongen i niende etasje og ser ut over hele Oslo. Rett bak meg har jeg kontor med fantastisk utsikt. Her er det plass til mange flere. Det eneste kravet vi stiller til deg er at du er over 52 år og har arbeidet eller arbeider i høyre utdanning eller på universitetssykehus.
Hele niende etasje i Universitetspensjonistenes borettslag er satt av til fellesskapet. Nedover i etasjene finnes det 51 leiligheter. De fleste er i overkant av 50 m² og resten 40 m² Hvem kan vi så takke for muligheten for å bo billig i rolige og trygge omgivelser?
Nå kunne jeg «cashe» inn mitt eneste frynsegode ved å være ansatt i høyere utdanning.
Per Eilif Thorvaldsen
Professorfrue Ella Selmer var en foregangskvinne som forsto at mennesker med samme bakgrunn og behov hadde glede av hverandre. Hun ønsket å skape et miljø hvor eldre akademikere i ro kunne sysle med sin vitenskap og dyrke sine boklige interesser under sitt otium. Hun satte seg i forværelset til daværende boligrådmannen Trygve Nilsen i Oslo kommune til hun slapp inn. Det tok sin tid og hun fikk sin vilje. Bygget ble reist i 1963 og siden den gang har Universitetspensjonistenes borettslag huset akademikere som har fått en god alderdom blant likesinnede.
Hvordan fant jeg denne skjulte perlen? Ren flaks. Jeg trengte en sekundærbolig i Oslo av familiære grunner og tenkte at det kunne være hyggelig å bo på Norberg da jeg hadde bodd på Kringsjå studentby i studietiden. Det var bare en utfordring: Prisnivået. Da dukket Universitetspensjonistenes borettslag opp på radaren. Lavere pris selv om alle B-ene var på plass.
Nå kunne jeg «cashe» inn mitt eneste frynsegode ved å være ansatt i høyere utdanning. Jeg fikk meg leilighet med utsikt over Oslo til en god pris. På kjøpet har jeg fått verdens hyggeligste naboer. Akademikere av alle slag som jeg lærer mye av. Universitetet i Oslo har 12 leiligheter for gjesteforskere som det også er kjekt å snakke fag og annet med.
Tilbake til niende. Der har vi i tillegg til kontorer, forelesningssal, bibliotek, store bokskap for den enkelte beboer, selskapslokale med fullt kjøkken, gjesterom og trimrom. I forelesningssalen har vi akademiske aftener som avsluttes med kaffe og annet i selskapsrommet.
Kunne du tenke deg å være med i vårt akademiske fellesskap? Da er det bare å ta kontakt med meg for mer informasjon.