Sekusell trakassering
Varslingssak ryster universitet i Marokko
Fem professorer ved samme universitet er nå tiltalt for å ha presset kvinnelige studenter til å bytte seksuelle tjenester mot bedre karakterer.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Marokko har den siste tiden opplevd at flere kvinnelige studenter har stått fram som ofre for seksuell trakassering. Seksuell vold er normalt ikke noe som snakkes særlig høyt om i det ellers så svært konservative landet nord i Afrika, men nå melder Radio France Internationale (RFI) at det har slått en «Me too»-bølge over landet.
Ved Hassan I Universitetet som ligger i Settat nær Casablanca, er fem professorer anklaget for å ha presset kvinnelige studenter for seksuelle tjenester mot gode karakterer.
Varsler ble ikke tatt alvorlig
24-år gamle Nadia forteller til RFI at hun ble utvist fra universitetet for ett års tid siden, da under påskuddet om at hun hadde jukset på eksamen.
— Sannheten var at jeg nektet å finne meg i at en av mine professorer drev med seksuell utpressing, forteller kvinnen.
Hennes sak er ikke den eneste. Nadia forteller om flere kvinner som har opplevd seksuell trakassering, men at de opplevde at ingen tok varslene deres seriøst. Flere saker har også blitt rapportert av lokale mediehus, uten at det har ført til noe.
I Januar ble en professor dømt til to års fengsel for å ha krevd seksuelle tjenester for gode karakterer. Dommen er den første av sin slag, og de fire andre som også er tiltalt i lignende saker, møter i retten mandag 7. februar.
— Ofre er ikke klare over rettighetene sine
De kvinnelige studentene takker sosiale medier for at saker som omhandler seksuell trakassering og seksuell vold nå blir tatt alvorlig. Organisasjoner som «7achak» og «Outlaws», har blant annet brukt plattformen Instagram til å oppfordre kvinner til å dele sine historier og dermed sørge for ofrene blir hørt.
—Jeg hadde ikke tenkt å anmelde forholdet, men da skandalen ble kjent, gjorde jeg det. Jeg gjorde det i håp om å oppmuntre flere til å fordømme slike handlinger, sier Nadia til RFI.
Nå ønsker aktivistene at loven som gjør seksuell trakassering straffbart blir tatt mer i bruk. Loven kom først på plass i 2018, men fåtallet av ofrene er klar over hvilke rettigheter de har ettersom tematikken er så lite diskutert - før nå.
— Lovene finnes, men det er få som drar nytte av dem. Nå er det viktig at ofrene får den støtten de har rett på og trenger, sier Karima Nadir, aktivist i Outlaws-gruppen.
Nyeste artikler
Ordfører bekymret for fakultet. — Fremstår som strategisk nedbygging
150 ansatte med opprop mot UiS-rektorens forslag: — En kolossal feil
4350 statsansatte kan bli tatt ut i streik. Vil ramme NTNU, UiO og OsloMet
UHRs dosentveiledning lager et kunstig skille
Håper at regjeringen fjerner studieavgiften
Mest lest
Slår knallhardt tilbake: — Verre enn under den mørkeste middelalderens inkvisisjon
Frykter utpressing: Må utlevere navn på ansatte til alle som spør
Navnet mitt på en artikkel jeg aldri skrev — med data som aldri fantes
NTNU-professor felt for plagiat etter gransking
Publiserte én artikkel i uken. Nå blir professoren gransket