styremøte
Varsler demonstrasjon før styremøte ved Universitetet i Oslo
For tredje gang skal styret ved Universitetet i Oslo diskutere en akademisk boikott av Israel. I forkant av møtet vil demonstranter som krever boikott holde appeller.
Skal Universitetet i Oslo (UiO) innføre en akademisk boikott av Israel eller ikke? Spørsmålet har vært oppe til diskusjon i to tidligere styremøter. Nå blir det en tredje runde.
På styremøtet i februar fikk styret presentert en prinsipiell debatt om akademisk boikott. Da ga flertallet uttrykk for at det var imot en akademisk boikott, men flere ønsket en ny sak skulle legges fram for styret om andre mulige reaksjonsmåter som universitetet kan bruke i den pågående konflikten mellom Israel og Hamas.
Det fikk de på neste møte i mars, men UiO-ledelsen ble anklaget for å legge fram et saksgrunnlag som var for tynt. Etter en times debatt om mangelen på en debatt om en mulig akademisk eller økonomisk boikott av Israel, måtte styreleder og rektor Svein Stølen ærlig si at han trengte hjelp for å forstå hva styret ønsket.
Hva det er, skal forhåpentligvis universitetsledelsen svare på under tirsdagens styremøte. Da er det to saker som omhandler Israel.
Én sak handler om akademisk boikott, mens den andre handler om virkemidler som kan støtte studenter, forskere og akademiske miljøer rammet av krigen på Gazastripen.
Følg møtet direkte her fra kl. 12.40.
Foreslår en rekke punkter
I forkant av styremøtet er det varslet en demonstrasjon utenfor Professorboligen, der styremøtet vil finne sted. Det vil også være en demonstrasjon på slutten av møtet klokka 17.30.
11 organisasjoner, inkludert Palestinakomiteen i Oslo, Studenter for Palestina, LO i Oslo, Studentparlamentet ved UiO og NTL UiO ønsker å markere sitt krav, nemlig en akademisk boikott av Israel. Professor Hege Hermansen ved OsloMet er blant appellantene som vil si noen ord.
I styrepapirene har universitetsledelsen foreslått å gjøre diskusjonssaken om en akademisk boikott om til en vedtakssak.
I forslaget listes det opp en rekke punkter som universitetsstyret må ta stilling til om det vil stille seg bak.
Flere saker på agendaen
Det er ikke kun boikott og Israel som skal diskuteres. Ny eierskapsstrategi, planer for Bærekraftshuset og Senter for global bærekraft, virksomhetsoverdragelse av UiOs barnehage og ansettelse av ny fakultetsdirektør ved Det medisinske fakultet er blant andre saker som skal diskuteres.