hoel-saken
Valgforsker: — Kan bli en av flere ting på vektskålen
Valgforsker Johannes Bergh kaller Hoels kysseepisode en ripe i lakken for regjeringen, men tror ikke den får umiddelbare konsekvenser.
Mandag sprakk nyheten om at forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel kysset med en av ekspedisjonssjefene i Kunnskapsdepartementet i en bakgård mellom to utesteder 7. mai i år.
Det var Aftenposten som først skrev om episoden.
I et intervju med Khrono kaller statsråden selv hendelen for pinlig. Han garanterer også for at det hele var en engangshendelse og at det definitivt ikke er noe som kommer til å gjenta seg.
Også avisenes kommentatorer omtaler hendelsen som pinlig.
Astrid Meland i VG fastslår at kyssing virker uprofesjonelt og fort forkludrer samarbeidsformene på jobben, og minner om at vi har vært gjennom en metoo-kampanje og fått kjempestrenge regler for «do and don’ts» i regjeringen.
Men hun konkluderer med at det må være lov å gjøre feil og at det vil være for heftig å sparke noen for «såpass kortvarig slimhinnekontakt».
Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim mener Hoel har vært dobbelt tankeløs. For det første ved ikke å ha tatt lærdom av #metoo. Selv om det kan være frivillig fra begge, er ikke dette alltid så lett å vite når maktforholdet er skjevt, og dessuten skaper det fort kluss i arbeidsmiljøet, påpeker han.
For det andre mener han Hoel har vært tankeløs ved at han ikke fortalte om episoden til departementsråden eller noen andre før Aftenposten begynte å jobbe med saken.
— Hoel gjorde dermed ikke bare én dumhet. Han gjorde den andre da han ikke straks ryddet opp, skriver Alstadheim.
Håndteringen
Å legge seg flat på den måten Hoel har gjort etter at nyheten sprakk, er ifølge valgforsker Johannes Bergh avgjørende for hvordan veien blir videre.
— Det er kanskje litt tidlig å si noe om konsekvenser ennå, men det som er typisk for slike saker er at selve håndteringen av dem faktisk blir viktigere enn selve saken. På sikt kan dette bli en av flere ting på vektskålen når det i fremtiden skal gjøres utskiftinger, men det er ingen grunn til å tro at det vil skje, i hvert fall ikke med det første, sier Bergh til Khrono.
Bergh har sitt daglige virke ved Institutt for samfunnsforskning der han er forskningsleder for politikk, demokrati og sivilsamfunn.
— Det jeg har lest av Hoels utsagn til nå, vil jeg kalle en god start, sier Bergh, som også leder Stortingsvalgundersøkelsen.
Han understreker videre at saken selvsagt er uheldig for regjeringen, og at det ikke er noe som er positivt med å få et slikt oppslag spredd utover avisforsidene.
— Det er avgjørende at den hele og fulle sannheten legges på bordet med en gang. Det gjelder for så vidt i alle krisehåndteringer. Det er viktig at det ikke fremstår som om Hoel har noe å skjule, eller at det eventuelt kommer nye opplysninger som har blitt holdt tilbake i starten, sier Bergh.
— Det er fullt mulig å stå i en slik storm som dette, så sant man håndterer situasjonen riktig, fortsetter valgforskeren.
— Ripe i lakken
I fjor sommer havnet en annen statsråd i søkelyset for å ha gjort noe av det samme som Hoel.
Daværende kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik hadde sommeren 2022 kysset med en ansatt i departementet på en sommerfest.
Da NRK omtalte kysseepisoden mellom Gjelsvik og den departementsansatte, fikk statsminister Jonas Gahr Støre spørsmål om det var greit for han at statsråder kliner med en ansatt på jobb.
— Det er ikke greit, og det har jeg gjort helt klart, svarte Støre den gangen.
Gjelsvik ble senere vraket som statsråd, uten at det ble direkte knyttet til hendelsen sommeren i forveien og ikke minst håndteringen av hendelsen den påfølgende sommeren.
Johannes Bergh tror heller ikke at Hoel-kyssingen vil få konsekvenser for statsråden her og nå.
— Dette er en ripe i lakken for regjeringen her og nå, sier valgforskeren.